korzen16 Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Chodzi właśnie o gwint. Jestem w robocie i nie mam jak zmierzyć. Wężyk zamówiłem 3/8, tak jak piszesz. Przemyślałem co pisałeś o wpięciu nalewarki i zrobię jak Ty, na szybkozłączkach 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 58 minut temu, korzen16 napisał(a): Chodzi właśnie o gwint. Jestem w robocie i nie mam jak zmierzyć. Wężyk zamówiłem 3/8, tak jak piszesz. Przemyślałem co pisałeś o wpięciu nalewarki i zrobię jak Ty, na szybkozłączkach 😁 gwint 1/4 korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 24godz fermentacj, na drugim 48 godz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Spróbujemy nagazowac w takim kegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 W dniu 11.09.2023 o 16:07, anteks napisał(a): Spróbujemy nagazowac w takim kegu Jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 W dniu 13.09.2023 o 19:32, korzen16 napisał(a): Jak wrażenia? Poszło, tylko trochę trudniej bujać bo nie ma jak złapać kega. Dolny uchwyt odpadł ale przykleiłem i zobaczymy następnym razem. Ogólnie jestem zadowolony bo całość warki mogę przelać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 3 godziny temu, anteks napisał(a): Poszło, tylko trochę trudniej bujać bo nie ma jak złapać kega Czyli jeszcze dogazowywałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Czyli jeszcze dogazowywałeś? Tak, baniak gdzieś puszczał i nie trzymał ciśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 OK wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Cześć, używam podobnych keg petów. U mnie usunięcie tego "górnego czarnego chwytaka" powodowało mocniejsze dokręcenie fittingu i dużo lepsze trzymanie ciśnienia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 13 godzin temu, Paweł76 napisał(a): Cześć, używam podobnych keg petów. U mnie usunięcie tego "górnego czarnego chwytaka" powodowało mocniejsze dokręcenie fittingu i dużo lepsze trzymanie ciśnienia. Pozdrawiam. U mnie nawet po dokręceniu chwtak jest luźny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. anteks Opublikowano 1 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Kolejny raz Grodziskie na podium. Najlepsze w swojej kategorii i do tego zostało Best of Show konkursu wizi, Pikczer, DonBeer i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Jakieś pół roku przerwy ale wracam Warka 386(?) Pilzneński 5kg (naśrutowany daaawno temu) Iunga 25g Lubelski 50g Zacieranie 67'C 80min Gotowanie 60min 0' Iunga 25g 30' Lubelski 25g 60' Lubelski 25g Zadane 2x W34/70 Fermentacja we wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Anteks ile litrów warka i jak te dwie paczki zadawałeś? Suche na brzeczkę czy uwadniałeś? Jaka temp. fermentacji na start? Bo to ma być nasze jasne pełne?😀 draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia W dniu 12.01.2024 o 00:20, Reters napisał(a): Anteks ile litrów warka i jak te dwie paczki zadawałeś? Suche na brzeczkę czy uwadniałeś? Jaka temp. fermentacji na start? Bo to ma być nasze jasne pełne?😀 Do wiadra poszlo jakieś 20l, rozsypane na brzeczce ( E2U) temp 13'C. To piwo to taki starter zimowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Dzięki. I znów nie mam pojęcia jak robić. Ostatnio używam rehydratacji, ale znów jakiś czas temu nastawiałem portera premierowego 19blg zadane nothinghamy 2 paczki w temp 12 stopni. Rozsypane na brzeczkę(po opadnięciu piany po napowietrzeniu) Ogólnie nie miało prawa się udać. W końcu do tak wysokiego plato polecana jest gęstwa a nie żadne dodawanie drożdży suchych na brzeczkę. Oczywiście dodałem suche na powierzchnie. I co? I po ponad miesiącu w butelkach jak spróbowałem piwo 9 na 10 oczywiście jak dla mnie. Takie "czyste" nie estrowe. A jestem krytyczny do swoich piw. Więc o co w tym wszystkim chodzi ja się pytam?😏 Edytowane 13 Stycznia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia W dniu 13.01.2024 o 14:31, Reters napisał(a): Dzięki. I znów nie mam pojęcia jak robić. Ostatnio używam rehydratacji, ale znów jakiś czas temu nastawiałem portera premierowego 19blg zadane nothinghamy 2 paczki w temp 12 stopni. Rozsypane na brzeczkę(po opadnięciu piany po napowietrzeniu) Ogólnie nie miało prawa się udać. W końcu do tak wysokiego plato polecana jest gęstwa a nie żadne dodawanie drożdży suchych na brzeczkę. Oczywiście dodałem suche na powierzchnie. I co? I po ponad miesiącu w butelkach jak spróbowałem piwo 9 na 10 oczywiście jak dla mnie. Takie "czyste" nie estrowe. A jestem krytyczny do swoich piw. Więc o co w tym wszystkim chodzi ja się pytam?😏 Wg kalkulatora lallemanda ze strony 2 paczki akurat przy tych parametrach to wystarczająca ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Tak znam kalkulator. Jest świetny;) Po prostu czemu mi wyszło takie dobre piwo jak nie uwadniałem tych Nottinghamów? To jest zastanawiające. Nie wiem wreszcie czy może sobie ułatwić sposób zadawania drożdży i po prostu je sypać na brzeczkę. Po około 30 min zamieszać i cała robota🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) warka 387 pale ale około 5kg Zacieranie 67'C 90min gotowanie 60min Cascade 100g na whirpool Miało być warzone w Royalu ale po myciu kopało, więc poszło w dziewiczo klartsteine Edytowane 22 Lutego przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Pierwsze wrażenia po warzeniu w nowym garnku.Garnek bez żadnych modyfikacji, tak jak dostarczył producent. Nie było czasu na testy ale z powodu "awarii " starego garnka rozpoznanie bojem. Wydaje sie że potrzeba więcej wody do zacierania (większa przestrzeń pod koszem). Ustawiałem wszystko ręcznie, ale siedząc w domu miałem podgląd w aplikacji na temperaturę oraz czas pozostały do końca zacierania/gotowania. Przy zacieraniu/gotowaniu moc ustawiona na 1900W- w zupełności wystarczyła. Na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby zakładania dodatkowego sita na dno oraz hopstoppera od lewatywy. Podczas całego procesu włączony system antyprzypaleniowy, w pobór pompy oraz kranik wkręcone bazooki. Żadnych przypaleń oraz problemów z filtracją. Edytowane 22 Lutego przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego U mnie już druga sztuka tego Klarsteina poleciała na gwarancję Pierwszy padł od razu przy testowym grzaniu wody (wyłączył się przy 40'C i umarł na dobre), w drugim pompa przestała działać w połowie zacierania i już nie wróciła. Próbowałem dmuchać, namaczać w oxi i kwasku cytrynowym, ale bez efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 15 godzin temu, anteks napisał(a): ale po myciu kopało Z obudowy czy z wtyczki? Wtyczka kopie mi zawsze po wyjęciu z gniazdka, zwieram bolce o metalowe części kotła i się rozładowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Wydaje sie że potrzeba więcej wody do zacierania (większa przestrzeń pod koszem). Ustawiałem wszystko ręcznie, ale siedząc w domu miałem podgląd w aplikacji na temperaturę oraz czas pozostały do końca zacierania/gotowania. Przy zacieraniu/gotowaniu moc ustawiona na 1900W- w zupełności wystarczyła. Na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby zakładania dodatkowego sita na dno oraz hopstoppera od lewatywy. Podczas całego procesu włączony system antyprzypaleniowy, w pobór pompy oraz kranik wkręcone bazooki. Żadnych przypaleń oraz problemów z filtracją. Mam podobne przemyślenia po pierwszych warkach. Zamówiłem tylko od majfrendów przejściówki i szybkozłączkę żeby można sprawnie odłączać ramie i podpinać wymiennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 5 godzin temu, x1d napisał(a): Z obudowy czy z wtyczki? Wtyczka kopie mi zawsze po wyjęciu z gniazdka, zwieram bolce o metalowe części kotła i się rozładowuje. Po podłączeniu do prądu cały wyświetlacz migał, a gdy dotknąłem obudowy łaskotało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego A to może nadgorliwe mycie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się