Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 O jaki kosmos XD Płatki owsiane z łuską co to do cholery jest? Przecież to zwykły owies jak dla konia, żenią kity grubo. Idź do sklepu pierwszego lepszego kup płatki owsiane i porównaj sobie. Od czasu do czasu używam owsa do piwa, ale obowiązkowo śrutownik. W takiej formie jak masz wyżej wszystko wypłynie Ci na wierzch młóta i się nie zatrze. Chyba że CP chce by w Witku było sporo skrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Oj Panowie Śmiejecie się ale jeśli cp faktycznie sprzedaje to co opisuje to wszystko jest ok. Wg producenta (crisp malting group) to są płatki z łuską już skleikowane (czyli błyskawiczne) i można je normalnie wrzucać prosto do zacieru. Źródła: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce_do_zasypu/platki_owsiane_blyskawiczne_halina_0,4_kg https://www.crispmalt.co/nonmalted-cereal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ale to juz kolejny raz. Jakis czas temu ktoś wstawiał podobne zdjęcie płatków owsianych, które na takie nie wyglądały. Wtedy myślelismy, że to jakas pomyłk,a le widać, pomyłka okazała się manierą. Swoja drogą, nie można w trakcie codziennych zakupów przejśc obok stoiska z paszą dla roślinożerców i kupic sobie tych płatków taniej, niż jakimkolwiek sklepie piwowarskim? Cheatek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 to są płatki tylko zapomnieli ich zgnieść , trzeba na torach rozsypać i będą płatki Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Gawon napisał: to są płatki tylko zapomnieli ich zgnieść , trzeba na torach rozsypać i będą płatki Tylko jak trzeba rozsypać to nie za bardzo są one błyskawiczne... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 1 minutę temu, giekon napisał: Tylko jak trzeba rozsypać to nie za bardzo są one błyskawiczne... ? Myślę, że jak rozsypiesz pod przejeżdżający Pendolino do będą błyskawiczne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, sihox napisał: Oj Panowie Śmiejecie się ale jeśli cp faktycznie sprzedaje to co opisuje to wszystko jest ok. Wg producenta (crisp malting group) to są płatki z łuską już skleikowane (czyli błyskawiczne) i można je normalnie wrzucać prosto do zacieru. Źródła: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce_do_zasypu/platki_owsiane_blyskawiczne_halina_0,4_kg https://www.crispmalt.co/nonmalted-cereal Mylisz się zobacz w stópkę napisu co wytłuściłem. To było wcześniej: Więc coś się CP potentegowało, a Crisp nie produkuje płatków owsianych tylko owies podprażany (torrefaction). To jest duża różnica. Płatki powstają poprzez oddzielenie łuski od ziarna. Łuska idzie na otręby, ziarno przerabiane jest na płatki - parą podprażane i spłaszczane (prasowane), następnie suszone. Wsio w temacie -reszta to ściema i takie ziarno bym reklamował bo powinno być ześrutowane, w całości jaką one rolę odegra jeżeli się nie zatrze? Dostarczy skrobii, a to było omawiane setki razy na forum jakie daje minusy. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 7 minut temu, Undeath napisał: A Crisp nie produkuje płatków owsianych tylko owies podprażany (torrefaction). Crisp na swojej stronie twierdzi inaczej. Za tym https://www.crispmalt.co/uploads/product-range.pdf dokumentem: Cytat Flaked Torrefied Oats consist of husked oat grains that have been cooked at high temperature, resulting in gelatinisation of the starchy endosperm, and then flaked. [...] The presence of oat husk can assist with wort separation, especially if the grist contains naked grains such as malted rye. Flaked Torrefied Oats does not require milling before being added to the mash. Natomiast o jakości strony www cp (w tym linków) i tego co faktycznie sprzedają się nie wypowiadam, bo nigdy nie kupowałem od nich. Ale zainteresowany mógłby sprawdzić z ciekawości czy faktycznie tam są całe ziarna owsa czy też jednak płatki z łuską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faramir Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Postanowiłem na razie przestać wnikać w teorie jakości Brewkitów i po prostu zrobić z tego co kupiłem piwko. Dziś jest trzeci dzień wesołego blumkania z fermentatora . No bo jaki ma sens rozważać czy to dobre albo złe ,zakupiłem to należy to użyć . Wiem że to uśmiech ale dla mnie to nowy świat. A że to piaskownica jest to tacy jak Ja mogą tu pisać :)\ 1- brewkit pszeniczny z Gozdawy 1.7l 2- ekstrakt jęczmień jasny z Gozdawy 1.7l 3-drożdże z brewkita ,bw11? napis był mało czytelny .Uwodnienie zrobione z lekką modyfikacją . W słoiczku z dodatkiem cukru i napowietrzanie wody poprzez wtrząsanie ,potem do tego poszły drożdże . ładnie ruszyły po 10 minutach . Całość po kilkukrotnym wstrząśnięciu co 10 min poszła do fermantatora po około 1.5 h od chwili wsypania drożdży .Fermentacja "brzeczki" ruszyła ślicznie ,mocno po 4H od dodania tak przygotowanych drożdży do fermentatora ,zero problemów . 4-dodatek 25g Lubelskiego chmielu przygotowanego w oddzielnych 5 litrach wody na gorąco ,30min. łatwo odcedzić w sicie z dodatkowymi warstwami gazy lekarskiej.,to poszło łatwo, bezboleśnie . 5- Całość nastawu 15 litrów .Cała woda dodana ,użyta była przegotowana z resztą surowców . Czyli lekka modyfikacja procedury uwadniania drożdży + większe zagęszczenie ekstraktu słodowego + całość dodanej wody przegotowanej .Oczywiście zadbałem o sterylność itp. ---------------------- Dziś jest trzeci dzień burzliwej , na początku bulgot był co 2 sekundy ,dzisiaj jest co 1 minuta . Do fermentatora nie zaglądałem ,jakoś wytrzymam .Myśle dać czas jeszcze do rozlewu z minimum 6-7 dni . Zamówiłem butelki ,Pety brązowe . Tak sobie myśle iż przesadne teoretyzowanie do niczego nie prowadzi ,trzeba po prostu to sprawdzić Pozdrawiam wszystkich . -------------------------------------------- Pierwsza "warka". Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Faramir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faramir Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) ============================= Chce podziękować za odpowiedzi na moje pierwsze wpisy na forum .To jest bardzo miłe i wartościowe że ludzie doświadczeni odpisują na te moje teksty niedoświadczonego .I nie tylko moje Czuje się tu trochę mistycznego chmielu unoszącego siem w przestrzeni ……...To bardzo miłe .Nie chmiel ale ludzie …. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Faramir Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faramir Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Zupełnie na krawędzi skojarzeń ……. boski Fermentator ……. inne skojarzenia -przemiana krwi w wino ….itd. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Faramir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Mylisz się zobacz w stópkę napisu co wytłuściłem. To było wcześniej: Więc coś się CP potentegowało, a Crisp nie produkuje płatków owsianych tylko owies podprażany (torrefaction). To jest duża różnica. Płatki powstają poprzez oddzielenie łuski od ziarna. Łuska idzie na otręby, ziarno przerabiane jest na płatki - parą podprażane i spłaszczane (prasowane), następnie suszone. Wsio w temacie -reszta to ściema i takie ziarno bym reklamował bo powinno być ześrutowane, w całości jaką one rolę odegra jeżeli się nie zatrze? Dostarczy skrobii, a to było omawiane setki razy na forum jakie daje minusy. Spieszyłem się do roboty i tylko sprawdziłem co w paczce jest. Czyli musze to zmielić jeśli nie są i wsypać normalnie w temperaturze zacierania? Reszta słodów normalnie zmielona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Spróbowałem swojego pierwszego lagera z brewkitu Coopera. Czy to normalne, że ma posmak gruszki i nie pachnie piwem? Piana wzorcowa, kolor żółty nieprzejrzysty, pykło gazem przy otwarciu, butelek nie dolałem nawet do szyjki. Fermentacja ok. 2 tyg. w ok. 15°C, leżakowanie ponad 1,5 miesiąca też ok 13-15°C. Ten smak mnie nieco niepokoi i nie wiem czy coś mi grozi, czy można się struć? Jak poznać jakieś zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faramir Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) 10 minut temu, Kfax napisał: Spróbowałem swojego pierwszego lagera z brewkitu Coopera. Czy to normalne, że ma posmak gruszki i nie pachnie piwem? Piana wzorcowa, kolor żółty nieprzejrzysty, pykło gazem przy otwarciu, butelek nie dolałem nawet do szyjki. Fermentacja ok. 2 tyg. w ok. 15°C, leżakowanie ponad 1,5 miesiąca też ok 13-15°C. Ten smak mnie nieco niepokoi i nie wiem czy coś mi grozi, czy można się struć? Jak poznać jakieś zakażenie? Ja ,na serio ,jestem gotów na wieczne wylanie swojej pierwszej warki …….. Nie przywiązuj się nadmiernie emocjonalnie do 20 litrów płynu ….. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Faramir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) 21 godzin temu, Faramir napisał: Uwodnienie zrobione z lekką modyfikacją . W słoiczku z dodatkiem cukru i napowietrzanie wody poprzez wtrząsanie ,potem do tego poszły drożdże Nie kombinuj za bardzo z tym uwadnianiem. Rób to standardowo, nic nowego nie wymyślisz. Całe szczęście w pszenicznym dozwolony, a nawet wskazany, jest underpitching. Powodzenia. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Faramir napisał: Ja ,na serio ,jestem gotów na wieczne wylanie swojej pierwszej warki …….. Nie przywiązuj się nadmiernie emocjonalnie do 20 litrów płynu ….. Swoją pierwszą też wylałem ? ani to gazu, zeszło do 6 blg, ani nie napowietrzone, drożdże byle jakie bo dedykowane rozsypalem na podłogę... To szybko do sklepu i byle jakie do piwa. Chociaż mamie niby smakowało... ale to niepijalne było, poszło jako nawadnianie trawy ⛳ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Moje jest dosyć spoko w smaku, choć pozbawione cech piwnych. Jeśli nie grożą mi nieprzyjemne skutki (po pierwszej butelce nie było), to myślę, że można je wypić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Faramir napisał: Postanowiłem na razie przestać wnikać w teorie jakości Brewkitów i po prostu zrobić z tego co kupiłem piwko. Dziś jest trzeci dzień wesołego blumkania z fermentatora . No bo jaki ma sens rozważać czy to dobre albo złe ,zakupiłem to należy to użyć . Wiem że to uśmiech ale dla mnie to nowy świat. A że to piaskownica jest to tacy jak Ja mogą tu pisać :)\ 1- brewkit pszeniczny z Gozdawy 1.7l 2- ekstrakt jęczmień jasny z Gozdawy 1.7l 3-drożdże z brewkita ,bw11? napis był mało czytelny .Uwodnienie zrobione z lekką modyfikacją . W słoiczku z dodatkiem cukru i napowietrzanie wody poprzez wtrząsanie ,potem do tego poszły drożdże . ładnie ruszyły po 10 minutach . Całość po kilkukrotnym wstrząśnięciu co 10 min poszła do fermantatora po około 1.5 h od chwili wsypania drożdży .Fermentacja "brzeczki" ruszyła ślicznie ,mocno po 4H od dodania tak przygotowanych drożdży do fermentatora ,zero problemów . 4-dodatek 25g Lubelskiego chmielu przygotowanego w oddzielnych 5 litrach wody na gorąco ,30min. łatwo odcedzić w sicie z dodatkowymi warstwami gazy lekarskiej.,to poszło łatwo, bezboleśnie . 5- Całość nastawu 15 litrów .Cała woda dodana ,użyta była przegotowana z resztą surowców . Czyli lekka modyfikacja procedury uwadniania drożdży + większe zagęszczenie ekstraktu słodowego + całość dodanej wody przegotowanej .Oczywiście zadbałem o sterylność itp. ---------------------- Dziś jest trzeci dzień burzliwej , na początku bulgot był co 2 sekundy ,dzisiaj jest co 1 minuta . Do fermentatora nie zaglądałem ,jakoś wytrzymam .Myśle dać czas jeszcze do rozlewu z minimum 6-7 dni . Zamówiłem butelki ,Pety brązowe . Tak sobie myśle iż przesadne teoretyzowanie do niczego nie prowadzi ,trzeba po prostu to sprawdzić Pozdrawiam wszystkich . -------------------------------------------- Pierwsza "warka". Tak na przyszłość - drożdże lepiej uwodnić bez cukru. Natomiast napowietrzyć trzeba całą brzeczkę, a nie uwadniane drożdże. Plus lepiej nie przekraczać 30 minut uwadniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Kfax napisał: Spróbowałem swojego pierwszego lagera z brewkitu Coopera. Czy to normalne, że ma posmak gruszki i nie pachnie piwem? Piana wzorcowa, kolor żółty nieprzejrzysty, pykło gazem przy otwarciu, butelek nie dolałem nawet do szyjki. Fermentacja ok. 2 tyg. w ok. 15°C, leżakowanie ponad 1,5 miesiąca też ok 13-15°C. Ten smak mnie nieco niepokoi i nie wiem czy coś mi grozi, czy można się struć? Jak poznać jakieś zakażenie? Zapach gruszki to albo estry albo jakis egzotyczny chmiel. Choć chmielu po brewkicie bym się nie spodziewał, ale kto wie? Jeśli estry i jeśli jest to przeszkadzające, to pewnie były jakieś błędy podczas fermentacji. W brewkitach są bardzo słabe drożdże. Z reguły za mało i źle przechowywane. Lepsze piwo (i tańsze) zrobisz zacierając lub korzystając z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. I używaj normalnych drożdży, ze sklepu Piwowarskiego. Poczytaj wpisy kolegi Jancewicza. W samodzielnym chmieleniu ekstraktów jest ekspertem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ten brewkit to był prezent i jeśli nie grozi mi strucie to chętnie spożyję/porozdaję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 4 godziny temu, INTseed napisał: Spieszyłem się do roboty i tylko sprawdziłem co w paczce jest. Czyli musze to zmielić jeśli nie są i wsypać normalnie w temperaturze zacierania? Reszta słodów normalnie zmielona. Jeśli to rzeczywiście, po prostu niezmielone ziarno owsa, to powinieneś raczej, najpierw je skleikować. Tzn. tak mi sie wydaje, po lekturze forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ten brewkit to był prezent i jeśli nie grozi mi strucie to chętnie spożyję/porozdaję Jak ci smakuje to znaczy że dobre piwko zrobiłeś. Moje piersze smakowało coś w okolicach wina. Piwa nie czułem oprócz widoku piany. Zostaw sobie jedno na spróbowanie za 10 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 9 godzin temu, INTseed napisał: 10 godzin temu, Kfax napisał: Ten brewkit to był prezent i jeśli nie grozi mi strucie to chętnie spożyję/porozdaję Jak ci smakuje to znaczy że dobre piwko zrobiłeś. Moje piersze smakowało coś w okolicach wina. Piwa nie czułem oprócz widoku piany. Zostaw sobie jedno na spróbowanie za 10 miesięcy. Pierwsze o ile nie daje kałem czy innym ściekiem zawsze smakuje, co nie znaczy ,że jest dobrym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Mam pytanie, odnośnie dezynfekcji butelek. Każda butelkę najpierw myje w wiadrze z gorąca woda i płynem, następnie płuczę woda, płuczę piro, znowu woda o OXI. Jak myślicie czy jest to odpowiedni zabieg czy robię cis zle? Dodam ze po płukaniu OXI odwracam butelkę wstawiam do skrzynki i po około 10min wlewam piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Juniorek napisał: Mam pytanie, odnośnie dezynfekcji butelek. Każda butelkę najpierw myje w wiadrze z gorąca woda i płynem, następnie płuczę woda, płuczę piro, znowu woda o OXI. Jak myślicie czy jest to odpowiedni zabieg czy robię cis zle? Dodam ze po płukaniu OXI odwracam butelkę wstawiam do skrzynki i po około 10min wlewam piwko Za dużo kroków. Wystarczy płukać butelki po wypiciu piwa, a potem jak myjesz pod rozlew samo OXI z gorącą wodą -40 minut wylewasz i masz czyste. Piro sobie odpuść bo się zadusisz kiedyś. Hanys93 i Gruby. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się