Mexo Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Mozesz miec nieszczelny fermentor i co2 ucieka szczelinami. Mi us-05 z ta sama data w kwasie i 15 stopniach ruszyly na dobre po 18 h. Po 12 juz widac bylo wyraznie, ze sie cos dzieje. Przezroczyste fermentory daja dobry podglad. Piana byla nikla w szczycie wysokich krazkow jakies 0.5 cm i szybko opadla, po 3 dniach od startu fermentacji nie bylo juz wogole piany co przy tych drozdzach na zwyklych ipach czy apach utrzymywala mi sie bardzo dlugo. Ogolnie piwo wyszlo ok. Nie wyczulem zadnych wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Otworzyłem fermentor, żeby to sprawdzić. Na powierzchni coś się dzieje. Nie jest to zbita piana, a jedynie kilka białych pierścieni i małe bąbelki. Zmierzyłem balingomierzem poziom cukru i chyba nie ma tragedii, bo z 10brix zeszło do 6brix. Obserwowałem fermentor od dwunastej godziny po zadaniu drożdży i nie było piany, do której przywykłem. Może nie było fajerwerków, bo ekstrakt początkowy był tak niski? I po prostu wszystko się tam działo powoli i spokojnie? A da się jakoś sprawdzić szczelność fermentora? No bo cicha już powinna się odbyć bez tlenu, więc lepiej byłoby wykluczyć nieszczelności, prawda? Trochę przepraszam za panikę ? Edytowane 16 Października 2019 przez Łukasz Kola Kolasiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 1 godzinę temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Otworzyłem fermentor, żeby to sprawdzić. Na powierzchni coś się dzieje. Nie jest to zbita piana, a jedynie kilka białych pierścieni i małe bąbelki. Zmierzyłem balingomierzem poziom cukru i chyba nie ma tragedii, bo z 10brix zeszło do 6brix. Obserwowałem fermentor od dwunastej godziny po zadaniu drożdży i nie było piany, do której przywykłem. Może nie było fajerwerków, bo ekstrakt początkowy był tak niski? I po prostu wszystko się tam działo powoli i spokojnie? A da się jakoś sprawdzić szczelność fermentora? No bo cicha już powinna się odbyć bez tlenu. Więc lepiej byłoby wykluczyć nieszczelności, prawda? Trochę przepraszam za panikę ? Szczelność fermentora nie ma tu znaczenia (no, chyba, że dołem przecieka ). Od góry masz poduszkę CO2, które jest cięższe od powietrza - piwo samo z siebie nie "zaciągnie" powietrza z zewnątrz. Łukasz Kola Kolasiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Ile warek- pasaży, warzycie na jednej gęstwie US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Ja trzy (suche + dwie gęstwy), ale zielony jestem w piwowarstwie. Edytowane 29 Lutego 2020 przez pt123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Bez płukania do 3 piw (pierwsze z saszetki), z płukaniem doszedłem do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Tak wyszło że obecną warkę fermentuję w 19 stopniach, czy taka temperatura może wnieść jakieś niekorzystne smaki do piwa? Piwo fermentuje od wczoraj, woda w rurce bulka dość gwałtownie co ok 10-15s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Tak wyszło że obecną warkę fermentuję w 19 stopniach, czy taka temperatura może wnieść jakieś niekorzystne smaki do piwa? Piwo fermentuje od wczoraj, woda w rurce bulka dość gwałtownie co ok 10-15s Temperatura otoczenia czy w środku fermentora? Jakie drożdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 US 05, temperatura otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 US 05, temperatura otoczenia. A drożdze dodałeś do brzeczki jak miała jaką temperature? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Temperatura brzeczki przy starcie i uwodnionych drożdży była podobna ok 23 stopnie, fermentacja burzliwa ruszyła po ok 12 godz. Trochę zawaliłem bo w piwnicy mam temp. 14 stopni i mogłem tam dać, teraz po 3 dobach chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Temperatura brzeczki przy starcie i uwodnionych drożdży była podobna ok 23 stopnie, fermentacja burzliwa ruszyła po ok 12 godz. Trochę zawaliłem bo w piwnicy mam temp. 14 stopni i mogłem tam dać, teraz po 3 dobach chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ? Bardzo zawaliłeś nie przenosząc. Następnym razem przenoś bo masz super temperature w piwnicy.Nauka na przyszłość. Nie wiem co wyjdzie, ale wypijesz je ze smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Godzinę temu, krzysiek80 napisał: chyba nic dobrego by nie wynikło gdybym przeniósł do piwnicy i obniżył temp o 5 stopni ? Nic dobrego, drożdże nie lubią obniżania temperatury w trakcie fermentacji. Fermentacja mogłaby zostać przerwana i piwo niedofermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Szósty dzień fermentuje IPA 16BLG na drożdżach US 05 w temperaturze 14 stopni. Woda w rurce po tych sześciu dniach bulka ok co jedną minutę. Czy mogę spokojnie zostawić piwo w takiej temperaturze do końca fermentacji czy szukać cieplejszego miejsca? Czy drożdże US 05 poradzą sobie z fermentacja w takiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Już czas podnosić temperaturę. Spokojnie do 19 możesz dojść. Możesz również pozostawić tak jak jest, ale nie ruszał bym tego jeszcze przez tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Zerknąłem dzisiaj na opakowanie tych drożdży żeby upewnić się co do widełek temperatury rehydratyzacji, a tam tylko informacja żeby zadawać bezpośrednio na brzeczkę. Na stronie to samo, z informacją, że alternatywnie można uwodnić (wcześniej było na odwrót). W pdf wyjaśniają, że ciągle udoskanalają drożdże w związku z czym, brak rehydratyzacji nie wpływa na ich żywotność czy profil. Niby są teraz e2u (easy to use). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 ja nigdy nie uwadnialem i nigdy nie mialem problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Coś te drożdże powariowały. IPA 15,5 blg -> 12 dni, temp. od 15 do 19 stopni, blg zeszło do 4,5. 2 dni w temperaturze 22 stopnie, piwo od góry się zaczęło lekko klarować. Przelałem do drugiego wiadra, żeby nachmielić na zimno to 05 znów ruszyły, piana na dwa palce + kożuszek chmielowy. Zadawałem świeżutką gęstwę po APA 12 blg. Data przydatności 09-2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Jaka maksymalna temperaturę tych drożdży byście uznali do w miarę neutralnego profilu? Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Hej, po ilu dniach fermentacji w 18stopniach bezpiecznie jest już podnieść temperaturę bez obawy o przesadne estry? Muszę zwolnić lodówkę i zastanawiam się czy po 10dniach fermentacji mogę z 18 stopni przestawić do 22stopni na chmielenie na zimno a później cold crush. Jakieś doświadczenia w tej materii posiadacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Wy też macie diacetyl podczas refermentacji ? Tylko na tych drożdżach go miałem, już trzeci raz, to nie może być przypadek. Oczywiśćce diacetyl znika po tygodniu, dwóch bez śladu. Po burzliwej go nie ma, tylko przy refermentacji, w takiej samej temperaturze co fermentacja. Może te drożdże karzą za niecierpliwość i zbyt szybką chęć spróbowania piwa ? Edytowane 12 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 6 godzin temu, maciek1221 napisał: Hej, po ilu dniach fermentacji w 18stopniach bezpiecznie jest już podnieść temperaturę bez obawy o przesadne estry? Muszę zwolnić lodówkę i zastanawiam się czy po 10dniach fermentacji mogę z 18 stopni przestawić do 22stopni na chmielenie na zimno a później cold crush. Jakieś doświadczenia w tej materii posiadacie? Doświadczenie posiadam takie, że temperaturę możesz(a nawet, jest to wskazane) podnosić pod koniec fermentacji. W twoim przypadku, jest już dawno wszystko przefermentowana, więc możesz śmiało przenosić, gdzie sobie życzysz. maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się