Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam żadnych oczekiwań co do tych chmieli. Nie spodziewam się szału. W sumie kupiłem tylko dlatego, że chciałem kupić te kveiki w HB więc wziąłem też towar, którego inne sklepy nie mają. Z paczki pachnie dość intensywnie, owocowo.

Chmielenie w tych warkach będzie takie (w drugiej warce odpowiednio 3/20 zamiast 2/20):

30 min - 10g Premiant
15 min - 10g 2/20
Hopstand na 10 min w 75°C - 40g 2/20
Chmielenie na zimno - 50g 2/20

Warka 10l, gotowanie 30 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na prostego i szybkiego kwasa? 2 kg słodu podstawowego (warka 10l), kilka gram chmielu na goryczkę, saszetka drożdży Philly Sour rozsypana na pianę, w 3 dniu fermentacji dorzuciłem bezpośrednio 1,4 kg wiśni. Po tygodniu, jak skończyła się fermentacja poszło na cold crash na tydzień a następnie siup do kega. Pierwsze owocowy kwas w dziejach browaru 🙂 Znikł błyskawicznie z kega.

 

Lekkie, orzeźwiające, klarowne. W sumie ph-metr pokazał 2,9 ale nie czułem żeby aż tak było kwaśne aczkolwiek odfermentowanie też dość niskie (choć specjalnie zacierałem wyżej) bo pomiar po cold crashu wskazał 5 Blg (pomiar już po dodatku owoców więc może sok nie do końca odfermentował). Ale to mało istotne bo piwo już jest historią. 

 

wisniowy_sour.thumb.jpg.1d2fdc5d15cb7bc1e364944307a49c66.jpg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, gęstwy nie zbierałem i nie planowałem nawet tego robić. Poza tym dodatek owoców bezpośrednio do fermentacji dość mocno ją zanieczyścił stąd dużo zachodu trzeba by było wyłożyć aby ją odzyskać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 27.07.2023 o 19:53, lechu555 napisał(a):

Daj znać jak te chmiele wypadły w gotowym produkcie. Szykam czegoś dobrego i polskiego, ale póki co sam zawód mnie spotyka i popsute piwa. Co najwyżej dobra goryczka z polskich chmieli póki co.

Których z polskich chmieli używałeś? Z taki odmian jak Zibi, Zula, Zombie, Amora Preta, 2/20, 3/20, Vermelho, Książęcy można uzyskać naprawdę świetne efekty, zerknij do moich zapisków na polskie piwa, jak również zapiski Sebastiana (Browar domowy Na wyżynie/Browar Alchemik)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Oba piwa na 2/20 i 3/20 wypite. Pierwsze na 2/20 zbyt szybko poszło z kega (1 dzień) aby powiedzieć więcej. Zaraz po chmieleniu na zimno aromat był średnio intensywny i jeszcze aromat od drożdżowy dominował. Drugie zaś leżakowało w lodówce około 3 tygodnie. Później trafiło do kega i w 2 weekendy zostało opróżnione.

 

Było tak jak się tego spodziewałem. Intensywność chmielu w moich schemacie chmielenia (podobnie chmiele innymi chmielami) było na średnim poziomie. 3/20 w moim piwie objawił się głównie bardzo wyraźną pomarańczą / mandarynką. Z biegiem czasu, podczas wyszynku, czasu aromat ustępował. Ogólnie to dość ciekawe chmiele, jeśli celujemy w lekkie tropikalne klimaty może się sprawdzić, osobiście raczej powracać do nich nie będę, jak do większości nowofalowych, polskich chmieli po pierwszym użyciu. Jakoś fanem nie jest, ale najpierw próbuje a później oceniam czy do się u mnie sprawdza, polecam podejść do tego w ten sam sposób. 

 

Kolejny sezon czeka na otwarcie. Ale kiedy to nie jestem w stanie określić. Nie zanosi się intensyfikacji warzeń w browarze, raczej trend jest całkowicie odwrotny.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawie rok od poprzedniego wpisu. W poprzednim sezonie tylko 2 warki. Browar żyje aczkolwiek warzę już naprawdę sporadycznie i aktualnie tylko piwa bezalkoholowe.

 

Sprzętowo zostałem przy Brew Bag i już tego nie będę zmieniał, największe plusy w stosunku do przeróżnych systemów, które miałem przez te ponad 10 lat:

- sprzęt stworzony do małych warek 5-10l, nie używałbym go >20l warek, za dużo męczenia się z podnoszeniem worka i jego wyciskaniem

- łatwość zacierania, na lenia bez przerw, zacieram bez izolacji w garnku więc skróciłem czas zacierania do 30 min, to z racji i tak szybkiego spadku temperatury o około 1-2°C, wydajność bardzo mnie zadowala i nie zamierzam tego zmieniać

- można śrutować bardzo drobno, nie ma problemów z zatkaną filtracją, przy trudnych zasypach będzie spływać trochę wolniej

- brak potrzeby grzania wody do wysładzania, ewentualnie takową gorącą wodę (3-7l) biorę w domu z kranu, zakwaszam kwasem mlekowym

- worek podnoszę i wieszam na haku zrobionym nad płytą, po lekkim wysładzaniu ściskam worek, wyciskam około 1-2l

- zagotowanie, z racji bardziej mętnej brzeczki zbieram szumowiny przed wrzuceniem chmielu

- sprzątanie po zacieraniu to bajka, wkładam worek BB do worka na śmieci, obracam do górny nogami wysypując młóto, gotowe, worek trzeba wypłukać i tyle, jedna z najgorszych czynności domowego warzenia maksymalnie uproszczona 

- chmielenie i chłodzenie normalnie jak w każdym innym systemie, ja gotuje tylko 30 min i jestem zadowolony z efektu, jest lekki przełom

- po gotowaniu otrzymuję w miarę klarowną brzeczkę, używam whirlfloca, po fermentacji mogę otrzymać całkowicie klarowne piwo

- łączny czas warzenia zamyka się w około 2h, od momentu grzania wody do momentu wysprzątania po robocie

 

Co do domowych piw bezalkoholowych, jest to możliwe. Zrobiłem już 3 warki i jestem bardzo zadowolony z efektu. W najbliższym czasie rozpiszę zebrane doświadczenia. Stay tuned!

Edytowane przez WiHuRa
interpunkcja i literówki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.09.2024 o 10:18, WiHuRa napisał(a):

Prawie rok od poprzedniego wpisu. W poprzednim sezonie tylko 2 warki. Browar żyje aczkolwiek warzę już naprawdę sporadycznie i aktualnie tylko piwa bezalkoholowe.

 

Sprzętowo zostałem przy Brew Bag i już tego nie będę zmieniał, największe plusy w stosunku do przeróżnych systemów, które miałem przez te ponad 10 lat:

(...)

Co do domowych piw bezalkoholowych, jest to możliwe. Zrobiłem już 3 warki i jestem bardzo zadowolony z efektu. W najbliższym czasie rozpiszę zebrane doświadczenia. Stay tuned!

Cześć! Też warzę od tego roku w worku i potwierdzam co piszesz, super wygodne rozwiązanie i żałuję, że tak późno zacząłem z niego korzystać. 

Co do piw bezalkoholowych, ciekaw jestem Twojego wpisu, sposobu, metody. Ja po naoglądaniu się amerykańców na YT zrobiłem podwójne wysładzanie (wiem, wiem, to wówczas nie jest BIAB ze swej idei) i otrzymałem 20l piwka 3,6 blg, które odfermentowało dając jakieś 1,2-1,3 alkoholu więc było lekkie i nad wyraz przyjemne. Dość mocno nagazowałem, to schłodzone można było pić litrami 😄

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, arek-lin napisał(a):
...
Co do piw bezalkoholowych, ciekaw jestem Twojego wpisu, sposobu, metody.

 

Potrzebuje jeszcze jakieś 2-3 tygodnie żeby zebrać wszystko w całość jako taki rozbudowany artykuł wraz ze swego rodzaju FAQ. Pewnie będzie to nowy wątek na forum tak żeby miał większy zasięg.

 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, INTseed napisał(a):
Ile % ma piwo?

 

Wedle tego co mówi polska ustawa czyli do 0,5% alk. obj. Tak też wyszło. Pomiary domowe nie są idealne więc może być minimalne odstępstwo, w lab domowego nie badałem.

 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bezalkoholowy Stout. Proces produkcji jak z artykułu. Prosty zasyp - 15% jęczmień palony, reszta pilzneński. Chmielenie tylko Permiant na goryczkę. 10g drożdży LoNa. Fajne, dość krągłe, prażone i palone. W kolejce czekają w końcu bezalko typowo chmielowe, z chmieleniem na zimno (APA, IPA), dotychczas były tylko czarne piwa.

 

IMG_20240927_200552(2).thumb.jpg.9e138b437e67b9eb0ee22c9e52db423b.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.