Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

17 godzin temu, INTseed napisał(a):
19 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):
 
[mention=24719]lechu555[/mention] [mention=21892]x1d[/mention] [mention=25541]Ununul[/mention]
Ewidentnie to nie jest mój dzień. Oprócz wpadki z wodą, to jeszcze zapchała się pompa. Do najbliższego sklepu mam 25km, ale dzisiaj już nie zdążę, najwyżej podjadę jutro i zadam gęstwę rano. Jeśli zdecydowałbym się na puchę, to raczej jasną/bursztynową? Zasyp to głównie wiedeński + monachijski (60/40), trochę karmelu 600 i 30 i czekoladowy. 
 
Na razie gotuję na maksymalnej mocy kociołka (już widzę tę smołę na dnie). Po 20 min wszedłem do łazienki i nie byłem w stanie zobaczyć drugiego końca pomieszczenia, aż tak zaparowało emoji16.png 

Balkonu nie masz?

Wtedy nie byłby piwowarem domowym....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Potrzebuję pomocy, właśnie kończę warzenie...

Trochę pomyliłem się z ilością wody do wysładzania i na dodatek wydajność okazała się trochę niższa od zakładanej (pierwszy raz używałem słodu Bestmalz - czyżby on tak miał w porównaniu do Weyermana?)

Postanowiłem zatem podbić BLG suchym ekstraktem słodowym Bruntal, który akurat kiedyś kupiłem na czarną godzinę. I tu zdziwiłem się w jakiej on jest postaci. Po rozpuszczeniu otrzymałem białawą ciecz. Jak tego użyć - mogę to dodać wprost do fermentora? Wyklaruje się z czasem?

 

Z góry dzięki za wskazówki

Link to comment
Share on other sites

Czy jest jakiś sposób, aby drożdże ponownie ruszyły i przy okazji wyczyściły kwaśne posmaki? 7 dzień fermentacji, gęstwa po Omega Lutra Kveik stoi pod pięciu, z 13,3 BLG zeszło tylko do 4,8. Dotychczas po dwóch dniach było pozamiatane. Czy mogę dodać kapkę cukru? Tylko to mam na stanie. Aktualna temperatura 26, 9,5 litra koźlaka, to jest trzecie piwo na tych drożdżach, wcześniejsze były słabsze. Gęstwa wcześniej półtora tygodnia w lodówce, piwo w niej było lekko kwaśne, ale bez przesady.

Link to comment
Share on other sites

Kwaśności raczej nic już nie "wyczyści". Może coś po drodze się do gęstwy wdarło?

W jakiej temperaturze fermentowało wcześniej? Od tych 5 dni nie ma oznak fermentacji, czy od 5 dni nie spada blg?

Link to comment
Share on other sites

A temperatura brzeczki?
Jeśli w pokoju masz 20-25 °C, a w fermentorze 26°C to wygląda, że fermentacja jeszcze trwa. Chyba, że któryś termometr przekłamuje.

W jakiej temperaturze zadałeś drożdże (pytam o brzeczkę, nie otoczenie).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Głupia sytuacja, ale wypadki chodzą po ludziach. Muszę dziś zabutelkować piwo (nie jestem w stanie przeciągnąć tego nawet o jeden dzień), a bardzo zależy mi na gęstwie, bo są to kveiki. Nie mam dosłownie żadnego słoika pod ręką, więc wpadł mi do głowy głupi (a może nie do końca?) pomysł, żeby zabutelkować ~90% piwa z fermentora, a pozostałość zostawić w fermentorze i wsadzić do lodówki. Wróciłbym do tego po moim powrocie, więc za ~1,5-2tygodnie i użył tej gęstwy do następnego piwa. Ma to sens? Od osiągnięcia finalnego ekstraktu minęło +/- 5 dni, więc gęstwa jest bardzo świeża. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Głupia sytuacja, ale wypadki chodzą po ludziach. Muszę dziś zabutelkować piwo (nie jestem w stanie przeciągnąć tego nawet o jeden dzień), a bardzo zależy mi na gęstwie, bo są to kveiki. Nie mam dosłownie żadnego słoika pod ręką, więc wpadł mi do głowy głupi (a może nie do końca?) pomysł, żeby zabutelkować ~90% piwa z fermentora, a pozostałość zostawić w fermentorze i wsadzić do lodówki. Wróciłbym do tego po moim powrocie, więc za ~1,5-2tygodnie i użył tej gęstwy do następnego piwa. Ma to sens? Od osiągnięcia finalnego ekstraktu minęło +/- 5 dni, więc gęstwa jest bardzo świeża. 

Da radę. Dobrze, żeby były przykryte piwem.

Możesz potem wlać brzeczkę bezpośrednio do tego fermentora, choć gęstwy pewnie będzie za dużo, bo to kveiki, więc część sobie odlej.

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
4 minuty temu, Eselchen napisał(a):

Panowie, brzeczka leży napowietrzona w fermentorze w temperaturze 10 stopni. Starter drożdżowy jeszcze się nie sklarował. Czy napowietrzona brzeczka może poleżeć do jutra?

Duży ten starter?

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Eselchen napisał(a):

Panowie, brzeczka leży napowietrzona w fermentorze w temperaturze 10 stopni. Starter drożdżowy jeszcze się nie sklarował. Czy napowietrzona brzeczka może poleżeć do jutra?

Schłodzona spokojnie przetrwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

siemka,

 

Jeszcze w starym roku popełniłem warkę 01.12, fermentowana pod ciśnieniem 1bar przez 2 tygodnie, drożdże w34/70. Fermentacja a raczej jej oznaki ustały gdzieś 6dnia fermentacji, ale jeszcze 8 dni stała warka w temp 19-20*. Po tym czasie przeniesiona do pomieszczenie gospodarczego temp wahała się w okolicach 5*, potem przyszły lekkie mrozy aż do czasu mrozów gdzie zrobiło się -15, warka zgęstniała, na górze była czapa lodo-płynu. Wstawiłem wczoraj do ciepłego, warka się rozmroziła, jednak dziś na nią zerkam i zrobiła się mleczna, a była już prawie klarowna. Macam petainera twardy, podłączam manometr a tam prawie 2,5 bara. Świecę latarką w warkę, widać bąble co2 idące ku górze, na górze zrobiła się 2cm pianka i wygląda jakby warka znowu zaczęła fermentować. Możliwe że to jakieś dzikusy ją dopadły, dziwne trochę bo w34 raczej już tam nie mają co jeść,

Link to comment
Share on other sites

W ciepłym pomieszczeniu uchodzi z niej CO2, dlatego rośnie ciśnienie. Uchodzący gaz wzruszył osady z dna i dlatego też pewnie powstała piana górą.

Jak przeniosłeś warkę do 5°C, trwała pewnie jeszcze cicha i nadal wytwarzał się CO2, ale w zimnej cieczy dobrze się rozpuszczał, a teraz się uwalnia. 

Dzikusy to raczej nie są. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.