Soyero Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Nie. Ale pierwszy raz robię taki styl i taki zasyp płatków Wiem już że popelnilem jeden błąd wrzucając płatki owsiane błyskawiczne do ciepłej wody i doprowadzilem że się zbyt rozkleikowalem Edytowane 14 Lutego 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Edit. Temat nieaktualny. Zamieszalem młotem , dodałem wody. Jednak coś z tego wyjdzie ale mętne. Z tym że tym się nie przejmuje bo dojdzie jeszcze mango. Musi być mętne ? Edytowane 14 Lutego 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1973 Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Witam może już było ( a zapewne już tak) czy Ktoś ma doświadczenia w dodawaniu na "cichą" aromatów do ciast (pomarańcza itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Te aromaty są na tłuszczu. Nie dodawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0tR Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Panowie, przygotowałem się do warki, zesrutowalwm slody odmierzyłem chmiele i nie mam oxi... Ktoś kojarzy jakoś domowy zamiennik? (tak na szybko) Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Kret, domestos, cif ... musisz tylko bardzo dobrze wypłukać. Pabllo_Lodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Godzinę temu, x1d napisał: cif ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 proponuję kreta..! Domestos czy też cif zostawia jednak mnimalny zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Zakwasiłem w dobe Juicy Sour, wyszło 2,85pH - miałem dodać 0,5kg laktozy, zastanawiam się jednak czy nie dodać kilograma jeśli zeszło tak nisko? Brzeczka 12BLG EDIT - zacząłem podgrzewać i jak się dobrze wymieszało wyszło 2,7pH ? Może dolać wody? Warka 20 litrów Edytowane 28 Lutego 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Właśnie chłodzę brzeczkę pierwszego lagera i dwa pytania, bo nie mogę na szybko znaleźć po tematach. Chłodzę w wannie, potem wstawiam do lodówki, gdzie rano dopiero zadam drożdże. 1. Czy napowietrzać brzeczkę teraz czy z rana? 2. Czy zimne OXI z rana jest ok do dezynfekcji? Czy można podgrzać roztwór? Czy zrobić nowy? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 33 minuty temu, sobieslaw napisał: Właśnie chłodzę brzeczkę pierwszego lagera i dwa pytania, bo nie mogę na szybko znaleźć po tematach. Chłodzę w wannie, potem wstawiam do lodówki, gdzie rano dopiero zadam drożdże. 1. Czy napowietrzać brzeczkę teraz czy z rana? 2. Czy zimne OXI z rana jest ok do dezynfekcji? Czy można podgrzać roztwór? Czy zrobić nowy? Z góry dzięki Brzeczkę lepiej napowietrzyć rano, zaraz przed zadaniem drożdży. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Lager 5 kg pilzneński, 12,5 BLG, 22L w fermentorze, wrzucone dwie paczki W34/70 uwodnione. Zastanawia mnie jedna rzecz - drożdże dodane dzisiaj w południe. 8C w lodówce. Doczytałem teraz w instrukcji do drożdży, że przy tych temperaturach należy zwiększyć dawkowanie do 200-300g/hektolitr. Co przy 22L daje przy założeniu optymistycznie 200g/hl 44g drożdży. Dwie paczki to ledwo 23g, czyli prawie 2x za mało. Link do karty: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafLager-W-3470.pdf Czy jest się czym martwić w tym momencie? Czy powinno to ruszyć? Czy lepiej zwiększyć już temperaturę do co najmniej 12C? Edytowane 20 Marca 2020 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Raczej nie powinno być problemu. Oczywiście trzeba się liczyć z opóźnionym stratem jak to w lagerach ale powinno być ok. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Teraz, anatom napisał: Raczej nie powinno być problemu. Oczywiście trzeba się liczyć z opóźnionym stratem jak to w lagerach ale powinno być ok. A nie robię w tym momencie sporego underpitchingu? Mam wg producenta 2x za mało drożdży do tej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Kolega @anatom już napisał, że nie powinno być problemu. Śpij spokojnie. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) W dniu 20.03.2020 o 21:18, Jancewicz napisał: Kolega @anatom już napisał, że nie powinno być problemu. Śpij spokojnie. Minęło 48h i nadal nic. Rurka jak stała, tak stoi w niej poziom. Nie widać żadnej aktywności w fermentorze. Nadal czekać? Przy ale'ach po takim czasie wszystko w środku fruwało, a tutaj stoi. Edytowane 22 Marca 2020 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Normalnie po takim czasie powinnies miec przynajmniej lekko "mleczne" przykrycie powierzchni brzeczki. Nie wiem jak W34/70 w przypadku sucharow sie zachowuja, ale normalnie to i w 5 stopniach mozna je startowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie wiem, czy można coś ocenić po zdjęciach, ale tak to wygląda: https://imgur.com/a/M64F5vU Czy to wygląda normalnie? Nic w środku się nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Przecież masz ładna pianę na powierzchni. Wygląda że już dawno ruszyło. Nie panikuj i zostaw to piwo w spokoju.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 1 minutę temu, mkrawc napisał: Przecież masz ładna pianę na powierzchni. Wygląda że już dawno ruszyło. Nie panikuj i zostaw to piwo w spokoju. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Ok, dzięki. Myślałem, że to piana od napowietrzania, bo tak samo wyglądało od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Ok, dzięki. Myślałem, że to piana od napowietrzania, bo tak samo wyglądało od początku.Nie wiem jak byś to musiał napowietrzyć żeby piana się utrzymała dwa dni. U mnie po godzinie lub dwóch po pianie nie ma prawie śladu.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie no, fermentuje. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Pierwszy raz korzystam z tego wątku, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ?. Używał ktoś z Was czegoś takiego: https://www.aabratek.pl/produkty/999/1_2kg.html Robię właśnie Portera Żytniego i chciałem to dodać do gotowania, ale coś mnie podkusiło, otworzyłem i spróbowałem: w smaku to kwaśne dosyć, taki smak jak ekstrakt z pumpernikla/skórki z chleba razowego.. ale kwasowe dość.. niby w opisie jest napisane, że ma być kwaskowe, ale jakoś mi to za bardzo kwasem smaczy.. oprócz kwasa nie wyczuwam żadnych dzikich smaków, ale nie wyczuwam też zbyt wiele słodyczy.. nie wie ktoś, czy to tak ma być? Jakby ktoś miał doświadczenie z tym produktem, to byłbym wdzięczny. Edytowane 25 Marca 2020 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Było parę wątków po internecie o tym ekstrakcie - w skrócie - samo zło (właśnie przez wprowadzenie do piwa masakrycznej kwasowości). Odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Za późno.. Ale na szczęście dałem tylko kontrolne 220g na pobicie koloru, no i z ciekawości.. kolor się przyciemnił, a w smak poszło pumpernikla, ale nie aż tak strasznie. Prawdę poznamy za kilka tygodni. Dzięki! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi