nogmot Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 35 minut temu, Gawon napisał: Człowiek się uczy całe życie i umiera głupi. No u mnie się sprawdza. "do prawie każdego stylu"... które warzę. Np. w pilsie czeskim 9%. Klarowny idealnie, piana wyśmienita, brak posmaków pszenicznych. U Ciebie, w jakim się nie sprawdziła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 39 minut temu, leonzn napisał: myslisz ze slodem pszenicznym Nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Cześć! Czy Witka można zlewać do butelek bezpośrednio z fermentora z cichej czy trzeba/dobrze by było przelać do świeżego wiadra i dopiero z niego do butelek? Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Tak jak kazde inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Z racji, że jestem leń i nie chce mi się wsypywać miarek do butelek. Odpowiednią ilość cukru/glukozy rozpuszczam w wodzie. Wlewam słodycz do czystego wiadra i powolutku zlewam z fermentora zawartość. Automatycznie się wymiesza, z tego butelkuję. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Pytam, bo zawsze zlewam, ale teraz drugi fermentora pracuje i musiałbym mocno kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynator Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Taka ciekawostka. Wczoraj zatarłem 4kg pale ale z 0,5kg słodu karmelowego. Uzyskałem 19l 15blg i przy podgrzewaniu do chmielenia spaliła się grzałka w garze zacierno-warzelnym. Temperatura zatrzymała się na poziomie około 85 stopni. Wsypałem 50g Admirala i zacząłem przelewać brzeczkę do dwóch mniejszych garnków. Po zagotowaniu i wlaniu z powrotem do dużego gara, ponowiłem gotowanie. Brzeczka w głównym garze osiągnęła około 90-92 stopnie. Przetrzymałem ja jeszcze około 15min i zacząłem chłodzić. Zdziwiłem się, że goryczka stała się dość wyraźna, ponieważ izomeryzacja alfa kwasów była dość krótka. Przełom praktycznie nie zauważalny. Schlodzilem do 24 stopni w 25min i zadałem us-04. Na razie drożdże pięknie pracują i całość pachnie jak zawsze. Czy ktokolwiek próbował kiedyś fermentacji tak przygotowanej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 36 minut temu, Marynator napisał: Taka ciekawostka. Wczoraj zatarłem 4kg pale ale z 0,5kg słodu karmelowego. Uzyskałem 19l 15blg i przy podgrzewaniu do chmielenia spaliła się grzałka w garze zacierno-warzelnym. Temperatura zatrzymała się na poziomie około 85 stopni. Wsypałem 50g Admirala i zacząłem przelewać brzeczkę do dwóch mniejszych garnków. Po zagotowaniu i wlaniu z powrotem do dużego gara, ponowiłem gotowanie. Brzeczka w głównym garze osiągnęła około 90-92 stopnie. Przetrzymałem ja jeszcze około 15min i zacząłem chłodzić. Zdziwiłem się, że goryczka stała się dość wyraźna, ponieważ izomeryzacja alfa kwasów była dość krótka. Przełom praktycznie nie zauważalny. Schlodzilem do 24 stopni w 25min i zadałem us-04. Na razie drożdże pięknie pracują i całość pachnie jak zawsze. Czy ktokolwiek próbował kiedyś fermentacji tak przygotowanej brzeczki? Izomeryzacja alfakwasów zachodzi w temperaturze powyżej 80 stopni. Zapewne mniej wydajnie, ale jakąś goryczkę uzyskasz. Intensywne gotowanie brzeczki jest zalecane aby pozbyć się DMS, strącić przełom i pozbyć się innych nieporządanych związków. Chmielenie wychodzi tak jakby przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Będziesz miał nietrwałe, ale smaczne piwo. Może chcieć wyłazić z butelki. Jeśli masz możliwość, to zapewnij mu dwa dni leżakowania w jak najniższej temperaturze przed rozlewem, żeby wszystkie farfocle, białka itp opadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Cześć, W styczniu zacząłem namnażać drożdże i inne żyjątka z osadu po piwie z Cantillona Rose de Gambrinus. Wlałem osad do małego słoiczka, po paru tygodniach do średniego, po paru tygodniach do większego, po czym półtora miesiąca temu zrobiłem na tym starterze malutką warkę 8 litrową, która teraz wygląda tak: Piwo jest bardzo kwaśne, trochę winne, w tle jakaśtam dzikość jest, dałoby się to od biedy wypić, gdyby nie bardzo gryzący, nieprzyjemny ocet. Wiem, że to przez dostęp powietrza. Wyleję tę miniwarkę bez większego żalu, mam jednak pytanie: czy jest sens wykorzystać gęstwę po nim i spróbować jeszcze raz, tym razem w szklanym balonie? Czy jeśli piwo jest zaoctowane, to kolejne na gęstwie po nim też będzie? Edytowane 1 Maja 2019 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 17 minut temu, Glowa napisał: gdyby nie bardzo gryzący, nieprzyjemny ocet Moim zdaniem do wylania, w gęstwie masz przewagę bakterii octowych (nie cierpię octowych piw), tego octu zabutelkuj klika butelek i spróbuj z tego zrobić zalewę (trzeba pewnie dodać i tak zwykły ocet),o ile oczywiście bawisz się w takie rzeczy, ja w każdym razie mam taki plan,bo octu mam 20 l w butelkach ;). Znaczy nawet 40 L, ale jedno (mniej octowe) po rozcieńczeniu wodą jest ok jako napój chłodzący na lato (całkiem to spoko jest) Glowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Odpadła mi górna płytka od refraktometru i nie wiem jak powinna byc zamocowana. W którą stronę ma isc ta wypustka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Wypuską do dzióbka gdzie lejesz brzeczke. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Mialem w planie uwarzyć dziś lagera. W piatek nastawilem starter z FM 30 Bohemska Rapsodia. Starter 1,2l, wstrzasany w butelce PET. Dzis widze, ze drożdze ostro pracuja, wydziela sie CO2, wewnątrz sie kotluje Musialbym wlac do brzeczki cale 1,2l, a jak czytalem moze to niekorzystnie wplynąc na smak piwa. Czy lepiej bedzie moze przelozyc warzenie na jutro ? Rano (albo dzis w nocy) schłodzilbym starter do 10C, a przed zadaniem drozdzy zlałbym 1l do zlewu, zadając tylko to, co osadzi sie na dnie ? A moze niepotrzebnie się przejmuję ? Warkę robię 20l Edytowane 19 Maja 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Lej całość. W pozostałym płynie też będą drożdże i inne pierdoły, które przydadzą się drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) Hej wczoraj o 21 dodałem drożdże i zapakowałem fermentor do lodówki, zapomniałem rozszczelnić wieko. W domu będę dopiero koło 23. Zakładam że start fermentacji był po 8godzinach (blg 12) Nie rozwali fermentora? Są dosyć wytrzymałe czy same się rozszczelniają - zwykły baniak z browamatora (temperatura 16-16,5)? Edit 1: spuchło ale nie wybuchło ? jest ok Edytowane 20 Maja 2019 przez Les_Grossman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 16 minut temu, Les_Grossman napisał: Hej wczoraj o 21 dodałem drożdże i zapakowałem fermentor do lodówki, zapomniałem rozszczelnić wieko. W domu będę dopiero koło 23. Zakładam że start fermentacji był po 8godzinach (blg 12) Nie rozwali fermentora? Są dosyć wytrzymałe czy same się rozszczelniają - zwykły baniak z browamatora (temperatura 16-16,5)? Jak już ciśnienie będzie spore to powinien się sam rozszczelnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Panowie, Nie jest to pilne mocno, ale zapytam tutaj. w środę planuje zacierać jasna 12 na pilzneńskim z dodatkiem karmelowego. Problem wystąpił z drożdżami, gestwa w-34/70 niestety uległa uszkodzeniu. Jedyne dolniaki jakie mam to 2ml w34/70 w soli fizjologicznej, maja około miesiąca, oraz planem było zlać portera 22Blg na cicha. Dostał on mocna gęstwę FM30. Czy taka gestwa się nada po przemyciu, czy rozkręcić na mieszadle drożdże z soli? Dwa dni myśle ze może okazać się mało na rozmnożenie ich a niestety sklepu w okolicy nie ma, przesyłka nie dotrze, a jedyne co mam to górnej fermentacji drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Hej wczoraj o 21 dodałem drożdże i zapakowałem fermentor do lodówki, zapomniałem rozszczelnić wieko. W domu będę dopiero koło 23. Zakładam że start fermentacji był po 8godzinach (blg 12) Nie rozwali fermentora? Są dosyć wytrzymałe czy same się rozszczelniają - zwykły baniak z browamatora (temperatura 16-16,5)?Zrobiłeś największy granat Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Cześć! Szybkie pytanie: Brown porter i mam tylko drożdże S04 i Wyeast 1272 American Ale II. Które będą lepsze? Z góry thx! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Godzinę temu, nogmot napisał: Cześć! Szybkie pytanie: Brown porter i mam tylko drożdże S04 i Wyeast 1272 American Ale II. Które będą lepsze? Z góry thx! Ja bym dodał S-04 nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Achtung Achtung ! Rozszczelnił sie kranik i piwerko cieknie. Znalazłem awaryjny kranik ale na w środku plesń. Czy wymycie, wyparzenie i moczenie w starsanie załatwi temat pleśni? Nie mam jak podjechać po kranik bo z dzieciakami jestem i nie mam się jak ruszyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 1 minutę temu, Łyskacz napisał: Achtung Achtung ! Rozszczelnił sie kranik i piwerko cieknie. Znalazłem awaryjny kranik ale na w środku plesń. Czy wymycie, wyparzenie i moczenie w starsanie załatwi temat pleśni? Nie mam jak podjechać po kranik bo z dzieciakami jestem i nie mam się jak ruszyć... powinno pomoc, ale reki sobie nie dam uciac najlepiej naoh lub kret + starsan - zadziala na 100% Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 26 minut temu, Łyskacz napisał: Achtung Achtung ! Rozszczelnił sie kranik i piwerko cieknie. Znalazłem awaryjny kranik ale na w środku plesń. Czy wymycie, wyparzenie i moczenie w starsanie załatwi temat pleśni? Nie mam jak podjechać po kranik bo z dzieciakami jestem i nie mam się jak ruszyć... Możesz zalać go Domestosem czy innym wybielaczem. Pleśń jest wrażliwa na chlor. Potem oczywiście wypłukanie i dezynfekcja. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Do mocnej dezynfekcji można też użyć wybielacza jak Ace - zawiera aktywne związki chloru. Śmierdzi jak na peerelowskim basenie, ale wystarczy dobrze przemyć i jest okay. Czyli sugerowałbym najpierw czyszczenie mechaniczne, potem kąpiel w Ace a potem wyparzenie w gotującej się wodzie. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi