lechu555 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Czy ja jestem nienormalny jakiś i nie umiem znaleźć czy od przynajmniej dwóch miechów jak nie dłużej jest w sklepach straszna bieda z dostepnością płynnych drożdży lagerowych? TwojBrowar, Honebrewing, Centrum Piwowarstwa - na oko 3/4 typów niedostępna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia W ogóle jest słabo z dostępnością płynnych szczepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 19 godzin temu, lechu555 napisał(a): Czy ja jestem nienormalny jakiś i nie umiem znaleźć czy od przynajmniej dwóch miechów jak nie dłużej jest w sklepach straszna bieda z dostepnością płynnych drożdży lagerowych? TwojBrowar, Honebrewing, Centrum Piwowarstwa - na oko 3/4 typów niedostępna. Dwa miesiące kupowałem na CP, to był większy wybór, ale jak wrzuciłem do koszyka WhiteLAbs German X Lager to od razu stał się niedostępny, Wygląda na to, że sklepy zamawiają po 1-2 op Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 22 godziny temu, Łachim napisał(a): W ogóle jest słabo z dostępnością płynnych szczepów. No wlasnie :(. Jest naprawde bieda, nigdzie nie ma plynnych drozdzakow - @sklepy, co sie dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Z tego co słyszałem, nierzadko zdarza się, że drożdże się przeterminowują w sklepach. To przy niskich marżach zaczyna się z tego robić skórka za wyprawkę, jeśli nie strata, poza szczepami-pewniakami. Szkoda, że nie ma opcji zamawiania szczepów z dostawą np. nawet za miesiąc czy 2. Ja nie muszę mieć drożdży na już, ale z drugiej strony nie pasuje mi czekanie rok aż "rzucą" upragniony szczep w homeopatycznej ilości. Była kiedyś inicjatywa w którymś sklepie z zamawianiem szczepów, nie wiem, czy to jeszcze działa. Ogólnie mam niestety wrażenie, że sprawy na rynku nie mają się rewelacyjnie. Edytowane 5 Stycznia przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 42 minuty temu, Łachim napisał(a): Była kiedyś inicjatywa w którymś sklepie z zamawianiem szczepów, nie wiem, czy to jeszcze działa. Marxam. Nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 53 minuty temu, Łachim napisał(a): Była kiedyś inicjatywa w którymś sklepie z zamawianiem szczepów, nie wiem, czy to jeszcze działa. Ogólnie mam niestety wrażenie, że sprawy na rynku nie mają się rewelacyjnie. Chyba u Doroty jeszcze było cóś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Może warto oddolnie zagadać. Jest niestety z tym tematem słabo, nie chcę być czarnowidzem, ale mam wrażenie, że ilość sklepów może się jeszcze zmniejszyć. Zresztą trend nie jest dobry nie tylko u nas, chociaż można spotkać się z opiniami, że w USA już stan rzeczy powoli dobija do dna i może będzie odbicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Poniedziałek o 10:41 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:41 Ja jak szukałem drożdży to zadzwoniłem do pana Roberta z Homebeer, zamówił dla mnie 1 opakowanie, które z resztą sam odebrałem, jak jeszcze Fermentum Mobile działało w poprzedniej formie. Także proponuję podzwonić, popytać. A jak w ogóle na forum działamy, to co miesiąc nowy temat otwarty przez miesiąc, po tym zamykany i zamówienie idzie do sklepu od kilku członków i zamówią więcej niż jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Poniedziałek o 12:06 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 12:06 Godzinę temu, arek-lin napisał(a): A jak w ogóle na forum działamy Zakupy grupowe chmielu były już popularne, koordynował jeden z użytkowników. Czy znajdzie się ktoś gotowy podjąć się koordynacji drożdżowej a zatem bardziej wrażliwej? Osobiście nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Poniedziałek o 12:39 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 12:39 2 godziny temu, arek-lin napisał(a): Ja jak szukałem drożdży to zadzwoniłem do pana Roberta z Homebeer, zamówił dla mnie 1 opakowanie, które z resztą sam odebrałem, jak jeszcze Fermentum Mobile działało w poprzedniej formie. Także proponuję podzwonić, popytać. A jak w ogóle na forum działamy, to co miesiąc nowy temat otwarty przez miesiąc, po tym zamykany i zamówienie idzie do sklepu od kilku członków i zamówią więcej niż jedną paczkę. Tylko czy sklepy zamawiaja co miesiąc drożdże? Marxam brał chyba przedpłaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Poniedziałek o 14:18 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:18 Nie wiem, mi się udało dogadać, a że mieszkam blisko 3miasta to osobiście fiolke odebrałem. Do tego w homebeer jest opcja powiadom o dostępności. Po uzgodnieniu kliknąłem to, Robert zrobił dostępna sztukę, którą kupiłem. Robiłem duże zakupy, miałem w koszyku sporo rzeczy i jak się drożdże pojawiły, to od razu kliknąłem. Ale to raczej kwestia wyjątku. Niemniej zadzwonić do sklepu i zapytać nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano Środa o 23:18 Udostępnij Opublikowano Środa o 23:18 Mały rynek, wysokie ceny i łatwość przeterminowania lub uszkodzenia towaru. Do tego jak już ktoś się skusi to wyciska warki przez pół roku z jednej paczki, a co gorsza obdarowuje innych gęstwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu W dniu 4.01.2025 o 18:10, lechu555 napisał(a): Czy ja jestem nienormalny jakiś i nie umiem znaleźć czy od przynajmniej dwóch miechów jak nie dłużej jest w sklepach straszna bieda z dostepnością płynnych drożdży lagerowych? TwojBrowar, Honebrewing, Centrum Piwowarstwa - na oko 3/4 typów niedostępna. @x1d @Łachim @Ununul Dostawa przyszła, kto pierwszy, ten lepszy https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl001 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Niestety ceny coraz wyższe to ludzie przerzucają się na suche lub kombinują. Pamiętam jak Wyest kupowałem z kolegami zza granicy i dzieliliśmy opakowanie na co najmniej 10 eppendorfów i potem się namnożyło na mieszadle. Edytowane 10 godzin temu przez Motyl001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu No to jak kupisz z kolegami i podzielisz na 10 eppendorfów to ile zapłacisz, 7 zł? Ludzie, bez przesady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Motyl001 napisał(a): Niestety ceny coraz wyższe to ludzie przerzucają się na suche lub kombinują. Pamiętam jak Wyest kupowałem z kolegami zza granicy i dzieliliśmy opakowanie na co najmniej 10 eppendorfów i potem się namnożyło na mieszadle. Z ostatniej saszetki WLP 860 uwarzyłem 7 warek po około 15 litrów. Pierwsze 4 wiosną tego roku, trzy ostatnie jesienią, po namnożeniu fiolki z banku. To daje koszt 9zł na warkę. To dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Na moment się podepnę. Jak zebrać taką gęstwę po pierwszym piwie typu helles? Czy po prostu po rozlaniu piwa w butelki, zlać gęstwę do słoika, zakręcić i schować do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Tak, choć ja raczej nie zlewam, bo kolejne piwa robię 2-3 dni po butelkowaniu, więc czekają w fermentorze. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 38 minut temu, Reters napisał(a): Czy po prostu po rozlaniu piwa w butelki, zlać gęstwę do słoika, zakręcić i schować do lodówki Mi nie chce się bawić w subtelności, więc dokładnie tak robię. Słoik (lub dwa) oczywiscie wcześniej wyparzone. Jak się ustoi w tym sloiku w lodówce, to wylewam piwo znad drożdży i dolewam wody mineralnej. Ewentualnie powtarzam to płukanie na drugi dzień. Może to nie jest książkowy sposób, ale do tej pory było ok Edytowane 7 godzin temu przez dzejkej Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Dzięki za wskazówki. To już wiem jak działać żeby nie zrobić błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi