Robert87 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 I nie grzeb* w tym Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganci Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 dzieki za pomoc ! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Używał ktoś Nelsona Sauvin 2018,bo mam wrażenie,że wali skarpetą a brzeczka już się gotuje.Mogę mylić ten aromat z naftą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Nafta to nafta, giry to kompletnie coś innego,girowate zapaszki mogą być od słodu równie dobrze,robiłem piwo bez chmielu i waliło girami ze masakra przez jakiś czas. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg Drozdze s04 uwodnione Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Czekaj z tydzień i zmierz blgWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam, potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Zrobiłem chocolate milk stout. Zacieranie na lenia w około 65stopniach, dodałem niecały kilogram laktozy i otrzymałem 21l brzeczki 15,5blg Drozdze s04 uwodnione Fermentacja przez tydzień w temp. 16,5st.po tygodniu spadło tylko do 9,5blg. Przeniosłem w cieplejsze miejsce i ok 22stopni ale fermentacja nie ruszyła ponownie. Co teraz z tym zrobić, dodać nowe drożdże? Balingomierzem czy refraktometrem pomiary?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Balingomierzem, refraktometr stosuje tylko przy zacieraniuWysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam,Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało.Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 4 minuty temu, Drapichrust napisał: Witam, Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało. Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Użyj uwodnionych dwóch saszetek. Ta po terminie jeżeli była przechowywana w lodówce nadal bedzie w dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Jak nie masz pewności co do przeterminowanej paczki drożdży, uwodnij ją w osobnym pojemniki i zobacz jak się zachowają.Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Drożdże trzymam cały czas w lodówce. Użyję obu saszetek.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Godzinę temu, Drapichrust napisał: Witam, Właśnie chłodzę Polską IPĘ 15.7 BLG, jest jej 25 litrów. Czy jedna saszetka US-05 wystarczy? Według kalkulatora trochę mało. Mam jeszcze jedna saszetkę ale już z pół roku po terminie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Też dziś miałem warzyc, ale wybrałem w końcu leżenie. Powodzenia Thorgall, josephson i Robert87 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Sprawdziłem po 3 dniach tego stouta i w temperaturze pokojowej zszedł o 1blg z 10 na 9blg. Najchetniej dodał bym jeszcze jedna paczkę s04, ale czy napowietrzac brzeczke/młode piwo które dofermentowalo 6blg?Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Dodaj uwodnione S04 tylko wlewaj je z wysokości żeby napowietrzyć choć trochę brzeczkęWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 A na grzyba ma dodawać, laktoza ubiła te wcześniejsze czy jakieś inne czary miały się stać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Jak mozna zastapic słód Pale Ale w recepturze na Brown Porter (np https://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter,_Marcin_Jędrzejewski), majac do dyspozycji slod pilzneński i Golden Ale z Vikinga. Mam wszystkie pozostale słody, a żona wypomina, ze Brown Porter obsuwa sie w kolejce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 30 minut temu, fotohobby napisał: Jak mozna zastapic słód Pale Ale Spokojnie użyj pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A na grzyba ma dodawaćW takim razie co mam zrobić? Z 8,5blg przecież nie przeleje na cicha. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 W takim razie co mam zrobić? Z 8,5blg przecież nie przeleje na cicha. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu TapatalkaNo trzymaj jeszcze. Z tego co piszesz to zeszło przez 3 dni z 10 do 9. Teraz piszesz, że 8.5 więc fermentacja trwa. Daj drożdżom pracować. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A dlaczego chcesz juz za wszelka cene przelewac na cicha? Z tego co widze piwo fermentuje ci dopiero 9 dni, zjadlo Ci z 15,5 blg do 8,5 blg, wiec cos sie tam dzieje. Daj temu jeszcze minimum z tydzien czasu, i postaraj sie narazie juz wiecej nie mierzyc bo sie czegos nabawisz. Zmierz za tydzien i bedziesz wiedzial. Moze tez przy zacieraniu temperatura byla zle mierzona i za wysoko zacierales. Ja na twoim miejscu uzbroil bym sie w troche cierpliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Ok w takim razie zobacze za tydzień. Sorry za pytania ale pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Temperatury pilnuje przez cały czas przy zacieraniu. Wczoraj przy wrażeniu aipy sprawdzałem czy czasem termometr mi źle nie pokazuje ale jest ok. W przyszły piątek sprawdzę. Dzięki za odpowiedzi. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A ile kilogram laktozy daje blg na ta ilość piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buroczek Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Z tego co gdzieś przeczytałem to podnosi o 2blgWysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Czy to normalne (zdjęcie) 7 dzień fermentacji, zaszczepione gestwą z poprzedniej warki US 05 ok 100 ml jasnej części gestwy prosto z poprzedniej warki(w dzień przelewania tej poprzedniej na cicha po odstaniu aż do rozwarstwienia) - mój pierwszy raz zadawania drozdzy w ten sposób(zawsze wcześniej były nowe z saszetki). 13 blg na start. Aktualne blg ok 7 mierzone refraktometrem wiec wg kalkulatora 3.1 blg Edytowane 23 Listopada 2018 przez Przemysław Osmólski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi