Skocz do zawartości

Drożdże płynne- skąd najlepiej brac?


Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Pekeer napisał(a):

Cześć, mam pytanie.

 

Po zniknięciu z rynku Fermentum Mobile, skąd bierzecie i jakiej firmy drożdże płynne? WB wychodzia bardzo drogo (60zl). 

A Jest wybór?

Ps u Doroty od 01.03 będa nowej firmy

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej skąpej ofercie płynnych, jaka jest ostatnio w sklepach, szkoda czasu na szukanie. Suchych się tyle narobiło, że jest co testować.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko wielu szczepów w ogóle nie ma w wersji suchej. Ja kupuję płynne, na jednych robię z 5 warek, dzielę startery, część przechowuję. Dla jednej warki cena drożdży powala, przy kilku się rozkłada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś myśli, że Yeast Side Labs będą po około 30 -40 zł to jest w błędzie bo niby dlaczego mają tak kosztować. Nikt charytatywni nie pracuje, obstawiam, że będą kosztowały około 60 zł. Chętnie je sprawdzę w działaniu :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapraszam :) Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. 

Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie.

https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, dori napisał(a):

Zapraszam :) Dziś ruszyła sprzedaż drożdży płynnych z Yeast Side Labs. Drożdże wypróbowane w browarach kraftowych, teraz dostępne w opakowaniach odpowiednich dla piwowarów domowych. Super jakość. W każdej saszetce jest taka ilość komórek drożdżowych, że przy standardowych piwach nie ma konieczności robienia startera, a wręcz nie jest on zalecany. Ofertę będziemy sukcesywnie rozszerzać, część szczepów będzie dostępna tylko sezonowo. 

Ponadto w sklepie znajdziecie też drożdże płynne White Labs i Wyeast. Jeśli potrzebujecie drożdży z tych ostatnich firm, to napiszcie do nas, zamówienia robimy średnio co 3 tygodnie.

https://homebrewing.pl/drozdze-plynne-c-1_3.html

 

Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL?

I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, punix napisał(a):

Jak długie daty ważności mają drożdże z YSL?

I czy byłaby możliwość, żeby w sklepie była podana data ważności obecnie sprzedawanej partii?

Drożdże YSL mają 6-cio  miesięczny termin trwałości. Obecnie w sklepie są "świeżynki"

Oczywiście, uzupełnimy daty ważności w opisach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
16 godzin temu, lechu555 napisał(a):

@dori cześć, chce spróbować, potrzebuje czegoś wybitnie słodowego do lagera, coś w stylu WLP838. Czy któreś z nich idzie w tę stronę - testowałaś przedpremierowo ?

Cześć, niestety lagerów nie testowałam... Jeśli szukasz czegoś wybitnie słodowego, to drożdże Augustine Helles (YS013) powinny być odpowiednie. Płytko odfermentowują, zostawiają tym samym sporo ciała i chlebowo-słodowych nut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Reters napisał(a):

Czyli Dorota klasycznie jak bym fermentował Hellesa 12blg w temp otoczenia 10 stopni, to czy trzeba wykonać starter z tych drożdży?


Wpisz w kalkulator ilości drożdży i będziesz wiedział.

Albo od razu Ci powiem - tak, trzeba

 

Chyba, ze zrobisz warkę 10l

albo cisnieniowo w 22C

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tak pomyślałem, że bardzo niska temperatura i mimo że tylko 12 blg trzeba zrobić starter. Mimo tego, że w opakowaniu jak Dorota pisze jest 200mld komórek. Czy wtedy 1.5l starter wystarczy ze 150 gr ekstraktu?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.