Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

Chyba potrzebuję pomocy. 

Warka z soboty, zaszczepiona Nottinghamami nie wystartowała.

Po 2 dobach spasteryzowalem ją i zaszczepiłem US-05.

Mijają 24 godziny i absolutna, kompletna cisza w wiadrze.

Napowietrzone było kamieniem więc to nie to.

 

Czy ktoś z Warszawy, tej bliższej Raszynowi, byłby w stanie poratować mnie jakąkolwiek gęstwą górnej fermentacji?

 

Miał być Bitter, ale teraz to nie ma co wybrzydzać.

Edited by Kaniutek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Jakie drożdże konkretnie. U mnie np. W34/70 zawsze mają laga, natomiast FM30 startowały w miarę szybko.

Ile tej gęstwy dałeś i ile dni ona miała?

Podnoszenie temperatury na samym początku fermentacji to nie najlepszy pomysł.

Pytanie poboczne - dlaczego przemywałeś gęstwę? I jak to robiłeś?

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, kazeper napisał(a):

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?

Możesz dodać więcej drożdży. Ale jak zaczyna się piana, to może wystartują.

Link to comment
Share on other sites

Underpitching w przypadku lagera - mielibyście jakieś rady żeby coś wyszło z tego piwa?
Niestety dodałem zbyt rzadką gęstwę po przemyciu. Po ponad trzech dobach na powierzchni pojawiły się minimalne skupiska piany. CO2 bardzo mało - wieczko płaskie.
25L 11Blg
Gęstwa zadana do napowietrzonej brzeczki o temp. 11°C, Lodówka ustawiona na 9°C. Po dwóch dobach zmieniłem temperaturę na 10°C, a dzień poźniej na 11°C. Czy mogę jeszcze jakoś pomóc drożdżom ale jednocześnie uzyskać piwo bez estrów?
Daj pożywkę to ci szybciej ruszą.
Link to comment
Share on other sites

Ej ale wiecie, że drożdże lagerowe nie muszą nawet piany zbudować? Potrafią przefermentować piwo bez wizualnych efektów. Lagi po 48 h to też norma, ale to nie znaczy, że drożdże nie fermentują ;) 

Link to comment
Share on other sites

Jak jeszcze nie miałem kontroli temperatury, to puściłem W34/70 w 8'C, a w przez warunki pogodowe temperatura w pomieszczeniu spadła do 5,5-6'C. Lag trwał jakieś 80h, fermentacja trwała 5 tygodni, ale piwo przefermentowało i było jednym z lepszym jakie zrobiłem :) Był to czeski pils, więc nawet brak przerwy diacetylowej nie był wielkim problemem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cześć,

 

Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2.

 


Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast.  

drozdze.jpg

drozdz2.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, sloniu_1 napisał(a):

Cześć,

 

Mam dziwnie fermentujące piwo z US05. Wygląda jak takie duże bańki z drożdzy i co2, część baniek jest biała. Jeszczce nigdy tak nie miałem, zawsze była taka "standardowa" warstwa w pianie. Piwo 13BLg, fermentuje w 18 stopniach, fermentacja ruszyła normalnie. Mam nadzieje że to nie zakażenie. z rurki pachnie normalnie tak piwno/co2.

 


Co do pytań kolegów wcześniej ja najczęściej używam US05 i częśto zdarzały mi się lagi po 24h, natomiast gęstwa ruszała w 1h, niemal natychmiast.  

 

 

Gęstwa w większości przypadków rusza znacznie szybciej.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Witam, robię starter 3 stopniowy.

Dodałem 3 l i do tego suchary lallemand verdant ipa na 48 h mieszadło i było wszystko dobrze, zapach drożdżowy brak jakichś zapachów aptecznych czy coś i ślad po fermentacjiIMG_20240403_130525560.thumb.jpg.79311d33967dc9b5d1c87149c378927c.jpg

Potem po tych 48h dodałem kolejne ok 3 l i włączyłem mieszadło na 24 h żeby drożdże trochę zmagazynowały składników odżywczych i coś takiegoIMG_20240405_105149951.thumb.jpg.2493037e71f48ac02a08b539418102fe.jpg

Zero śladów fermentacji zapach jest ok, i pytanie wlewać kolejną dawkę?

A na jutro potrzebuje tych drożdży😁

Edited by Piotr2142
Dopisanie
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, INTseed napisał(a):

Zrób pomiar czy zeszło. Jak mocne piwo robisz?

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
 

Może nie mocne ale dużo 😁 13,5 blg 90l 

Zeszło do 2.5 blg z 9

Edited by Piotr2142
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Piotr2142 napisał(a):

Może nie mocne ale dużo 😁 13,5 blg 90l 

Zeszło do 2.5 blg z 9

Duża ilość komórek drożdżowych a mało pokarmu. Drożdże szybko fermentują w takich warunkach. Wg mnie wszystko w porządku.Staraj się tylko utrzymać stałą temperaturę. 

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki za pomoc, z temperaturą, trochę ciężko, stoi na strychu ok 23 jest chyba, że trochę słońce przygrzeje ☺️,

Właśnie wygląda, że  ładnie się namnożyły 😁, jeszcze raz dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.