Skocz do zawartości

Skórka słodkiej pomarańczy


Kuba Knych

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam butelkować pszeniczne i dodać do kilku butelek kilka kawałków skórki słodkiej pomarańczy czy w skórce sa jakieś śladowe ilości cukrów które mogłyby doprowadzić do granatów?

Blg początkowe:11

Końcówe:3

Edit: cukru zamierzam użyć 4 g na 0,5 l

Edytowane przez Kuba Knych
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówią że mycie wystarcza; gdzieś wklejałem linka do bardziej naukowego sposobu czyszczenia cytrusów.

 

ps:

 

  1. Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ.
  2. Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii.
  3. Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.
Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, x1d napisał(a):
  • Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ.
  • Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii.
  • Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.

1. Zasadniczo się zgadza, ale wyżej jest mowa o skórce.

2. Zmieniłbym kolejność : na początku zasada, potem kwas i nie ocet jabłkowy.

3. j/w

Taka jest moja koncepcja ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Joosto napisał(a):

Taka jest moja koncepcja ...

 

Cytuję za https://wiescirolnicze.pl/owoce-i-warzywa/3-szybkie-zasady-ktore-uchronia-nas-przed-chemia-na-skorkach-cytrusow/

która to strona z kolei za blogiem sggw http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/ [który to link gdzieś już wklejałem jak pisałem wyżej]

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, x1d napisał(a):

Można jeszcze kupić bio, albo suszone z nadzieją że bez chemii są.

I tutaj zapraszam do lektury:

https://www.damianparol.com/ekologiczne-jedzenie-srodowisko/

https://www.damianparol.com/pestycydy/

My też stosujemy chemię : modyfikacja wody, mycie i dezynfekcja. No i pijemy Starsan🍻

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie Łachim coś w tym jest. Jak dodawałem na parzenie skórkę ze słodkiej świeżej pomarańczy do Saisona to tylko obmyłem wrzątkiem 2 pomarańcze i ładnie obrałem obieraczką, uważając, żeby jak najmniej było tego białego na skórce bo trochę jest gorzki.

 

Piwko już z prawie 3 miesiące w butelkach i wszystko jest super. Smak ekstra🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.