Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie w tych balonach nakładka jest beznadziejna, ale obchodzę to obwijając całą szyję gąsiora kilkoma warstwami folii i zaklejając wielokrotnie taśmą, czasem kilka warstw nawet takiego zabezpieczenia robiłem. Teraz widocznie zrobiłem to za słabo, a może kiedyś też mi się tlenowiec rozwijał, tylko miał mniej czasu i się tak nie rozrósł. Jako że piwo na mój nos pachnie ok + zdaje się że nie gazuje, to postaram się ściągnąć wężykiem spod drożdży jak najwięcej piwa i rozlać chociaż połowę tego piwa. Tylko połowę, żeby sprawdzić co z tego będzie (bo szkoda wylewać) ale też nie robienia zbyt wielkiej pracy na darmo, jeśli miałoby się okazać że jednak będzie lipa. Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Beier napisał:

Obecnie fermentuje u mnie NEIPA na drożdżach Wyeast 1318. Zasyp 5,5kg pale ale, 1kg płatki owsiane, 1kg płatki pszenne. Nastaw 19L. OG 1.069, planowane  FG ok. 1.018. Użyłem też Ekuanot  wraz z Galaxy i Eureka - wszystko z TB. Każdego chmielu po 5g 20min, po 10g 10min, po 15g 10min po FO. 50g Ahtanum poszło na zimno w trakcie burzliwej. Nie czuć jakiegoś syfu (na pewno nie to co w "piołunowym" SMaSH'u ?), z tym że piwo jest gdzieś w 2/3 drogi.  Po odfermentowaniu planuję wrzucić na zimno również Ekuanot, Galaxy i Eureka po 70g każdego - wiem, że to dużo ale NEIPA to NEIPA :P Zobaczymy, jak będzie padaka to chyba rzeczywiście będzie trzeba dostawcę zmienić... 

Jak w trakcie fermentacji nie jest źle z goryczką to już na pewno gorzej nie będzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to się stało ale z zatarcia 2,75 kg plzneńskiego i 2,75 kg pszenicznego wyszło mi 26 litrów brzeczki 16Blg.

Miał być lekki pszeniczniak. Fermentor mam 33l, ewentualnie mam drugi. Zamierzałem dodać drożdże Mauribrew Weiss 1433. I teraz mam dylemat.

1. Czy fermentowac jak jest jedną paczką drożdzy?

2. Czy fermentować więcej niż jedną paczką drożdzy?

3. Dodac wody do obj. ogólnej 38 litrów by zbić Blg do 12 i fermentować w dwóch wiadrach?

Brzeczkę schłodziłem niechcący do 10 stopni więc mam chwilę, żeby odstała zanim dam drożdze...

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz "zwykłego" pszeniczniaka, możesz rozbić na 2 wiadra po rozcieńczeniu - wtedy możesz np. spróbować zrobić test na 2 rodzajach drożdży, inne na każde wiadro.

Możesz też zrobić coś mocniejszego i zostawić tak, jak jest. Jedna paczka drożdży da pewne lekki underpitching, ale w przypadku pszenicy nie powinno być to problemem, może nawet dać niezłe efekty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób doubleweizena na jednej paczce drożdży i powiem Ci że jak temperatura fermentacji będzie ok 16°C to może wyjść Ci całkiem fajne piwko:)

 

Poprawiłem błąd - temperatura 16°C

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję chłopaki, w międzyczasie obudziłem kolege i ten mi potwierdził pomysł @punixa, jako naj.

Jestem totalnie zielony więc takie 2 warki na dwóch różnych drożdzach dobrze wyjdą mojemu procesowi poznawczemu.

Jedno wiadro 19litrów na Mauribrew Weiss, a drugie takie samo na s-33. Własnie uwadniają się drożdze...

Dobrej nocy.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak piszę wyżej (nie zacytowałem Cię, więc może nie zauważyłeś) - miałem identyczny efekt jak Ty. Mój był zapakowany dobrze. Po prostu Twój Browar coś daje ciała z tymi chmielami i sprzedali nam jakiś syf. Ja chyba zaczynam kupować chmiel gdzie indziej (przynajmniej nowofalowy), bo aromat też się ostatnio wydaje nijaki. 
Mam podobnie ,dwa piwa na Chmielach z TB wyszły nijakie. Apa z Pacyfikiem i Black IPA z Enigmą, ciężka zalegająca goryczka i aromat granulatu,trawy.Przy 200g chmielu na aromat spodziewałem się czegoś innego.
Pomijam fakt,że 100g Nelsona wyrzuciłem do kosza po otwarciu paczki(skarpeta).







Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam potrzebuje pilnej pomocy

Zaczolem warzyć piwo dry stouta. Otworzyłem zestaw zagotowałam wodę wsypałem słody i o kurde nie mam drożdży.?

czy można zastosować jakieś inne nie piwowarskie. Mam briko pod ręka może tam znajdę jakieś drożdże. Możecie coś polecić.

pomocy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Switala18 napisał:

Dobra zobaczę czy maja

dopytam w razie jak by nie mieli takich to inne winiarskie tez mogą być? Jak tak to jakich szukać 

 

 

Bayanusy czyste najlepiej, a jak nie będzie to bez znaczenia jaki szczep. Ewentualnie jakby mieli możesz pokusić się o drożdże szampańskie.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, że nie będzie to piwo konkursowe, a także może pojawić się siarka w aromacie. Drożdże winne też dłużej się układają. Bayanusy w miarę czysto przefermentowują piwo oczywiście jest ale piwo jest wtedy dość puste i nijakie. Piłem stouta IPA itp. na tych drożdżach i brakowało typowo piwnych estrów, piwa były odfermentowane głęboko i były puste w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.01.2019 o 07:21, Thorgall napisał:

Mam podobnie ,dwa piwa na Chmielach z TB wyszły nijakie. Apa z Pacyfikiem i Black IPA z Enigmą, ciężka zalegająca goryczka i aromat granulatu,trawy.Przy 200g chmielu na aromat spodziewałem się czegoś innego.
Pomijam fakt,że 100g Nelsona wyrzuciłem do kosza po otwarciu paczki(skarpeta).
 

Teraz wiem, że na 100% to była wina Ekuanot. Użyłem go też w w/w NEIPA i czuć piołun - wiele mniej niż w przypadku SMaSH ale czuć. Może się jeszcze jakoś ułoży. Rozmawiałem z TB i facet tłumaczył, że mają różnych dostawców i partia partii nie równa. Galaxy i Eureka! z TB bardzo aromatyczne i nie ma co się przyczepić. Trochę loteria a 7kg słodu poszło się paść bo piwo wylałem w kibel. Skąd bierzecie chmiele, bo nie chcę się znowu naciąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję pomocy.

W wczoraj zrobiłem starter do AIPA (z Wyeast 1272 American Ale II, w kolbie, 1.8 l płynu, 10 blg, temp otoczenia 21C). Dziś miałem warzyć (wiem, że starter za późno zrobiony), ale nie dam rady. Warzenie ok środy lub za tydzień (kolejna sobota).

Co zrobić ze starterem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, dziedzicpruski napisał:

Zostaw jak normalne piwo,  drożdże osiądą, jak będziesz robił to wylejesz  większość piwa, zamieszasz resztę  i wlejesz do brzeczki.

Thx!

Założyć rurkę ferment.? 

Jak długo może tak stać?

 

15479021894721234853051.jpg

15479022212211992467687.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.