Aszot Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Cześć, chciałbym spytać czy warto brać chmiele z Twój Browar? Są znacznie tańsze i pytanie czy to nie są jakieś gorsze jakościowo chmiele? Głównie mi chodzi o Citra, Amarillo i Mosaic. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to miło by mi było jakby się podzielił, bo chce jak najszybciej zamówić chmiele do Ipki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Czy faktycznie najtańsze? Porównałem sobie ceny Citry 2022 na TB, Homebrewing i CP i wychodzi 1-2 zł różnicy na paczce 100g. Miałem nowofalowe chmiele 2022 z marxamu i TB nie zauważyłem różnicy w jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aszot Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Przynajmniej w przypadku Citry jest spora różnica moim zdaniem. Na browamatorze za 50g ~21zł a w TB tylko 14zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 21 minut temu, Aszot napisał(a): jest spora różnica Sprawdź rocznik. Na TB rok jest bardziej schowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 (edytowane) 5 minut temu, zasada napisał(a): Sprawdź rocznik. Na TB rok jest bardziej schowany. 2022 Może chodzi o producenta, na browamator jest Yakima Chief, na TB nie jest podany. Edytowane 11 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aszot Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 No to chyba nic nie pozostaje innego niż sprawdzić samemu. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Ja zawsze miałem wrażenie, że na TB ten chmiel jest gorszej jakości (w porównaniu do marxam, homebrewing), ale to tylko anegdotyczne przypowieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Ja też chmielu nowofalowego z TB unikam jak ognia, wiele razy się przejechałem. Co prawda te największe wtopy były już kilka lat temu, więc coś się mogło zmienić. Klasyczne europejskie czy angielskie natomiast bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Ja osobiście tez za TB nie byłem zadowolony - NEIPA bez wyrazu. Natomiast chyba najlepiej z CP, zadowalająco z Marxam jednak juz nie działają. Browamator i wersja Cryo również dobra jakość, ale to zapewne też dlatego, że pakowane bezposrednio w USA. Oczywiście wszystko co pisałem odnosi się do chmieli nowofalowych/aromatycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 To może teraz ja. Z chmieli z TB byłem bardzo nie zadowolony. Były zupełnie bez aromatu ps Przerabiałem w opakowaniach 1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 (edytowane) Już gdzieś tu pisałem, obecnie kupuję na HOPit.pl i z nich jestem bardzo zadowolony, tylko tam najmniejsza ilość do kupienia to 1kg. Edytowane 14 Lipca 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 O amerykańcach się nie wypowiem - nie kupowałem (korzystam z dostaw Wajhy i mam na cały sezon), ale angielskie były spoko jak brałem jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 (edytowane) No ja też HOPit bardzo zadowolony jestem, ostatnio zamawiam i bardzo spoko jest. Minus, że trzeba wielkie paczki zamawiać, ale i tak zejdzie Edytowane 15 Lipca 2023 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aszot Opublikowano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Po 2 miesiącach w końcu mogę coś więcej się wypowiedzieć o amerykańskich chmielach z Twój Browar. Generalnie nie są takie złe, ale zauważyłem, że po otwarciu z paczki nie buchają tak intensywnie aromatem jak te z Browamatora i w gotowym, ułożonym piwie też ich aromat jest słabszy w porównaniu do chmieli z Browamatora. Natomiast na pewno nie mogę powiedzieć, że są jakieś całkowicie słabe i ipka wyszła jakaś słaba, jedynie nieco aromatu jej brakowało - a z tymi chmielami obchodziłem się tak jak z tymi z Browamatora, więc po prostu są mniej aromatyczne, ale nie ma tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi