josephson Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Drożdże M29 uwodnione 15 min temu. Wystartują? Zawsze się tak wolno uwadniaja? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Wygląda ok, zamieszaj i odczekaj 10 minutWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Wygląda ok, zamieszaj i odczekaj 10 minutWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaDzięki! Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Pianka się robi?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Zrobiła się mała i zadałem. Zobaczę jak nie wystartują to mam jeszcze s04 w ostateczności. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Ruszą, spokojnie:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Ruszą, spokojnie:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaZaniepokoiło mnie to, że one tak wolno się rozpuszczały. Dzięki za pomoc Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Zauwazylem, ze obecnosc (lub nie) pianki wcale nie jest wyznacznikiem tego, jak rusza drozdze. Odkąd rehydratyzuje drożdże wodą o remp 36C, a nastepnie chłodze w ciągu 30 minut o 16C piany nie mam prawie wcale, a drozdze ruszają szybciej, niz kiedy rehyrdatyzowalem w 25C. Tydzien temu OGA9 z Gozdawy ruszyly po 10h w temp 16C, co jak na suchary jest niezlym wynikiem Edytowane 5 Listopada 2018 przez fotohobby josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 A pomyślałeś o stresowaniu drożdży wrzucając je do 36°C?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 No widzisz - najwidoczniej w stresie pracują wydajniej A czytałeś post @Daniel() o temp rehydratyzacji i jej wpływie na żywotność komórek drożdży ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Nie, nie czytałem:( pomyślałem tylko że to może je zestresowaćWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 To warto przeczytać, jest w dziale Artykuły i Opracowania, jak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Hej, chciałem sobie przefermentować parę litrów soku wyciśniętego z jabłek, nie chcę używać jakichś dobrych drożdży piwnych ale mam Gozdawy pure ale yeast 7 i belgian fruit & spicy ale yeasts, czy któreś z nich dadzą radę? około 10L soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Pewnie obojętnie które. Trzymaj tylko temperature w dolnych granicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Znalazłem Danstar Nothingamy, te chyba najlepsze będą, tak mam lodowke femrentacyjna, dam na 15 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Czy można stosować dla drożdży piwowarskich pożywkę dla drożdży winiarskich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Czy jest to DAP czy jakiś większy kompleks. Czysty DAP dostarczy związków azotu oraz fosforu. Nie będzie to duży benefit ponieważ brzeczka piwna najczęściej jest bogata w te komponenty, czego brakuje w moszczach/sokach owocowych. Na forum jest gdzieś wątek kiedy stosowanie tej pożywki daje większy benefit. DAP Też wpływa lekko na pH. Tutaj masz czym jest pożywka do drożdży piwowarskich. W kompleksie masz dodatkowo cynk, potas, często martwe drożdże jako źródło aminokwasów i tłuszczy. Trochę taki kanibalizm. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Oczywiscie jak na mnie przystalo, madry polak po szkodzie. Chodzi o tego eksperymentalnego 3 litrowego cienkusza 8 blg, do ktorego zadalem 400 ml gestwy na podtrzymanie, w ktorym chcialem rowniez sprawdzic czy po takim overpitchingu bedzie pijalny. Zajrzalem do lodowki 2 dni po zadaniu drozdzy, nic sie nie dzieje zadnej piany, zadnych oznak zycia. Bez namyslu zaczalem beltac fermentatorem jak szalony chcac "obudzic" drozdze. Po ochyleniu dekla buchlo tak gazem ze szok. Dopiero potem zaczalem myslec ze przeciez przy takim overpitchingu to te drozdze mogly zjesc to wszystko w pare godzin.. Oczywiscie dopiero po tej glupocie zmierzylem ekstrakt a tam 3 blg.. A wiec teraz napowietrzylem praktycznie gotowe piwo. Nigdy nie mialem takiej sytuacji i pytanie czy jest to jeszcze do uratowania albo niestety "po ptokach"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 A w czym widzisz problem? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Daj piwko na cichą Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Hey. Warzylem wczoraj piwo i nie planowałem robić drugiego. Wiec miałem na stanie tylko 1 paczkę drozdzy. No ale tak dobrze szlo ze do fermentatora wpadlo 25l docelowego 12 blg a jeszcze wyslodzilem 8l 8 blg. Cała paczkę drozdzy użyłem. Do tego 12 blg. Niestety w okolicy nie ma sklepu i wszystko musze zamawiać wiec byłem w kropce. Wyakrobalem co się dało z paczki po użytych s04 i postaralem się to jeszcze uzyc do tego 8 blg. Mysle ze było tego za mało. Czy starać się kupić jakiś drozdze na dniach i zadać czy liczyć na cud? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 2 minuty temu, Przemysław Osmólski napisał: liczyć na cud? Cudu nie będzie. Szukaj drożdży na cito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 27 minut temu, Gawron napisał: Cudu nie będzie. Szukaj drożdży na cito. Lub jak zacznie fermentować główne piwo zbierz drożdże z piany i zadaj do tego 8 blg. Sposoby zbierania z piany są opisane na necie. Zdezynfekuj wszystko dokładnie 2 razy (łyżkę nie tylko wrzątkiem ale też starsanem lub desprejem) i potem przełóż z 10 łyżek piany. Oczywiście brzeczkę 8 blg przed tym natleń porządnie. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Godzinę temu, Undeath napisał: Lub jak zacznie fermentować główne piwo zbierz drożdże z piany i zadaj do tego 8 blg. Sposoby zbierania z piany są opisane na necie. Zdezynfekuj wszystko dokładnie 2 razy (łyżkę nie tylko wrzątkiem ale też starsanem lub desprejem) i potem przełóż z 10 łyżek piany. Oczywiście brzeczkę 8 blg przed tym natleń porządnie. No tak. Źródłem drożdży nie musi być saszetka. ? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Dzięki. Jednak kupie drozdze. Bo nie chce otwierać tamtego piwa Jak kupie normalna saszetykę s04 to wsypać cala czy półdo tego 8 blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi