fotohobby Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 33 minuty temu, Krzywonos Jerzy napisał: @fotohobby Tak zrobię. Dzięki za pomoc! Pamiętaj tylko, żeby witC nie zadać do zbyt ciepłego syropu Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Dzień dobry, sprawa jest dość nietypowa. Po 8 dniach burzliwej (11st) i 21dniach cichej (10 st) moje marcowe 14 blg wykazuje gęstość 9 (mierzone refraktrometrem), co więcej widać że jeszcze chyba pracuje chociaż wygląda tak, jakby się nagazowało a nie fermentowało. Pytania: - za niedługo butelkowanie: dodawać cukier do refermentacji? a jeśli tak to ile - żeby nie było granatów - a może trzymać go jeszcze w baniaku? sam nie wiem co robić. Ładnie się klaruje, smak i zapach okej tylko to wysokie FG mnie nieco martwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 8 dni burzliwej - czy to oznacza, że po 8 dniach zlałeś piwo znad drożdży? Wynik z refraktometru musisz przeliczyć, np. tutaj: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Obecnie masz około 5,6°Blg - dalej wydaje się trochę za dużo. Jaki zasyp, zacieranie, ile i jakich drożdży zadałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 8 dni to trochę krótko jak na fermentacje lagera, dodatkowo powinieneś raczej podwyższyć temperaturę pod koniec fermentacji żeby pozbyć się diacetylu. Ja na twoim miejscu podniósł bym temperaturę w okolice 14-15 stopni i poczekał aż drożdże dojeżdża resztę cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zasyp - munich viking 50% - vienna viking 46% - caramunich I weyermann 4% - drożdze s-23 Pierwszy raz robię dolniaka więc spodziewałem się różnych rzeczy. Ok podniosę do 14 st i zobaczymy. No a co myślicie o tych bąbelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Bąbelki na szkle świadczą o tym, że było słabo umyte ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 W dniu 1.04.2022 o 22:49, fotohobby napisał: Pamiętaj tylko, żeby witC nie zadać do zbyt ciepłego syropu VitC nie można dodawać do ciepłej wody ? Właśnie tak robiłem razem z glukozą aby lepiej się rozmieszało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Jeśli to 30-40 C to jeszcze OK, ale np 70 to nie bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 12 minut temu, fotohobby napisał: Jeśli to 30-40 C to jeszcze OK, ale np 70 to nie bardzo Kurde ale jaki to ma wpływ dodałem do praktycznie takiej no bardzo ciepłej na pewno nie miała 50 stopni tylko nawet i pewnie z 80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 1 minutę temu, kaktusr napisał: Kurde ale jaki to ma wpływ dodałem do praktycznie takiej no bardzo ciepłej na pewno nie miała 50 stopni tylko nawet i pewnie z 80 Rozpadła się Czyli - nie zaszkodzi, ale też nie pomoże. Niestety, ale w szybkość rozpadu witC rośnie wraz z temperaturą, wzrostem alkaliczności wody i obecnością tlenu - więc, jeśli mieszałeś, to tylko w tym pomogłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Siema, jakie macie doświadczenie z przechowywaniem piwa? Ja zrobiłem półki w piwnicy i w zeszłym roku i w lecie okazało się że na drewnianych elementach i butelkach pojawił się delikatny nalot, grzyb z powodu wigoci. Znalazłem używaną lodówkę z przeszklonymi drzwiami i narazie w niej trzymam piwka. Lodówka znajduje się w mieszkaniu bo w piwniorze nie mam prądu. Zastanawiam się na ile szkodliwy jest taki grzyb na butelkach i czy jak bym je umył w OXI czy to by powstrzymało grzyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Wyczyścić piwnice, popryskac ściany antygrzybem, i zrobić odpowiednią wentylację. No i skoro grzyb jest na butelkach znaczy że były brudne z zewnatrz i grzyb miał co jeść. Ale wentylacja to klucz do pozbycia się grzyba. Po wyczyszczeniu butelek mechanicznie z grzyba nie będzie już szkodliwy. Bardziej szkodliwe jest przebywanie w tej piwnicy w obecności zarodników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Poszczególne boxy są dobrze wentylowane, problem jest w całej piwnicy... nowy budynek i źle zaprojektowana wentylacja. Wymyję butelki bo butelkowaniu i zobacze czy tego lata problem się powtórzy. Może spryskam piwnicę antygrzybem, tylko że ścianki między boxami są na wysokość 2m, a wyżej jest kratka. Wiec zarodki będą śmigać od sąsiada. Lodówka robi robotę ale zajmuje dużo miejsca i zmieści tylko 100butelek Tak żle i tak niedobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Piaskownica to w moim przypadku raczej już nie jest ale potrzebowałbym waszą radę. Warzyłem Quadrupla (80% Pale ALe, 10% special B i 10% cukier kandyzowany). Zacieranie: min podgrzewanie do [°] 55 przerwa [°] 62,5-63 30 przerwa 2 [°] 66 30 przerwa 3 [°] 71 15 mash out 78 0 Warka rozdzielona na dwa wiadra i zadano do jednego Wyeast #3787 - Trappist High Gravity a do drugiego Wyeast #3522 - Belgian Ardennes. Drozdze swieże - cała gęstwa bezpośrednio po fermetacji dubbla. Temperatura od 16 st do 28 na koniec - sterowana bez żadnych spadków temp. Burzliwa 2 tygodnie. 3787 były szybsze od 4 dni wygląda że po robocie - pomiar ciągle bez zmian. Drożdże opadły już kompletnie. 3522 trochę wolniejsze ale tez od 2 dni bez zmian. Brzeczka nastawna to ok 24,5 BRIXa czyli 23,5 blg. I teraz problem: Refraktometr i spławik u obu piw pokazuje to samo. 15 BRIX (refraktimetr) i 8,8 blg splawik. Co daje odfermetowanie ok 63% wiec cholernie mało. Co zrobić z tym fantem? Możliwe, że naprawdę jest już po robocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Jak natleniałeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 kilkukrotne przelewanie z fermentora do fermentora. Standardowo u mnie od kilkudziesięciu warek. Jak zarazie nigdy nie miałem takiego problemu, a warzyłem już piwa bardzo mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Przy tak mocnych piwach (i lagerach) dobrym pomysłem jest często kilkukrotne napowietrzanie np. blenderem w ciągu pierwszych kilkunastu godzin fermentacji, zwłaszcza że mało kto używa tlenu. Przy tak mocnym piwie potrzymałbym też piwo w wiadrze miesiąc, niektóre belgijskie szczepy powoli dojadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 W dniu 1.04.2022 o 22:03, Krzywonos Jerzy napisał: Dlaczego w kalkulatorze nagazowania, ilość cukru zmienia się w zależności od temp piwa? Jaką temp piwa mam wpisać skoro będę butelkował po cold crashie? Czyto bardziej chodzi o temperaturę w jakiej piwo będzie leżakowało? Dlatego, że w niskiej temperaturze lepiej rozpuszcza się dwutlenek węgla. Lager fermentowany np w 10 stopniach ma zawarte więcej CO2 niż piwo górnej fermentacji o 20 stopniach. Liczy się najwyższa temperatura, która piwo uzyskało pod koniec fermentacji. Cold crash praktycznie nie redukuje CO2, więc nie podaje się w kalkulatorze np 2 stopni tylko np 14 stopni bo do tyłu podniosłeś na koniec cichej. Jeśli natomiast piwo wniosłeś do ciepłego pomieszczenia i temperatura podeszła do 18 to powinieneś wpisać 18. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 22 minuty temu, Glabro napisał: Dlatego, że w niskiej temperaturze lepiej rozpuszcza się dwutlenek węgla. Lager fermentowany np w 10 stopniach ma zawarte więcej CO2 niż piwo górnej fermentacji o 20 stopniach. Liczy się najwyższa temperatura, która piwo uzyskało pod koniec fermentacji. Cold crash praktycznie nie redukuje CO2, więc nie podaje się w kalkulatorze np 2 stopni tylko np 14 stopni bo do tyłu podniosłeś na koniec cichej. Jeśli natomiast piwo wniosłeś do ciepłego pomieszczenia i temperatura podeszła do 18 to powinieneś wpisać 18. Czyli piwo stojące 3 dni w 18'C jest bez gazu a stojące 2 tyg w 8'C nagazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, anteks napisał: Czyli piwo stojące 3 dni w 18'C jest bez gazu a stojące 2 tyg w 8'C nagazowane? Oba zawierają CO2 rozpuszczony podczas fermentacji. Podnoszenie temperatury (zakładając te samo cisnienie i zakończoną fermentację) rozgazowuje piwo do nowego stanu równowagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Szybkie pytanie. Czy ktoś używa hoop spidera tak jak pończochy? Czyli zakłada zdezynfekowany hoop spider do fermentora i dekantuje przez niego schłodzoną brzeczkę. Da rade w ten sposób oddzielić chmieliny i osad białkowy czy się zatka albo przelatuje wszystko? Hoop spider 300 mikronów. Pytam bo do tej poty używam pończoch i nie wiem czy warto zmienić je na hoop spider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Da radę, ale trzeba pomału lać i potrząsać hopspiderem. Robiłem tak zanim zakupiłem filtr do kotła. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 6 minut temu, x1d napisał: Robiłem tak zanim zakupiłem filtr do kotła. Masz na myśli Hoop stoper? U mnie niestety odpada, bo gotuje w emaliowanym garze. A jak myślisz, hoop spider 25cm X 10cm wystarczy czy lepiej kupić 35cm X 15cm? Większy będzie trudniej zdezynfekować i utrzymać w czystość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Ja kupiłbym większy. Taki zresztą posiadam do chmielenia ale jeśli chodzi o filtrację to używam ciągle pończoch. Więc w sumie nie wiem czy warto inwestować jeśli tylko będziesz nim filtrować. Jednak czyszczenie tego jest uporczywe a po kilku warkach jak pończochy są mocno podmeczone to je wymieniam. Zostawiłbym ta kasę na inne inwestycje np stalowy garnek z kranem jeśli nie myślisz o kociołku automatycznym. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się