IceMajor Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Cześć! W piątek zabrałem się warzenie swojego pierwszego piwa z brewkita (Finlandia Premium Lager) + ekstrakt słodowy. Mam wątpliwości co do fermentacji i drożdży. Drożdże, które wykorzystałem to drożdże z zestawu brewkit (Finlandia Premium Lager). Mianowicie, mniej więcej na 40 minut przed zadaniem drożdży do brzeczki, zacząłem etap ich rehydratyzacji. Wpierw do szklanki wlałem 200 ml zagotowanej wody i czekałem, aby ostygła. Po jakimś czasie przelałem sobie kilkadziesiąt mililitrów do drugiej szklanki, żeby sprawdzić, czy jest gorąca. Posmakowałem: wydawała się w sam raz, w temp. pokojowej. No, ale wiadomo jak to bywa ze zmysłami człowieka - wziąłem więc zdezynfekowany termometr, wsadziłem do szklanki i - ku mojemu zdziwieniu - temperatura była ok. 37 st. C. Odczekałem dodatkowe 5 min i dodałem drożdże bez sprawdzania temperatury wody (to mógł być błąd, ale chyba nie zabiłem drożdży?). W ten sposób pod folią aluminiową czekały one jeszcze ze 20 minut, po czym wymieszałem je delikatnie i odstawiłem na dodatkowe 20 minut (wciąż przykryte folią aluminiową). Następnie już przeszedłem do dodania drożdży do fermentora z gotową brzeczką. Brzeczka była w temperaturze 24 st. Celsjusza wg termometra ciekłokrystalicznego zawartego w zestawie startowym od Browamatora. Cały fermentor przeniosłem do szafy. Teraz: zapewne temp. 24 st. Celsjusza nie jest idealną dla tych drożdży. Następnego dnia o godzinie 8 rano sprawdziłem, jak ma się stan rzeczy. Rurka fermentacyjna wyraźnie bulkała. Temperatura wzrosła do co najmniej 28 st. Celsjusza (termometr nie pokazuje wyżej niż 28 st. C). Przez plastikowe wiadro widziałem, że jakaś tam piana, coś na wierzchu się pojawiło. Do około godziny 13 wciąż bulkało. Od tamtej pory nic się nie dzieje, a temperatura zaczęła spadać. Dziś o 6-ej było 24 st. Celsjusza, obecnie jest 23. Moje pytanie: czy jest powód do obaw? Nie jestem pewien, czy to normalne, że temperatura spadła do 23 st. Celsjusza, gdzie 24h temu było >=28 st. C. Dodam, że w lodówce trzymam 7g drożdży Kveik, które - jak przeczytałem - nadają się do udanej fermentacji brzeczki nawet w temp. 40 stopni Celsjusza. Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś podzieliłby się swoją opinią Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu W tych temperaturach może być już po wszystkim. Także spokojnie. Za tydzień zmierz BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi