Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Cyslavv napisał:

Witam,

 

Właśnie zakończyłem warzenie Pilsa i po dodaniu gęstwy i zlaniu wszystkiego na burzliwą do fermentora zmiarkowałem się, że nie wylałem z niego środka którym był dezynfekowany - SaniPro Rinse... było tego ok 150-200ml Wszystko poszło za szybko bo mi się śpieszyło i taka klapa... Pytanie czy wszystko w kanał ? Nie mam pojęcia jak to się zachowuje w takiej ilości w 20l piwa dla organizmu itp. Pytam bo nie wiem czy już mogę sobie oszczędzić niepotrzebnej późniejszej roboty... 

Tego środka nie trzeba płukać. 150-200 ml rozumiem że roztworu?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, x1d napisał:

Tego środka nie trzeba płukać. 150-200 ml rozumiem że roztworu?

 

Tak tak roztworu. Rozrabiałem standardowo 1ml na 400ml wody. Płukać oczywiście nie płukam jak go używam, ale tutaj jednak taka ilość sie została i nie wiem co z tym dalej robić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg

czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ?

po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dno

IMG_2282.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg
czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ?
po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dno
IMG_2282.thumb.jpg.d280e459fa8ede616284ccba94714a65.jpg
Zmierz blg tego startera

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, leonzn napisał:

pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg

czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ?

po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dno

IMG_2282.jpg

Bardzo ładnie flokulują. Nie wiem jakiego szczepu używasz ale jest duża szansa, że tak samo Ci się zachowają w fermentorze, piwo ładnie się wyklaruje. 

Flokulacja i jej siła zależą bardzo od drożdży, ale też od warunków jakie mają (jony wapnia są niezwykle ważne, bo biorą udział w procesie). Drożdże zaczynają flokulować (łączyć się w kępki/grupki) jak zaczyna brakować im pokarmu. W przypadku startera oznacza to, że jest gotowy. Flokulacja jest odwracalna, jeżeli trafia w środowisko bogate w pokarm to się same rozłącza. 

O flokulacji jest fajna publikacja, jeżeli Cię interesuje temat to zerknij tutaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie wzbogacić temat fotografią mojego startera. WLP002 English Ale. Zastanawia mnie tylko ta informacja @DanielN odnośnie końca pożywienia dla drożdży. Starter nastawiłem wczoraj ok. 22. Dziś rano widok jak na zdjęciu. Chyba niemożliwe, żeby tak szybko się uporały ze starterem.

C51B1FCE-6148-47E9-82A0-F8A199732254.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

W trakcie przygotowań do warzenia okazało się, że gdzieś skutecznie schowałem rurkę do GF (overflow pipe).

Czy doraźnie można czymś to zastąpić - może ktoś z użytkowników GF ma patent ? Zadaję pytanie w tym miejscu, bo grzanie w trakcie, słody przygotowane no i starter.... :(

 

image.png.7b191f586bae46191a2ef1a9f1fdd604.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

20 minut temu, NorbertB napisał:

(overflow pipe).

Nie wiem jak to jest zbudowane w gf, ale w chińczykach można zaślepić otwór nakrętką i zacierać bez rurki, co w którymś wątku polecał @anteks, a i ja jako wielbiciel prostych rozwiązań się dałem przekonać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostało mi po warzeniu 10l brzeczki gotowanej na pilsa 11.2 BLG i IBU 40. Muszę ją dzisiaj wykorzystać, bo rano do służby na 24h, a mam jeszcze ekstrakty pale ale, pszeniczne bruntala. Drożdże us-05, chmiele mandarina bavaria 100g, mosaic 90g, citra 40g, cascade 100g, sybilla 100g i goryczkowe jak magnum ilunga oraz marynka. Wyjdzie z tego jakaś neipa chmielona na zimno w okolicy 20l? Jak to nachmielić na zimno? Ibu podniosę herbatką chmielową. Macie może jakieś propozycje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, bardzo proszę o podpowiedzi. Zrobiłem Pilsa na Saflager W34/70 10 dni burzliwej i 23 dni cichej w 10°C. Od 2 dni robię CC w 1°C i dzisiaj chciałem butelkować, gdyż potrzebuję gęstwę do Portera Bałtyckiego, ale nasuwają mi się pytania:

1. Czy bezpośrednio po CC mogę butelkować w tak niskiej temperaturze (temperatura pewnie trochę wzrośnie w czasie przelewania, ale nie za wiele)?

2. Czy dodać łyżkę gęstwy do rozlewu?

3. Po zabutelkowaniu w jakiej temperaturze trzymać butelki? Czy 16°C jakie mam w piwnicy będzie OK?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Tak. 

2. Nie. W piwie będzie wystarczająco drożdży.

3. Będzie ok ale ja preferuję temperatury około 20-25 stopni. Są głosy, że dolniaki powinno refermantować się w niższych temperaturach ale nie zauważyłem negatywnego wpływu po trzymaniu dwa tygodnie w szafie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Czy to pozostałości piany fermentacyjnej czy infekcja? Przelewać już na cichą? Minęło 15 dni, 13blg początkowe, us05.


Wygląda dobrze. Nie musisz przelewać na cichą jeżeli nie chmielisz na zimno lub nie planujesz zbierać gęstwy.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.