anteks Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 32 minuty temu, Sebsn122 napisał(a): zlewałem przez sitko bo nie mam czym filtrować, robiłem już tak 2 warki i były miodzik. słoik fermentacyjny to coś ala balon do wina tylko z szerokim otworem i kapturkiem fermentacyjnym łatwo to myć, i nie jest z plastiku ;). Drożdże zostały polecone przy innych postach z podobnymi infekcjami, podejrzenie tlenowca. dlatego normalnie po zlaniu do garna dodaje cukier mieszam i do butelek. Ale tu nagłe sprawy zlałem i zostawiłem w fermentorze. NO właśnie MIODZIK to słowo klucz ps zapomnij wszystko czego nauczyłeś sie w winiarstwie Edytowane 24 Maja przez anteks punix i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja W dniu 22.05.2024 o 20:41, Sebsn122 napisał(a): Film był cienki biało przeźroczysty coś jak na herbacie na drugi dzień ale białe. to co widać to efekt zamieszania rozbił się, przelałem do gara dałem cukier do fermentacji drożdże Uważałbym na granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 39 minut temu, anteks napisał(a): NO właśnie MIODZIK to słowo klucz ps zapomnij wszystko czego nauczyłeś sie w winiarstwie Miodzik, nie że smakowały jak miodzik, było to coś w stylu ipa, ale milion razy leprze od sklepowych, typu fortuna czy amber. Miodzik w sensie super. Chyba że miodzik może coś takiego spowodować ostatnio robiłem cydr na miodzie i soku zamiast cukrze i soku. Ten sam słoik fermentacyjny Edytowane 24 Maja przez Sebsn122 miodzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 5 minut temu, x1d napisał(a): Uważałbym na granaty. miałem już granaty z wina a wiśniowego kilka bulek poszło reszta szampan kurna ale był rewelacyjny chciałem powtórzyć ale w grubych butelkach już nie wyszło. wtedy strasznie wolno fermentowało myślałem że już koniec, bo ile można 2 miesiące była jeszcze nutka słodyczy wyczuwalna, ale butelkowałem. A co do piwnych granatów ile czasu im dać do pierwszej kontroli tzn. otwartej butelki. Bardziej mnie interesuje czy pijacie takie trunki czy wylewacie, z zakażeniem Edytowane 24 Maja przez Sebsn122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 8 minut temu, Sebsn122 napisał(a): Miodzik, nie że smakowały jak miodzik, było to coś w stylu ipa, ale milion razy leprze od sklepowych, typu fortuna czy amber. Miodzik w sensie super. Chyba że miodzik może coś takiego spowodować ostatnio robiłem cydr na miodzie i soku zamiast cukrze i soku. Ten sam słoik fermentacyjny Pierwsze własne piwa sa najlepsze na świecie, słuchaj bardziej doświadczonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 6 minut temu, anteks napisał(a): Pierwsze własne piwa sa najlepsze na świecie, słuchaj bardziej doświadczonych Ok ale na razie rady co do infekcji poza tym żeby ograniczyć (wyeliminować zlewanie z nad osadu i to przez sitko brak. Sory ale nie zrozumiałem tej rady że miodzik to słowo klucz. Edytowane 24 Maja przez Sebsn122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 6 minut temu, Sebsn122 napisał(a): Bardziej mnie interesuje czy pijacie takie trunki czy wylewacie, z zakażeniem Gdzieś był taki schemat. Swoją drogą proponuję się przenieść do wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Teraz, x1d napisał(a): Gdzieś był taki schemat. Swoją drogą proponuję się przenieść do wątku Postepowanie według tego schematu poza tymi drożdżami i cukrem z forum przeprowadzone smak był ok. nawet była konsumpcja połowy butelki bo nie wyszła do pełna i było git. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 5 minut temu, Sebsn122 napisał(a): Ok ale na razie rady co do infekcji poza tym żeby ograniczyć (wyeliminować zlewanie z nad osadu i to przez sitko brak. Myślę że wszystko było już opisane na forum. Dokładne mycie, dezynfekcja, nie grzebać bez przyczyny, nie napowietrzać piwa. Tak jak napisałem wcześniej piewrwsze piwa sa najlepsze ale z czasem .... ps Amber i Fortuna to nie sa topowe browary w APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 3 minuty temu, anteks napisał(a): Myślę że wszystko było już opisane na forum. Dokładne mycie, dezynfekcja, nie grzebać bez przyczyny, nie napowietrzać piwa. Tak jak napisałem wcześniej piewrwsze piwa sa najlepsze ale z czasem .... ps Amber i Fortuna to nie sa topowe browary w APA nie wiem ale po nich i domowym nie chrapię.. takie lekarstwo gratis i zadowolona żona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 4 minuty temu, Sebsn122 napisał(a): nie wiem ale po nich i domowym nie chrapię.. takie lekarstwo gratis i zadowolona żona A inne krafty próbowałeś? 3K, Nepo, coś z Pinty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 21 minut temu, anteks napisał(a): A inne krafty próbowałeś? 3K, Nepo, coś z Pinty? po tych z Pinty lokomotywa 3K, Nepo nie próbowałem lub nie zapamiętałem. Generalnie do odkrycia Abmera i Fortuny unikałem piwa z uwagi na chrapanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Ale co ma chrapanie do jakości piwa? Tutaj raczej o ilość wypitego alkoholu chodzi. P.S. z tym miodem to o utlenienie chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsn122 Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 3 minuty temu, wizi napisał(a): Ale co ma chrapanie do jakości piwa? Tutaj raczej o ilość wypitego alkoholu chodzi. P.S. z tym miodem to o utlenienie chodziło nikt tu nie mówił o jakości, kolega pytał odpowiedziałem, co do ilości nie ma znaczenia, ale uprzedzam nie wypijam więcej niż 3. Aby na drugi dzień być sprawnym od rana. Ale wróćmy do tematu. Kiedy zaczęlibyście otwierać kontrolnie butelki i co ile dni. Edytowane 24 Maja przez Sebsn122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Zależy w jakie temp trzymasz. Jak wysokiej (20+) to po tygodniu, a jak niżej to może i po 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja nikt tu nie mówił o jakości, kolega pytał odpowiedziałem, co do ilości nie ma znaczenia, ale uprzedzam nie wypijam więcej niż 3. Aby na drugi dzień być sprawnym od rana. Ale wróćmy do tematu. Kiedy zaczęlibyście otwierać kontrolnie butelki i co ile dni.Co trzy dni. Po 7 dniach pokojowej temperatury do lodówki. Ale to już zależy od rodzaju piwa i osoby która lubi słabo mocno gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 22 godziny temu, x1d napisał(a): Swoją drogą proponuję się przenieść do wątku 21 godzin temu, Sebsn122 napisał(a): Ale wróćmy do tematu. Czy jedzie z nami moderator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2 godziny temu, x1d napisał(a): Czy jedzie z nami moderator? Dojechalem Intercity i jutro z kompa potnę posty nie "ostro dyżurowe". @Sebsn122 wątek jest do szukania pomocy w nagłych wypadkach. Patrz pierwszy post. Pytanie o butelki kontrolne i historie z winem nie mają tu miejsca. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi