Afghan Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku? Pilzneński jest suszony w niższej temperaturze i dlatego jest jaśniejszy. Poza tym pilzneński ma więcej prekursorów DMS, o czym trzeba pamiętać podczas chmielenia i chłodzenia. Obecnie produkowane słody mają takie parametry, że pilzneński można stosować zamiast pale ale (biorąc poprawkę na barwę), odwrotnie trudniej, bo jak piwo rozjaśnić? Edytowane 27 Stycznia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Co do smaku słód pilzneński jest bardziej słodowy, słodki, ziarnisty, a Pale ale bardziej tostowy, ciasteczkowy, przypieczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 O wlasnie sam sie zastanawialem... dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Cześć, Nie znalazłem wątku, gdzie mógłbym zadać to pytanie. Czy jeśli warzycie piwo, które zasyp stanowi 90-100% słód pilzneński to czy przy filtracji otrzymujecie klarowny filtrat? Ja rzadko warzę piwa z takimi zasypami, bez dodatków słodów monachijskich lub karmelowych. I filtrując ostatnio taką warkę, zauważyłem, że przy takich piwach nie mogę otrzymać klarownej brzeczki. Nie ma tam cząstek stałych ale ogólnie jest mętnawa. Np: przy piwach typu bitter, marcowe, pils z większym udziałem innego słodu mam bardzo klarowny filtrat. Czym to może być spowodowane? Słód pilzneński ma taką specyfikę? Wiem, że gdzieś był wątek o wpływie klarowności filtratu na jakość gotowego piwa. Coder przeprowadzał jakieś próby, ale go nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Chyba nie każdy, albo zależy to od innych okoliczności. Na pilzneńskim Castle wychodziła zawsze mętna, na Optimie z rzadka, na strzegomskim zrobiłem 2 i jak na razie jest fifty-fifty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Na pilzneńskim z litovela mam w miarę klarowny filtrat, na optimie był bardziej mętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Bruntala miałem właśnie też klarowny. Wayermanna mam zawszę mętne, a takiego głównie używam. Czyli to zależy od słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Klarowny masz po gotowaniu. Jak nie będziesz gotował wyjdzie mętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 56 minut temu, INTseed napisał(a): Klarowny masz po gotowaniu. Jak nie będziesz gotował wyjdzie mętny. Odpowiedź po 11 latach? Adamiko, skazi, x1d i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 To jest dobre pytanie. Najlepiej wykonać 2 nisko goryczkowe lagery nie chmielone prawie wcale na 100% jednym i drugim słodzie i myślę że to by oddało smakową różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Podepnę się do tematu. Jaki słód specjalny do zaparzania(brewkit) daje największy posmak słodowy i redukuje wytrawność piwa? Chodzi mi o style typu Stout, Brown Ale, Koźlak itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Zależnie od tego, co chcesz osiągnąć do wymienionych stylów pod rozwagę odpowiednio Cookie, Brown, Special B/Caramunich. Sporo ciała nadaje też Abbey. Cookie to raczej lżejsza liga, pozostałe są mocne, jeśli chodzi o wpływ na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Właśnie Łachim dodałem(w odpowiedni sposób) do Brown Ale z Muntonsa + Wes Bursztynowy 1.7kg 300gr Special B i 200Gr Caramunich. Dodałem też 200Gr Muscovado oraz 100gr Demerara. Piwko jest bardzo ciekawe w posmaku. Troszkę czuć rodzynki, orzechy, śliwki. Próbowane po około 10 dniach refermentacji. Tylko ciutkę za bardzo poszło mi w wytrawność(nie jest płaskie i wodniste) Piwo było warzone na drożdżach S-04 w 18-19 stopniach wewnątrz brzeczki na burzliwej. Poczatkowe blg 13 końcowe 4 Piania jest rewelacyjna. Jak kremowa. Nagazowanie w sam raz. Tylko właśnie ta troszkę wytrawność.... Zainteresuję się tym słodem Abbey co sugerujesz na przyszłość. Mi chodzi po prostu o taki dodatek jeszcze do np. tych dwóch słodów special B-Caramunich bo są ekstra, żeby 3 słód podwyższał bardziej tylko słodowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Dla zmniejszenia wytrawności na pewno pomoże nie dodawanie cukru do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Tak, świ0adomy jestem tego. Do piwka poszło 300gr cukru jak pisałem. A czy mimo że dodałem 300 gr cukru(bo odfermentowanie było super, wyszło około 5,5% po refermentacji) można jeszcze dodać jakiś słód który powstrzyma wytrawność i to wszystko zbalansuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 5 godzin temu, Reters napisał(a): Tak, świ0adomy jestem tego. Do piwka poszło 300gr cukru jak pisałem. A czy mimo że dodałem 300 gr cukru(bo odfermentowanie było super, wyszło około 5,5% po refermentacji) można jeszcze dodać jakiś słód który powstrzyma wytrawność i to wszystko zbalansuje? Unikać cukru, jak chcesz coś sypnąć to maltodekstryna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Malto użyłem raz i dała bardzo spoko efekt przy piwie helles. Dodałem 200gr na 21litrów. Więc gdzieś z tyłu głową ją mam. Wahałem się przy tym piwie, czy jej nie dodać około 200gr, jednak odpuściłem. Dobrze, to dzięki wielkie za podpowiedzi i uczę się dalej doskonalenia piwowarstwa😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się