Kondzio Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Witam Brewkit: Coopers English bitter + ekstrakt słodowy jasny Gozdawa. Temperatura startu nastawu ok.20 st. I tu zdziwienie... Fermentacja ruszyła po ok. 4 godzinach. Do tej pory nastawy z brewkitów startowały po ok. 24 godz. a legery jeszcze później. Przed wpisem przeszukałem fora... wszędzie informacje, że start do 24 godz. ale nigdzie nie natknąłem się po jakim czasie najwcześniej... Pytanie do bardziej zaawansowanych czy tak może się zdarzyć czy coś zmaściłem? Fotka po 5 godz. od nastawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Za wysoka temperatura fermentacji.Obniż następnym razem do 16-18C w fermentorze. Będzie lepsze piwo. Kondzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 15 minut temu, INTseed napisał: Za wysoka temperatura fermentacji. Obniż następnym razem do 16-18C w fermentorze. Będzie lepsze piwo. W instrukcjach czytałem, że zakres temperatur dla górniaków, to 18 - 24 st. No nic poczekam zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 30 minut temu, Kondzio napisał: W instrukcjach czytałem, że zakres temperatur dla górniaków, to 18 - 24 st. No nic poczekam zobaczymy co z tego wyjdzie. Zaczyna się fermentację w dolnym zakresie, stopniowo podwyższając temperaturę wyżej. Kondzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 ja po raz pierwszy zrobiłem starter z gęstwy S23, po 2h w kolbie zaczęła sięostra akcja, a po2h kolejnych rozbujały fermentor w niskiej temp. Mój rekord ale nie wiem czy to takie dobre dla piwa... Kondzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 2 godziny temu, Kondzio napisał: W instrukcjach czytałem, że zakres temperatur dla górniaków, to 18 - 24 st. No nic poczekam zobaczymy co z tego wyjdzie. Tak, tylko nie wiem czy jesteś świadomy podstawowej sytuacji. Burzliwa w takich widełkach temperatur sprawi, że inaczej będzie smakować piwo fermentowane w 18 st. a zupełnie inaczej w 24 st stosując większość drożdży. Kveiki, Lutra pomijam teraz świadomie. Instrukcje do brewkitów powinny być bardziej doprecyzowane. Dlatego tutaj masz wiedzę profesjonalną co i jak. Słuchaj się podpowiedzi doświadczonych piwowarów i ufaj im bardziej niż instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Kondzio napisał: Witam Brewkit: Coopers English bitter + ekstrakt słodowy jasny Gozdawa. Temperatura startu nastawu ok.20 st. I tu zdziwienie... Fermentacja ruszyła po ok. 4 godzinach. Do tej pory nastawy z brewkitów startowały po ok. 24 godz. a legery jeszcze później. Przed wpisem przeszukałem fora... wszędzie informacje, że start do 24 godz. ale nigdzie nie natknąłem się po jakim czasie najwcześniej... Pytanie do bardziej zaawansowanych czy tak może się zdarzyć czy coś zmaściłem? Fotka po 5 godz. od nastawienia. Wiesz, po 5 godzinach, to ja mam więcej piany, ale pochodzącej z napowietrzania brzeczki A Ty jak napowietrzałeś ? Edytowane 11 Marca 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 7 godzin temu, fotohobby napisał: Wiesz, po 5 godzinach, to ja mam więcej piany, ale pochodzącej z napowietrzania brzeczki A Ty jak napowietrzałeś ? To jest piana z napowietrzania wodę lałem z 1 m. A potem solidnie mieszadłem tak, że na starcie miała ok 5 cm. Poprzednie brewkity górnej fermentacji robiłem przy podobnych temp., dlatego dziwi mnie tak szybki start. Może drożdże były w "superkondycji"? Ale - jak już wcześnie pisałem - wielkiego doświadczenia nie mam i wolę dopytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Następnym razem napowietrz tak, aby piany było 5 litrów a nie 5 cm. Bujanie zamkniętym fermentorem przez kilka minut daje radę. Tylko zamknij szczelnie pokrywę i podłóż jakiś koc pod spód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Godzinę temu, Kondzio napisał: To jest piana z napowietrzania wodę lałem z 1 m. A potem solidnie mieszadłem tak, że na starcie miała ok 5 cm. Poprzednie brewkity górnej fermentacji robiłem przy podobnych temp., dlatego dziwi mnie tak szybki start. Może drożdże były w "superkondycji"? Ale - jak już wcześnie pisałem - wielkiego doświadczenia nie mam i wolę dopytać. To p czym wnioskujesz, że fermentacja ruszyła ? Do napowietrzania polecam mikser kuchenny, ew blender, czy też łygę piwowarską podpiętą do wiertarki/wkrętarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 1 minutę temu, fotohobby napisał: To p czym wnioskujesz, że fermentacja ruszyła ? Do napowietrzania polecam mikser kuchenny, ew blender, czy też łygę piwowarską podpiętą do wiertarki/wkrętarki. Bulgotanie w rurce się zaczęło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Zrób aktualne zdjęcie. Minęło 13 godzin. Zobaczymy co się z tym dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 3 minuty temu, tomlo napisał: Zrób aktualne zdjęcie. Minęło 13 godzin. Zobaczymy co się z tym dzieje. 20230311_102026.mp4 Na tę chwilę taka sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 godziny temu, wizi napisał: Następnym razem napowietrz tak, aby piany było 5 litrów a nie 5 cm. Bujanie zamkniętym fermentorem przez kilka minut daje radę. Tylko zamknij szczelnie pokrywę i podłóż jakiś koc pod spód. Coś zaczyna się dziać, więc nie ma dramatu;) Potwierdzam sposób z bujaniem fermentorem. Świetny patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 1 godzinę temu, Reters napisał: Potwierdzam sposób z bujaniem fermentorem. Świetny patent. Pilka ciążowa taka duza tez daje rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 On 3/11/2023 at 12:23 PM, Reters said: Potwierdzam sposób z bujaniem fermentorem. Świetny patent. Po co się męczyć manualnie jak można ręcznym blenderem w 2 minuty to ogarnąć ?♂️ draker i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Kończąc temat. 2 tygodnie po zabutelkowaniu, otworzyłem pierwsze piwko. Barwa - ciemny bursztyn, klarowne. Lekkie z nutką goryczki. Całkiem znośnie. Moim zdaniem szybki start, to nic strasznego. Prawdopodobnie drożdże były dobrej kondycji ale, to tylko moja subiektywna ocena. Pozdrawiam forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się