Kuba Knych Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 (edytowane) Zamierzam butelkować pszeniczne i dodać do kilku butelek kilka kawałków skórki słodkiej pomarańczy czy w skórce sa jakieś śladowe ilości cukrów które mogłyby doprowadzić do granatów? Blg początkowe:11 Końcówe:3 Edit: cukru zamierzam użyć 4 g na 0,5 l Edytowane 7 Października 2023 przez Kuba Knych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 W jakim celu ta skórka do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Knych Opublikowano 7 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Dla polepszenia smaku i aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Trzeba było wrzucić do gotującej się brzeczki na ostatnie15 minut. Szumidło i Reters 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Knych Opublikowano 7 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Dobra zrobię w sumie herbatke z trawy cytrynowej i skórki słodkiej pomarańczy i dodam przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Spróbować możesz, ale może wnieść zakażenie, albo rozłoży się na drobiny i wtedy piwo będzie wyłaziło z butelek. Ale jak Ty nie spróbujesz to my się nie dowiemy. Kuba Knych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Weź i zetrzyj skórkę. Zalej alkoholem. Dodaj całość w woreczku z ciężarkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 3 godziny temu, INTseed napisał(a): Weź i zetrzyj skórkę. Zalej alkoholem. Dodaj całość w woreczku z ciężarkiem. Tylko pozbądź się substancji konserwujących o wdzięcznych nazwach imazalil, ortofenylofenol czy tiabendazol. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Tylko pozbądź się substancji konserwujących o wdzięcznych nazwach imazalil, ortofenylofenol czy tiabendazol.Tego się chyba nie da usunąć. Na pewno jest wodoodporne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) Mówią że mycie wystarcza; gdzieś wklejałem linka do bardziej naukowego sposobu czyszczenia cytrusów. ps: Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii. Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów. Edytowane 8 Października 2023 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 16 godzin temu, x1d napisał(a): Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii. Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów. 1. Zasadniczo się zgadza, ale wyżej jest mowa o skórce. 2. Zmieniłbym kolejność : na początku zasada, potem kwas i nie ocet jabłkowy. 3. j/w Taka jest moja koncepcja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 2 godziny temu, Joosto napisał(a): Taka jest moja koncepcja ... Cytuję za https://wiescirolnicze.pl/owoce-i-warzywa/3-szybkie-zasady-ktore-uchronia-nas-przed-chemia-na-skorkach-cytrusow/ która to strona z kolei za blogiem sggw http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/ [który to link gdzieś już wklejałem jak pisałem wyżej] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Zamiast tych skórek pryskanych chemią lepiej zastosować drożdże, które dadzą bardziej owocowe nuty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Można jeszcze kupić bio, albo suszone z nadzieją że bez chemii są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 10 godzin temu, x1d napisał(a): Można jeszcze kupić bio, albo suszone z nadzieją że bez chemii są. I tutaj zapraszam do lektury: https://www.damianparol.com/ekologiczne-jedzenie-srodowisko/ https://www.damianparol.com/pestycydy/ My też stosujemy chemię : modyfikacja wody, mycie i dezynfekcja. No i pijemy Starsan🍻! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 2 godziny temu, monodem napisał(a): My też stosujemy chemię w domyśle szkodliwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Ja tam się nie przejmuję. Używam skórki cytrusów dość często, myję je tylko wcześniej jakimś płynem do owoców w ciepłej wodzie. Ile tej "chemii" tam będzie, bez przesady. Oczywiście każdy robi jak chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 W sumie Łachim coś w tym jest. Jak dodawałem na parzenie skórkę ze słodkiej świeżej pomarańczy do Saisona to tylko obmyłem wrzątkiem 2 pomarańcze i ładnie obrałem obieraczką, uważając, żeby jak najmniej było tego białego na skórce bo trochę jest gorzki. Piwko już z prawie 3 miesiące w butelkach i wszystko jest super. Smak ekstra🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się