Piotr Ba Opublikowano wczoraj o 06:39 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:39 Chciałem tylko się pochwalić że może nie wygrałem ale jestem 4 w MPPD - poczytuję to sobie za mały sukces, drugi raz w finale i drugi raz lagerem. Żebyście mi nie mówili że się nie znam - tym bardziej że 90 % moich warek to dolniaki. Są jeszcze uwagi odnośnie pewnych spraw dot. receptury tzn charakterystyki stylu - co to za bzdet że "trzeba zachować ostrożność przy chmieleniu na zimno" - ja nie dałem temu wiary bo piwowarzy wiedzą że nie da się uzyskać takiego efektu chmielowości alternatywną metodą. Poza tym zawsze trzeba zachować nawet w Ipie tą ostrożność - co się sypie i w jakich ilościach. Daję recepturę jakbyście mieli jakieś pytania techniczne to powiem , metryczki nie przysłali jeszcze. Konkurs.pdf Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano wczoraj o 08:52 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:52 @Piotr Ba Fajnie! Przeniosłem do receptur i zmieniłem tytuł na bardziej odpowiedni. Wcześniejszy brzmiał: "Żebyście mi nie mówili". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 08:58 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:58 Musisz zachować ostrożność aby ci pyłki nie przeleciały. No i nie utlenić.Ja robiłem kiedyś dolniaka z dwóch puszek bez gotowania. I też wyszedł. Oczywiście był mój błąd bo za szybko zabutelkowałem i mi dojadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano wczoraj o 10:21 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:21 Btw już nie używam od dawna cukru do nagazowania, nie stosuję nigdy słodu pilzneńskiego (chyba żebym musiał zrobić Kolscha), nie stosuję cold crashu i nie lagruje miesiącami piwa przez butelkowaniem, zacieram zawsze infuzyjnie, drożdże zawsze starter (suche też) lub zawsze z gęstwy. Notabene oczywiście jak w każdym domu większość piw to są nudne piwa jasne lub ciemne raczej lekkie. Teraz np. testuję Nottinghamy i jadę lagerowo na nich. U nas woda jest bardzo lekka, zero kamienia nawet w czajniku, bardzo dobra herbata. Zawsze wam mówię że lagery są łatwiejszymi piwami, 2 razy odpadłem w ejlach, dlatego że trudniej jest uzyskać temp. fermentacji ejlową w domu niż lagerową. Nie dziwię się że lagery były najbardziej oblegane. Napiszcie swoje przemyślenia w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Nie robilem lagerow, ale teraz lodowke kupilem i zamierzam. Ale zrobilem kilkanascie (moze 20 pare warek). Ale wiadro + wklady to zawsze jakies wahania temperatury. Nie wysylam na konkurs, bo mam inne zajecia tez i nie waze tak czesto. Zobaczymy jak bedzie z tymi lagerami. Teoretycznie wolniejsza fermentacja = lepsza kontrola procesu. Czy to sie przelozy na praktyke - nie wiem. No, ale estry gorne z chmielem na zimno fajnie sie komponuja. I moim zdaniem ma to sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 20 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): nie stosuję nigdy słodu pilzneńskiego Generalnie sam się zastanawiałem, żeby pilzneński zastąpić pale ale, aby ograniczyć ewentualny diacetyl. Świetnie, że podzieliłeś się swoim wyczynem. Pójdę w te ślady i spróbuję odtworzyć recepturę, choć na innych chmielach. Zobaczymy, co wyjdzie. No i gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu @Piotr Ba Jakie są korzyści z refermentacji brzeczką w porównaniu do standardowej metody z dodatkiem cukru? Wydaje się, że ta metoda jest bardziej pracochłonna (mrożenie, ponowne gotowanie, chłodzenie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Pilznenski jest po prostu gorszej jakości slodem w porównaniu do pale ale. Wyższości brzeczką nie ma ale jest to prostsze i szybsze bo ten cukier też trzeba rozrobić, poza tym satysfakcja ze naturalne składniki. Ja mam zwykłą lodówkę wysoką i jak skręcę moc na min czyli na 1, to brzeczka fermentująca ma 11 st C tak ją trzymam przez 8 dni. Z ejlami to mam drugą małą ze sterownikiem stc1000 i na nim jak nastawię 13 st C na zewnątrz to są duże wahania w wiadrze i ucieka ta temp ejlowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi