Piotr Ba Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 J. W. Niestety doszło do małego wypadku i startera już nie zrobię. A suchary już uwodnione. Jak dlugo może ten krem stać? Będę ważyć pojutrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Chyba maksymalnie to 20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Pomijam to że ze suchych się nie robi. Ale czemu nie zrobisz startera jak tak wymyśliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 51 minut temu, INTseed napisał(a): Pomijam to że ze suchych się nie robi. Dlaczego? Chcę więcej komórek - robię starter. Czy musi to być gęstwa /płynne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Jednak robię ten starter zacieram 1 litr brzeczki pękło mi szkło i brzeczka się wylała. Teraz pojadę na słoiku 1 L ale 12 plato będzie miał nie mam większego. Jak 20 minut? jak jeszcze dobrze się drożdże nie uwodnily. Zalane ok 11.00 Wiem ze sie nie robi ale ja robię i wierzę w to. Od razu lepiej robią to 1 piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 22 minuty temu, Piotr Ba napisał(a): Jak 20 minut? 20 min. Potem już drożdże zaczynają obumierać. Jak się dobrze nie uwodniły to trzeba było zamieszać po kilku minutach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Robie jednak nie mam wyjscia tylko litrowy trochę może byc mały. Nie wiem jaka ma gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 10 godzin temu, INTseed napisał(a): Pomijam to że ze suchych się nie robi. Ale czemu nie zrobisz startera jak tak wymyśliłeś? Pewnie. Spokojnie można też wysypać suche na brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 13 godzin temu, Reters napisał(a): Pewnie. Spokojnie można też wysypać suche na brzeczkę. To jest lager więc ten numer nie przejdzie, lepszy byle jaki starter niż żaden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 (edytowane) Jak lager, to i tak potrzebujesz dwie paczki na 20l Taki litrowy starter nic (poza może szybszym startem) nic ci nie da, w w nim drożdże zbytnio się nie namnożą. Ja, jako starter robię szybkie 10l desitki z ekstraktów, mam więcej gęstwy i 16butelek lekkiego piwka Edytowane 15 Października 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 23 minuty temu, Piotr Ba napisał(a): To jest lager więc ten numer nie przejdzie, lepszy byle jaki starter niż żaden. Zaprawdę powiadm Ci, że jesteś w błędzie. Można sypać suche bezpośrednio na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 32 minuty temu, smola napisał(a): Zaprawdę powiadm Ci, że jesteś w błędzie. Można sypać suche bezpośrednio na pianę. Właśnie coś mi się obiło o uszu, że można śmiało sypać suche na brzeczkę. Np. start w temp. 11 stopni i moim zdaniem lepiej jak brzeczka ma właśnie około 11 stopni przed zadaniem drożdży. Niż np. zadajemy je w około np. 18. wstawiamy do lodówki gdzie jest 11 stopni i to trochę jest coś nie tak. Zanim się to schłodzi.... Drożdże ruszą, też automatycznie podwyższą temp. I jest rozgardiasz;) Jak się mylę to mnie poprawcie. Aczkolwiek takie informacje zdobyłem czytając sporo forum zagranicznego czy tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Nie uczcie ojca jak się robi dzieci. Starter do porządku niemożliwy bo stłukłem kolbę z zawartością i muszę sobie radzić tak. 1-sze piwo nie będzie wybitne chociaż jest ciemne więc powinno być pijalne. . Każde drożdże nawet suche warto zakręcić mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Nie panikujcie tak bardzo.😜 Zapomniałem na czas dokupić słody, a warzyć się chcę. Dlatego powstanie coś na rozruszanie dolniaków. Mam saszetke W34/70 i trafi do brzeczki o objętości 20-25 l, ale pozwolę im na pracę w górnym zakresie temperatur. Dopiero następna warka będzie na gęstwie. Z tym, że zawsze uwadniam drożdże, pomimo, że producent pozwala sypać bezpośrednio na brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Czyli wybór jest indywidualny. Moje kilka warek ostatnich, wszystkie drożdże sypane na brzeczkę i zero problemów z procesem fermentacji. Jak brzeczka napowietrzona dobrze to trudno zepsuć start fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 2 godziny temu, Reters napisał(a): Jak brzeczka napowietrzona dobrze to trudno zepsuć start fermentacji Też nie do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 6 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): Nie uczcie ojca jak się robi dzieci. Cóż, moim zdaniem nie wszystkie drożdże wymagają gry wstępnej... smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się