Raf78 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) W końcu rozpocząłem pierwszą warkę w kotle Klarstein Brauheld Pro 45 l. Zestaw do zacierania to Kangaroo Pale Ale - 13°BLG. Zasyp pięć i pół kilograma słodu, 27 l wody do zacierania. Jak na początek jestem zadowolony. Mierzę również elektronicznym termometrem temperatury na górze zacieru, jak na razie pokazuje identyczną temperaturę jak sterownik Klarstein. Zacieranie moc grzałki 1600 W, gotować zamierzam na mocy 2200 W. Naniosłem pierwsze poprawki. W przepisie jest 70 minut w 65 stopniach. Dobrze jest ustawić 66 stopni, wtedy utrzymuje się stabilna temperatura 65 stopni przy tej ilości. Edytowane 7 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Powodzenia. Polecam zapiski z warzenia dokumentować w swoim wątku w forum Zapiski piwowarów domowych. Łatwiej wtedy wrócić do starych doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Różne są praktyki i opinie na ten temat. Ja zastosowałem w ten sposób i zacieranie przebiegło ok bez przypaleń. Muszę tylko skorygować temperaturę wrzenia zgodnie z instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 3 godziny temu, waldi1 napisał(a): ta zatyczka co zatyka otwór przelewowy powinien być w czasie zacierania wyciągnięty a tylko założony jak zasypujesz słód. Jak masz odpowiedni stosunek wody do słodu, to nie ma konieczności demontażu zaślepki. Są osoby na forum, które nawet zakleiły rurkę przelewową z dwóch stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 3 godziny temu, waldi1 napisał(a): ta zatyczka co zatyka otwór przelewowy powinien być w czasie zacierania wyciągnięty a tylko założony jak zasypujesz słód. A ja panie wywaliłem rurkę i zaślepiłem otwór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Co do tej korekty temperatury wrzenia. W instrukcji jest tak: Jeżeli temperatura wrzenia nie zgadza się z temperaturą wyświetlaną na termometrze, należy nacisnąć i przytrzymać jednocześnie przyciski (+/-) przez 3 sekundy i skorygować wyświetlaną temperaturę o maksymalnie +/- 10 °C. Naciśnij przycisk (+/-). Następnie odczekaj 5 sekund, aby zapisać wybraną wartość. Można również skorygować temperaturę przed uruchomieniem urządzenia. Raz poprawiona temperatura zostanie zapisana i nie trzeba będzie jej poprawiać następnym razem, chyba że znowu będzie niedokładna. U mnie na wyświetlaczu max. 97 stopni. Woda wrze, temp. już nie rośnie. Pierwsze myślałem, że jakaś usterka, ale później wyszukałem ten zapis w instrukcji. Wydaje mi się, że muszę ją skorygować, bo czas gotowania musiałem odliczać sam. Edytowane 8 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 29 minut temu, waldi1 napisał(a): odpowiedni stosunek to znaczy jaki? Wszystko zależy jaki masz duży kociołek. Mam Royala 40 l i początkowy stosunek 3,5:1 był zbyt niski. Obecnie jeżeli robię 12 BLG to stosuję 5:1. Moim zdaniem im mniej wody do wysładzania tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia jak masz kociolek z koszem to objetosc zacieru to objetosc wody w koszu. Reszta to objetosc bez ziarna (woda podgrzewana w przestrzeni pomiedzy, woda cyrkulujaca w przewodach pompy, ) Ta "martwa" przestrzen trzeba odliczyc w porownaniu do zacierania w kadzi i wtedy mozesz liczyc stosunek woda ziarno normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Wątek wyedytowany, kolejne offttopic i wycieczki - blokada na miesiąc. dzejkej, x1d i anteks 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 9 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 23 godziny temu, Raf78 napisał(a): Co do tej korekty temperatury wrzenia. W instrukcji jest tak: Jeżeli temperatura wrzenia nie zgadza się z temperaturą wyświetlaną na termometrze, należy nacisnąć i przytrzymać jednocześnie przyciski (+/-) przez 3 sekundy i skorygować wyświetlaną temperaturę o maksymalnie +/- 10 °C. Naciśnij przycisk (+/-). Następnie odczekaj 5 sekund, aby zapisać wybraną wartość. Można również skorygować temperaturę przed uruchomieniem urządzenia. Raz poprawiona temperatura zostanie zapisana i nie trzeba będzie jej poprawiać następnym razem, chyba że znowu będzie niedokładna. U mnie na wyświetlaczu max. 97 stopni. Woda wrze, temp. już nie rośnie. Pierwsze myślałem, że jakaś usterka, ale później wyszukałem ten zapis w instrukcji. Wydaje mi się, że muszę ją skorygować, bo czas gotowania musiałem odliczać sam. Temperatura wrzenia w kotle skorygowana zgodnie z instrukcją. Tym razem brzeczka nastawna dobrze napowietrzona ruszyła z fermentacją bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Dzisiaj 14 dzień fermentacji. Drożdże Verdant IPA. Blg zeszło do 3. Temperatura obecna fermentacji 18 stopni, podczas burzliwej max. 20-21 (temp. brzeczki/piwa). Jedno co zauważyłem, to piwo nie jest przejrzyste. Nie chmieliłem jeszcze na zimno. Chmielone podczas gotowania i na Whirlpool. Czy te drożdże mogą dawać taki efekt. Zapach i smak pobranej próbki ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 46 minut temu, Raf78 napisał(a): Dzisiaj 14 dzień fermentacji. Drożdże Verdant IPA. Blg zeszło do 3. Temperatura obecna fermentacji 18 stopni, podczas burzliwej max. 20-21 (temp. brzeczki/piwa). Jedno co zauważyłem, to piwo nie jest przejrzyste. Nie chmieliłem jeszcze na zimno. Chmielone podczas gotowania i na Whirlpool. Czy te drożdże mogą dawać taki efekt. Zapach i smak pobranej próbki ok. I nie będzie klarowne na tych drożdżach. Wszystkie moje piwa na tych drożdżach są mętne. Taka ich cecha, świetnie nadają się do hazy stylów. Mój Bitter na tych drożdżach wyszedł bardzo dobry w smaku, drożdże naprodukowały angielskie estry, po leżakowaniu w 6 stopniach trochę się sklarował, ale daleko do tych na S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Myślisz, że klarowanie środkiem Mangrove Jack's lub żelatyną coś da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia A po co ? Będzie fajnie mętne. Jak musisz klarować to szklanka wody z żelatyną, kilka dni przed rozlewem, pamiętam że moje piwka klarowane żelatyną szybko dojrzewały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Ja nie przelewam na cichą. Czy przy chęci użycia żelatyny konieczne jednak będzie przelanie do drugiego fermentora, czy wystarczy wlać roztwór żelatyny nie wzruszając osadu drożdżowego na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Jeżeli nie potrzebujesz gesty to nie musisz przelewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Po konsultacji telefonicznej planuję: - Końcem 3 tygodnia (zweryfikuję BLG) wykonać chmielenie na zimno przez 3 dni chmiel Galaxy; - po czym przeleję piwo do drugiego fermentora i zadam środek klarujący Mangrove Jack's; - po dwóch dniach będę butelkował. Proszę o Wasze opinie do tego planu. Edytowane 22 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Po co chcesz przelewać? Jak chmielisz na zimno to o gęstwie i tak możesz zapomnieć. Chyba że w workach chmielisz, to wtedy plan OK. Żelatynę najlepiej łączyć z cold crash'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Najpierw przelej potem wrzuc chmiel na zimno. W ten sposob bedziesz mial gestwe na kolejna warke. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Właśnie mam do wykonania kolejną warkę APA. Kupiłem już 2 paczki drożdży Verdant IPA (zgodnie z poradami), ale jakbym mógł wykorzystać gęstwę to byłoby ok. Robiłem tą warkę na 1 paczce także Verdant IPA. Idfermentowało do 3 BLG. Czy to wystarczy na kolejną warkę 26l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Spokojnie zbierzesz gęstwy na taką ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) A czy oprócz tej gęstwy dodawać jeszcze drożdże suche uwodnione? Edytowane 22 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Nie. Użyj kalkulatora aby wiedzieć ile dać gęstwy. Łatwo znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Mówimy tutaj o drożdżach suchych. Czy warto pozyskiwać gęstwę narażając się na ew. infekcje, czy lepiej użyć nowych drożdży suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Warto używać gęstwy - nie licząc skrajnych przypadków są to drożdże w lepszej kondycji niż z paczki, do tego możemy ich mieć więcej niż z jednej saszetki. Trzeba zachować maksymalną higienę, a w przypadku podejrzeń o potencjalne zakażenie zawsze można gęstwę wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się