Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zauwazylem, ze obecnosc (lub nie) pianki wcale nie jest wyznacznikiem tego, jak rusza drozdze.

Odkąd rehydratyzuje drożdże wodą o remp 36C, a nastepnie chłodze w ciągu 30 minut o 16C piany nie mam prawie wcale, a drozdze ruszają szybciej, niz kiedy rehyrdatyzowalem w 25C.

 

Tydzien temu OGA9 z Gozdawy ruszyly po 10h w temp 16C, co jak na suchary jest niezlym wynikiem

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, chciałem sobie przefermentować parę litrów soku wyciśniętego z jabłek, nie chcę używać jakichś dobrych drożdży piwnych ale mam Gozdawy pure ale yeast 7 i belgian fruit & spicy ale yeasts, czy któreś z nich dadzą radę? około 10L soku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jest to DAP czy jakiś większy kompleks. Czysty DAP dostarczy związków azotu oraz fosforu. Nie będzie to duży benefit ponieważ brzeczka piwna najczęściej jest bogata w te komponenty, czego brakuje w moszczach/sokach owocowych. Na forum jest gdzieś wątek kiedy stosowanie tej pożywki daje większy benefit. DAP Też wpływa lekko na pH.

Tutaj masz czym jest pożywka do drożdży piwowarskich. W kompleksie masz dodatkowo cynk, potas, często martwe drożdże jako źródło aminokwasów i tłuszczy. Trochę taki kanibalizm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie jak na mnie przystalo, madry polak po szkodzie.

Chodzi o tego eksperymentalnego 3 litrowego cienkusza 8 blg, do ktorego zadalem 400 ml gestwy na podtrzymanie, w ktorym chcialem rowniez sprawdzic czy po takim overpitchingu bedzie pijalny.

Zajrzalem do lodowki 2 dni po zadaniu drozdzy, nic sie nie dzieje zadnej piany, zadnych oznak zycia.

Bez namyslu zaczalem beltac fermentatorem jak szalony chcac "obudzic" drozdze.

Po ochyleniu dekla buchlo tak gazem ze szok.

Dopiero potem zaczalem myslec ze przeciez przy takim overpitchingu to te drozdze mogly zjesc to wszystko w pare godzin..

Oczywiscie dopiero po tej glupocie zmierzylem ekstrakt a tam 3 blg..

A wiec teraz napowietrzylem praktycznie gotowe piwo.

Nigdy nie mialem takiej sytuacji i pytanie czy jest to jeszcze do uratowania albo niestety "po ptokach"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hey. Warzylem wczoraj piwo i nie planowałem robić drugiego.  Wiec miałem na stanie tylko 1 paczkę drozdzy. No ale tak dobrze szlo ze do fermentatora wpadlo 25l docelowego 12 blg a jeszcze wyslodzilem 8l 8 blg. Cała paczkę drozdzy użyłem.  Do tego 12 blg. Niestety w okolicy nie ma sklepu i wszystko musze zamawiać wiec byłem w kropce. Wyakrobalem co się dało z paczki po użytych s04 i postaralem się to jeszcze uzyc do tego 8 blg.  Mysle ze było tego za mało.  Czy starać się kupić jakiś drozdze na dniach i zadać czy liczyć na cud? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Gawron napisał:

Cudu nie będzie. Szukaj drożdży na cito.

 

Lub jak zacznie fermentować główne piwo zbierz drożdże z piany i zadaj do tego 8 blg. Sposoby zbierania z piany są opisane na necie. Zdezynfekuj wszystko dokładnie 2 razy (łyżkę nie tylko wrzątkiem ale też starsanem lub desprejem) i potem przełóż z 10 łyżek piany. Oczywiście brzeczkę 8 blg przed tym natleń porządnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Undeath napisał:

 

Lub jak zacznie fermentować główne piwo zbierz drożdże z piany i zadaj do tego 8 blg. Sposoby zbierania z piany są opisane na necie. Zdezynfekuj wszystko dokładnie 2 razy (łyżkę nie tylko wrzątkiem ale też starsanem lub desprejem) i potem przełóż z 10 łyżek piany. Oczywiście brzeczkę 8 blg przed tym natleń porządnie.

No tak. Źródłem drożdży nie musi być saszetka. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.