Jump to content

Uwodnione drożdże jak długo mogą stać?


Recommended Posts

Jednak robię ten starter zacieram 1 litr brzeczki pękło mi szkło i brzeczka się wylała. Teraz pojadę na słoiku 1 L ale 12 plato będzie miał nie mam większego. Jak 20 minut? jak jeszcze dobrze się drożdże nie uwodnily. Zalane ok 11.00

Wiem ze sie nie robi ale ja robię i wierzę w to. Od razu lepiej robią to 1 piwo

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Piotr Ba napisał(a):

Jak 20 minut?

20 min. Potem już drożdże zaczynają obumierać. Jak się dobrze nie uwodniły to trzeba było zamieszać po kilku minutach

Link to comment
Share on other sites

Jak lager, to i tak potrzebujesz dwie paczki na 20l

Taki litrowy starter nic (poza może szybszym startem) nic ci nie da, w w nim drożdże zbytnio się nie namnożą.

 

Ja, jako starter robię szybkie 10l desitki z ekstraktów, mam więcej gęstwy i 16butelek lekkiego piwka :)

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Piotr Ba napisał(a):

To jest lager więc ten numer nie przejdzie, lepszy byle jaki starter niż żaden. 

 

Zaprawdę powiadm Ci, że jesteś w błędzie. Można sypać suche bezpośrednio na pianę.

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, smola napisał(a):

 

Zaprawdę powiadm Ci, że jesteś w błędzie. Można sypać suche bezpośrednio na pianę.

Właśnie coś mi się obiło o uszu, że można śmiało sypać suche na brzeczkę. Np. start w temp. 11 stopni i moim zdaniem lepiej jak brzeczka ma właśnie około 11 stopni przed zadaniem drożdży. Niż np. zadajemy je w około np. 18. wstawiamy do lodówki gdzie jest 11 stopni i to trochę jest coś nie tak. Zanim się to schłodzi.... Drożdże ruszą, też automatycznie podwyższą temp. I jest rozgardiasz;)

 

Jak się mylę to mnie poprawcie. Aczkolwiek takie informacje zdobyłem czytając sporo forum zagranicznego czy tutaj.

Link to comment
Share on other sites

Nie uczcie ojca jak się robi dzieci. Starter do porządku niemożliwy bo stłukłem kolbę z zawartością i muszę sobie radzić tak. 1-sze piwo nie będzie wybitne chociaż jest ciemne więc powinno być pijalne. . Każde drożdże nawet suche warto zakręcić mimo wszystko.

Link to comment
Share on other sites

Nie panikujcie tak bardzo.😜 Zapomniałem na czas dokupić słody, a warzyć się chcę. Dlatego powstanie coś na rozruszanie dolniaków. Mam saszetke W34/70 i trafi do brzeczki o objętości 20-25 l, ale pozwolę im na pracę w górnym zakresie temperatur. Dopiero następna warka będzie na gęstwie. Z tym, że zawsze uwadniam drożdże,  pomimo, że producent pozwala sypać bezpośrednio na brzeczkę. 

Link to comment
Share on other sites

Czyli wybór jest indywidualny. Moje kilka warek ostatnich, wszystkie drożdże sypane na brzeczkę i zero problemów z procesem fermentacji. Jak brzeczka napowietrzona dobrze to trudno zepsuć start fermentacji

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.