fotohobby Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Glabro napisał: Jednak czyszczenie tego jest uporczywe Płuczę bezpośrednio po użyciu pod ciepłą wodą, a potem do zmywarki. Czyste, jak z fabryki po wyciągnięciu noxny, cen16 i Glabro 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Staram się inwestować w to co najbardziej mnie wkurza w całym procesie. Do automatu jakoś mnie nie ciągnie, wygodnie mi z tym garem co mam. Najbardziej denerwuje mnie właśnie ta pończocha. Trzymanie tej pończochy i wężyka jest mega niewygodne a jeszcze czasami się zapycha i pryska na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 7 minut temu, cen16 napisał: Staram się inwestować w to co najbardziej mnie wkurza w całym procesie. Do automatu jakoś mnie nie ciągnie, wygodnie mi z tym garem co mam. Najbardziej denerwuje mnie właśnie ta pończocha. Trzymanie tej pończochy i wężyka jest mega niewygodne a jeszcze czasami się zapycha i pryska na boki. Ja używam poczwórnej (min. potrojnej) pończochy pozyskanej z gęstych dziecięcych rajstop. Fakt te trzymanie jest takie sobie ale proces dość szybko trwa. Tyle samo co przelanie przez wężyk grawitacyjnie od góry. Na kotle montuje ten czerwony klips co mi przytrzymuje wężyk i jest ok skupiam się tylko na trzymaniu "balona" z pończoch. Wraz z tym jak pończochy na spodzie się zatykają poziom brzeczki w pończosze idzie do góry i filtrację przejmuje "bok" pończoch. Tylko w jednej warce poziom chcial mi sie przelac ale to byla warka z duza iloscia chmielu. Czy w przypadku hop spidera nie będzie podobnie? Fakt można to jakoś zamontować ale pończochy też można powiesić na jakimś haku. Cały czas trzeba zapewnić natlenienie brzeczki więc musi to ciurkac z jakiejś większej wysokości no chyba że później miksujesz. Po prostu myślę, że sam sposób jest dość podobny a problemy takie same. Jedyny plus że hop spider wystarczy na długo a pończochy co pewien czas idą w kosz ? cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Ja od pewnego czasu odfiltrowuję osady z chmielinami wykorzystując taki hopspider: po dekantacji wstępnie schłodzonej brzeczki zostaje mi w sumie w dwóch garnkach jakieś 2-2,5 litra osadów. Przelewam je więc z garnka do garnka przez hopspider tak aby osady oblepiły go od środka na całą wysokość. Wtedy wydostaje się z niego już tylko klarowna brzeczka, kosztem wydłużenia czasu filtracji. Jednak to mnie nie stresuje, bo zasadnicza część brzeczki i tak w tym czasie się schładza do założonej temperatury. Straty na osady i chmieliny mam dzięki temu minimalne. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Im większy tym łatwiej, czyszczenie naoh: daje radę do białości. Spróbuj tym co masz i ocenisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Cześć, Ilu fermentatorów (pojemników) wykorzystujecie przy tworzeniu swoich arcydzieł? Po przeprowadzce mam w końcu miejsce, aby zainteresować się tematem i zastanawiam się czy inwestować w 2, czy 3 wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 24 minuty temu, BElluu napisał: czy inwestować w 2, czy 3 wiadra Imo lepiej 3. Jeden z kranem, dwa bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 8 godzin temu, Glabro napisał: Więc w sumie nie wiem czy warto inwestować jeśli tylko będziesz nim filtrować. Warto, choćby do filtracji piw chmielonych podczas fermentacji. Wkładam zdezynfekowanego hoopstopera do wiadra i z niego dekantuję piwo do rozlewu po coldcrashu tuż spod lustra cieczy. Wszystkie chmieliny zostają w wiadrze, a w piwach nie ma ostrej, piekącej goryczki od drobin chmielu. Glabro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 9 godzin temu, smola napisał: Warto, choćby do filtracji piw chmielonych podczas fermentacji. Wkładam zdezynfekowanego hoopstopera do wiadra i z niego dekantuję piwo do rozlewu po coldcrashu tuż spod lustra cieczy. Wszystkie chmieliny zostają w wiadrze, a w piwach nie ma ostrej, piekącej goryczki od drobin chmielu. Hmm... muszę spróbować. Ale od razu do butelek lejesz czy przelewasz jeszcze do innego wiadra? Ja dekantowałem jeszcze raz przez zestaw pończoch więc chyba podobnie wyjdzie ale przy niektórych chmielach i tak wchodzi mi ta goryczka. Pewnie dużo zależy od chmielu bo gashingu nigdy nie miałem, więc chmieliny raczej odfiltrowane. 10 godzin temu, BElluu napisał: Cześć, Ilu fermentatorów (pojemników) wykorzystujecie przy tworzeniu swoich arcydzieł? Po przeprowadzce mam w końcu miejsce, aby zainteresować się tematem i zastanawiam się czy inwestować w 2, czy 3 wiadra. Mi jedno wiadro pękło, nie wiem nawet kiedy. To było jeszcze jak filtrowalem wkładanym wiadrem z fałszywym dnem i napor ciezaru sprawil ze te pod spodem peklo. Tak więc w sumie wiader dokupiłem pozniej z 5, więc warto kupić ich więcej niż mniej. Z czasem będzie Ci coś leżakować i nie będziesz musiał czekać że startem nowej warki lub będziesz mógł przelać na cichą kiedy inne pracują. Z wiadrami jest jak z pieniędzmi, dobrze mieć ich 5 a jeszcze lepiej 10 ? Edit: sorry za posta pod postem ale na telefonie nie umiem zrobić dwóch cytatów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Ja zacząłem od wiader 33l, ale ponieważ warki robię 10-12 litrowe (wielkość garnka, lodówki, a przede wszystkim z wyboru), przerzuciłem się z czasem na wiadra 15 i 10 l. W efekcie miałem: - 2 wiadra 33 l, które obecnie służą jako wiadra na słody - ok. 4 wiadra 15 l, w tym z jedno kranikiem (początkowo do filtracji i rozlewu, odkąd przerzuciłem się bezpowrotnie na BIAB, to tylko do rozlewu) - 2 wiadra 10 l - do lagerowania (przelewałem w osłonie z CO2 z niezłym skutkiem). Obecnie, ze względu na chęć ograniczenia butelkowania i utlenienia, higienę, a dodatkowo na możliwość fermentacji pod ciśnieniem, przerzuciłem się na kegi. 19 l służy do fermentacji, 11 l zależnie od potrzeb do chmielenia na zimno lub wyszynku, 9 l do wyszynku. Póki co jestem z rozwiązania bardzo zadowolony. Kegi sukcesywnie będę dokupował. Wiadra plastikowe zostawiłem, służą do fermentacji brettami, do kwasów i kimchi, a duże jako pojemniki na słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Cześć, Czy używał ktoś garnka 30l na kuchence indukcyjnej? Przyznam, że nigdy z takim garnkiem nie współpracowałem i zastanawiam się, czy indukcja da spokojnie radę, żeby nie czekać na gotowanie godziny, czy muszę szukać innego źródła ciepła. Mimo że posiadam nówkę sztukę indukcję, to mam wrażenie, że ma ona mniejszą wydajność cieplną niż standardowe kuchenki gazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Ja stosowałem. Przyznam się, że trochę miałem obawy, czy to nie trachnie pod pełnym 30l garem ale wytrzymała. Jeśli chodzi o jej moc to pewnie zależy od modelu. Ja mam taką normalna 4 palnikowa i garnek kładłem na tym największym. Podłączona jest do 2 faz, może to ma znaczenie. W każdym razie mocy nie brakowało, wrzenie było intensywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Garnek z boku można zaizolować matą zagrzejnikową. Ja mam starą płytę ceramiczną i bez tego byłoby ciężko o wrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Łachim napisał: Garnek z boku można zaizolować matą zagrzejnikową. Ja mam starą płytę ceramiczną i bez tego byłoby ciężko o wrzenie. No dokładnie, przy indukcji nie ma problemu bo nic się nie podpali. Nawet jakimś ręcznikiem to można owinąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas84 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Cześć. To mój pierwszy brewkit i od razu mam pytanko. Czy taki nalot w worku z ekstraktem to normalne? Znalazłem 2 filmy z tą ipą i tam jest go zdecydowanie mniej lub w ogóle. Data ważności niby jeszcze rok. Czy to jest pleśń a jak tak, to co z tym można zrobić? Kupiłem brewkita 2 dni temu. Myślałem żeby ewentualnie chwilę pogotować brzeczkę ale instrukcja nie mówi nic o gotowaniu a tylko wymieszaniu z gorącą wodą. Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja bym się nie przejmował. Z brewkitu nie warzyłem ale po wpisaniu ekstrakt słodowy w Google praktycznie na każdej grafice widzę coś takiego. Pewnie zdjęcia reklamowe muszą być ładne i tam tego nie zamieszczają. To pewnie spienienie, które zgestnialo. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 ej! to była moja pierwsza "warka" !!! xD ten evil dog hehe dokup chmielu drożdże dają radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 W dniu 9.04.2022 o 16:10, Łachim napisał: Przy tak mocnych piwach (i lagerach) dobrym pomysłem jest często kilkukrotne napowietrzanie np. blenderem w ciągu pierwszych kilkunastu godzin fermentacji, zwłaszcza że mało kto używa tlenu. Przy tak mocnym piwie potrzymałbym też piwo w wiadrze miesiąc, niektóre belgijskie szczepy powoli dojadają. Dzięki za radę. I co trzymałbyś górniaka miesiąc na drożdżach czy miesiąc łącznie cicha i burzliwa? W między czasie sprawdziłem mój spławik na roztworach z cukru i pokazuje ok. 0,5 stopnia za dużo. Wychodzi mi że zeszło z 23,5blg do 8,2blg czyli jakieś 65%. Najdziwniejsze jest to, że nie jestem pewnie czy piwo jest niedofermentowane. Tak jak pisałem rozdzieliłem warkę na pół i zadałem różne drożdże. Oba szczepy skończyły pracę na tym samym poziomie, a fermentacja jednego szczepu skończyła się ok. 2 dni później. Miał ktoś z was takie niskie odfermentowanie mocnego piwa? Trochę strach rozlewać ale alternatywy też specjalnie nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Nie wiem ile ibu Ci wyszło ale będzie to sromotnie słodkie. Jeśli jednak trafia w Twój gust to zabutelkuj i do lodowki jakby miały być granaty. Przynajmniej będziesz miał wymówkę, że musisz pić codziennie na obie nóżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 11 godzin temu, karol1000 napisał: Dzięki za radę. I co trzymałbyś górniaka miesiąc na drożdżach czy miesiąc łącznie cicha i burzliwa? W między czasie sprawdziłem mój spławik na roztworach z cukru i pokazuje ok. 0,5 stopnia za dużo. Wychodzi mi że zeszło z 23,5blg do 8,2blg czyli jakieś 65%. Najdziwniejsze jest to, że nie jestem pewnie czy piwo jest niedofermentowane. Tak jak pisałem rozdzieliłem warkę na pół i zadałem różne drożdże. Oba szczepy skończyły pracę na tym samym poziomie, a fermentacja jednego szczepu skończyła się ok. 2 dni później. Miał ktoś z was takie niskie odfermentowanie mocnego piwa? Trochę strach rozlewać ale alternatywy też specjalnie nie widzę. Trzymałbym miesiąc bez przelewania. Praktycznie nie ma ryzyka. Miałem tak niskie odfermentowanie, kiedy porwałem się na portera bałtyckiego 25 blg ze słabej jakości gęstwą. Odfermentowanie było na żenującym poziomie, bodajże 52%. Po dodaniu brettów i 9 miesiącach w wiadrze zeszło kolejne kilkanaście procent i można pić, chociaż ulep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 W dniu 11.04.2022 o 23:39, BElluu napisał: Cześć, Czy używał ktoś garnka 30l na kuchence indukcyjnej? Przyznam, że nigdy z takim garnkiem nie współpracowałem i zastanawiam się, czy indukcja da spokojnie radę, żeby nie czekać na gotowanie godziny, czy muszę szukać innego źródła ciepła. Mimo że posiadam nówkę sztukę indukcję, to mam wrażenie, że ma ona mniejszą wydajność cieplną niż standardowe kuchenki gazowe. Ja używam maszynki indukcyjnej jednopalnikowej bo na moją indukcję 4 palnikową boję się stawiać 33L garnek choć czytałem że inni tak robią. Maszynka ma moc 2000W i daje radę. Garnek owijam kocem, a brzeczkę podgrzewam już podczas wysładzania. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas84 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 18 godzin temu, Glabro napisał: Ja bym się nie przejmował. Z brewkitu nie warzyłem ale po wpisaniu ekstrakt słodowy w Google praktycznie na każdej grafice widzę coś takiego. Pewnie zdjęcia reklamowe muszą być ładne i tam tego nie zamieszczają. To pewnie spienienie, które zgestnialo. W takim razie trzeba zakasać rękawy, wieczorem przejmuję kuchnię i startuję 15 godzin temu, g_berger napisał: ej! to była moja pierwsza "warka" !!! xD ten evil dog hehe dokup chmielu drożdże dają radę tak, poczytałem trochę i jest zdecydowanie za mało chmielu w tym boxie jak na ipę, dokupię lubelski i może citrę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 A po co lubelski ? Zginie tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas84 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 32 minuty temu, fotohobby napisał: A po co lubelski ? Zginie tam. Dobra A czy jest sens gotować ten ekstrakt z godzinę z chmielem, na goryczkę i później jeszcze dodać pod koniec/w połowie(?) fermentacji na aromat, czy nie kombinować i zrobić zgodnie z instrukcją czyli od razu do fermentora z gorącą wodą i chmielenie w czasie fermentacji? Ewentualnie jak te chmiele porozdzielać? W zestawie mam po 25g simcoe i summit a dołożyłbym te ze 100g citry lub jakiś inny. Tutaj facet dowalił jeszcze 1,5 kg cukru ? ale to pewnie strasznie alkoholowy mu wyjdzie https://www.youtube.com/watch?v=5PseN0RCwN4 Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez Leonidas84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 gotuj jak przykazano to jest dobry nawyk. citra do ipki jak najbardziej. przelicz sobie to wszystko na https://www.brewersfriend.com/ albo na https://web.brewfather.app/. używanie kalkulatorów to też fajny nawyk wiem coś o tym xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się