fiszmen9 Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 2 godziny temu, x1d napisał: Blow off to rurka której koniec wkładasz do pojemnika z wodą (słoika, butelki itp). Nie musi być długa. Szukając, zapomniałem dopisać, że do piwa ? Aby uniknąć w przyszłości takich zajść im grubsza, pasująca do otworu rurka tym lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Szukając, zapomniałem dopisać, że do piwa Aby uniknąć w przyszłości takich zajść im grubsza, pasująca do otworu rurka tym lepsza?Możesz zrobić dziurę w kiblu a nie w pokrywce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 6 godzin temu, INTseed napisał: Możesz zrobić dziurę w kiblu a nie w pokrywce. A jaki to ma związek z pytaniem? witur i x1d 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 9 godzin temu, INTseed napisał: Możesz zrobić dziurę w kiblu a nie w pokrywce. Też bardzo frapuje mnie to spostrzeżenie. Tymczasem dzisiaj udało mi się zrobić kiblem "dziurę" w szklanym słoju 15l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 10 godzin temu, INTseed napisał: Możesz zrobić dziurę w kiblu a nie w pokrywce. Ale, że z boku? Piana może wylecieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 W dniu 25.07.2021 o 02:13, fiszmen9 napisał: Ale, że z boku? Piana może wylecieć... Rurka kątowa? Browin ma takie ale szklane. @INTseed nie pomyślałbym, że kibel to pojemnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 W dniu 25.07.2021 o 07:09, zasada napisał: Rurka kątowa? Browin ma takie ale szklane. @INTseed nie pomyslalbym, że kibel to pojemnik. Poznań ? Co do rureczki to fakt, popularna w Polsce ale nie do dostania w UK. Zrobię sobie ? Dziękuję za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Czy mogę z zebranej gęstwy pobrać ze trzy łyżki i postawić to na starter? Chcę w piątek warzyć 54l dolniaka, a zebranej dziś gęstwy mam około 0,5l. Start fermentacji był 9.07. Z kalkulatora wychodzi, iż potrzebuję około 650 ml gęstwy. Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 9 minut temu, smola napisał: Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem? Ostatnio chyba Oskarliber opisał szczególny przypadek startera z suchych/ gęstwy. Jak znajdę to podlinkuje, tam jest to klarownie opisane. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 2 godziny temu, smola napisał: Czy mogę z zebranej gęstwy pobrać ze trzy łyżki i postawić to na starter? Chcę w piątek warzyć 54l dolniaka, a zebranej dziś gęstwy mam około 0,5l. Start fermentacji był 9.07. Z kalkulatora wychodzi, iż potrzebuję około 650 ml gęstwy. Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem? Ja robiłem starter z gęstwy W34/70. Nie było tego wiele, a na portera potrzebowałem sporą ilość. Bez problemu po około 30-32 godzinach były rozmnożone. Starter oczywiście był w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 1 godzinę temu, kiwitom napisał: Starter oczywiście był w lodówce. Rozumiem, że kręciłeś go w temp. pokojowej, a do lodówki trafił po namnożeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 8 godzin temu, smola napisał: Rozumiem, że kręciłeś go w temp. pokojowej, a do lodówki trafił po namnożeniu? Kręciłem go w piwnicy w zimie, więc temperatura była w granicach 16°C, później trafił do lodówki do 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Hej. Szukałem na forum sposobów chmielenia, które mógłbym wykorzystać przy warzeniu z ekstraktów. Pytanie za 100 punktów. Czy da się zrobić herbatkę z chmieli i dodać ją do brzeczki? Nie widzę sensu w gotowaniu przez 60 minut ekstraktu, którego nie gotuję, a wodę gotowaną i tak dodaję. Czy na goryczkę mogę chmielić wodę przez okres zalecany przez stylu a przy drugim gotowaniu chmielić na aromat(mam 2xgarnki około 7litrowe) i to wlać do pudła z ekstraktami? Zazwyczaj robiłem Pale Ale chmieląc na aromat i zostawiając w fermentatorze (taki sposób w tym stylu mi idealnie pasuje i nie zamierzam tego zmieniać) ale do tej pory nie chmieliłem na goryczkę. Jakieś pomysły? Najlepsze patenty? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Aby była goryczka musi być 100-80C. Do wody nie dawałem. Zagotowałem brzeczke i wrzuciłem chmiel w woreczkach. I zostawiłem tak na 1.5h bo zapomniałem.Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka.Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Możesz, ale efekt będzie trochę inny. Inaczej zachodzi ekstrakcja w obecności cukrów, inaczej w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 W dniu 2.08.2021 o 17:26, Łachim napisał: Możesz, ale efekt będzie trochę inny. Inaczej zachodzi ekstrakcja w obecności cukrów, inaczej w wodzie. Słabszy? Mocniejszy ? a co jakbym chmielił roztwór melasy (zazwyczaj wrzucam woreczek 0,5 kg najciemniejszego cukru(prawdopodobnie melasy) vel demerary bo tutaj jest to bardzo tanie? A jeśli to tylko półśrodek, to najrozsądniej będzie zagotować w tymże garze wodę z ekstraktem i to dopiero chmielić? Zasada postępowania jak w normalnym zacieraniu ? W dniu 2.08.2021 o 14:56, INTseed napisał: Aby była goryczka musi być 100-80C. Do wody nie dawałem. Zagotowałem brzeczke i wrzuciłem chmiel w woreczkach. I zostawiłem tak na 1.5h bo zapomniałem. Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka. Pytanie dotyczy stricte piwa pszenicznego, które chcę uwarzyć z ekstraktów. To chyba najlepsze piwo aby zacząć chmielić na goryczkę i w zasadzie trudne do zepsucia. Jaka to jest dziadowska goryczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Trudno powiedzieć, spodziewałbym się zależności od ilości i pH wody. Myślę, że efekty mogą być trudnie do kontroli bez dłuższych eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Wiem, że półśrodki, w szczególności ekstrakty, to temat tabu ale ze względu na warunki innej opcji nie mam. Dziękuję za szczerość i rozpoczynam eksperymenty w takim razie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) 20 godzin temu, fiszmen9 napisał: Wiem, że półśrodki, w szczególności ekstrakty, to temat tabu ale ze względu na warunki innej opcji nie mam. Dziękuję za szczerość i rozpoczynam eksperymenty w takim razie ? Jakie tabu? Kolego tu masz skarbnicę przepisów i wiedzy nt. warzenia z ekstraktów: I np. jak poszukasz to znajdziesz też trochę o warzeniu z ekstraktów nie tylko ten jeden wpis:https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez WojtekGaaD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 W dniu 2.08.2021 o 15:56, INTseed napisał: Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka. Wystarczy wyciągnąć chmiel i może się chłodzić powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Nie może. Goryczka staje się trawiasta i zalegająca.Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 10 minut temu, INTseed napisał: Nie może. Goryczka staje się trawiasta i zalegająca. Ok, może racja - ja w sumie od razu schodzę do ~50 stopni i dopiero potem zaczyna wolniej tracić temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiszmen9 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 5.08.2021 o 06:31, WojtekGaaD napisał: Jakie tabu? Kolego tu masz skarbnicę przepisów i wiedzy nt. warzenia z ekstraktów: I np. jak poszukasz to znajdziesz też trochę o warzeniu z ekstraktów nie tylko ten jeden wpis:https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Dziękuję i pozdrowienia dla Solanek! 14 godzin temu, INTseed napisał: Nie może. Goryczka staje się trawiasta i zalegająca. Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka Szybkie tzn. wystarczy 2-3 krotne przelewanie wanny zimnej wody? Czy jedynie ciekłym azotem ? ? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez fiszmen9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Nigdy nie używałem płatków dębowych. Chciałbym spróbować wrzucić do stouta waniliowe płatki dębowe. Jak mocno takie płatki wpłyną na smak? Powiedzmy 50-100g takich płatków na 20-25l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się