Jump to content

Skórka słodkiej pomarańczy


Recommended Posts

Zamierzam butelkować pszeniczne i dodać do kilku butelek kilka kawałków skórki słodkiej pomarańczy czy w skórce sa jakieś śladowe ilości cukrów które mogłyby doprowadzić do granatów?

Blg początkowe:11

Końcówe:3

Edit: cukru zamierzam użyć 4 g na 0,5 l

Edited by Kuba Knych
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, INTseed napisał(a):

Weź i zetrzyj skórkę. Zalej alkoholem. Dodaj całość w woreczku z ciężarkiem.

Tylko pozbądź się substancji konserwujących o wdzięcznych nazwach imazalil, ortofenylofenol czy tiabendazol.

Link to comment
Share on other sites

Mówią że mycie wystarcza; gdzieś wklejałem linka do bardziej naukowego sposobu czyszczenia cytrusów.

 

ps:

 

  1. Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ.
  2. Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii.
  3. Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.
Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, x1d napisał(a):
  • Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ.
  • Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii.
  • Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.

1. Zasadniczo się zgadza, ale wyżej jest mowa o skórce.

2. Zmieniłbym kolejność : na początku zasada, potem kwas i nie ocet jabłkowy.

3. j/w

Taka jest moja koncepcja ...

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Joosto napisał(a):

Taka jest moja koncepcja ...

 

Cytuję za https://wiescirolnicze.pl/owoce-i-warzywa/3-szybkie-zasady-ktore-uchronia-nas-przed-chemia-na-skorkach-cytrusow/

która to strona z kolei za blogiem sggw http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/ [który to link gdzieś już wklejałem jak pisałem wyżej]

 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, x1d napisał(a):

Można jeszcze kupić bio, albo suszone z nadzieją że bez chemii są.

I tutaj zapraszam do lektury:

https://www.damianparol.com/ekologiczne-jedzenie-srodowisko/

https://www.damianparol.com/pestycydy/

My też stosujemy chemię : modyfikacja wody, mycie i dezynfekcja. No i pijemy Starsan🍻

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja tam się nie przejmuję. Używam skórki cytrusów dość często, myję je tylko wcześniej jakimś płynem do owoców w ciepłej wodzie. Ile tej "chemii" tam będzie, bez przesady. Oczywiście każdy robi jak chce. 

Link to comment
Share on other sites

W sumie Łachim coś w tym jest. Jak dodawałem na parzenie skórkę ze słodkiej świeżej pomarańczy do Saisona to tylko obmyłem wrzątkiem 2 pomarańcze i ładnie obrałem obieraczką, uważając, żeby jak najmniej było tego białego na skórce bo trochę jest gorzki.

 

Piwko już z prawie 3 miesiące w butelkach i wszystko jest super. Smak ekstra🙂

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.