BElluu Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Cześć, W jaki sposób zacieracie swoje warki? Po angielsku/programowane temperaturowo/dekokcyjnie? A może jeszcze jakieś ciekawe sposby znacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Cześć. Jak to mówią - "to zależy". Zależy: - jakie piwo, - ile czasu mamy, - ile chęci mamy, - jaki słód mamy. Poczytaj: https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna . Teoretycznie, wg mnie, większość gatunków piwa można zacierać jednotemperaturowo, co ja coraz częściej stosuję. Ale nie wysyłam żadnych piw na konkursy, robię je generalnie dla siebie, więc moja opinia może być tendencyjna. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 U mnie BIAB+cyrkulator sous vide, ostatnio tylko do podgrzania wody, ale zdarzyło mi się używać w brzeczce i dotąd się nie zepsuł. Sterowane temperaturowo moim zdaniem ma sens tylko przy niektórych stylach, sam bym tak robił Weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 46 minut temu, BElluu napisał: Cześć, W jaki sposób zacieracie swoje warki? Po angielsku/programowane temperaturowo/dekokcyjnie? A może jeszcze jakieś ciekawe sposby znacie? Grzeje w Royalu, wsypuje słody 67'C włączam pompę i czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Ja też zacieram w kociołku automatycznym zależnie od stylu czasami na bardziej wytrawnie a czasem na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Czasem warząc pilsa, czy helles, odbieram 1/3 zacieru i gotuję, później dzięki temu podnoszę temperaturę przed wysładzaniem. Czy pomaga, czy to autosugestia nie wiem, ale wydaja się mieć wyraźniejszy słodowy profil Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Pilsa zacieram w kilku przerwach, zaczynam od 62°C - 20 min, druga przerwa w 65°C - 20 min, trzecia w 72°C - 30 min i wygrzew w 78°C - 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) doczytałem że pils powinien mieć pierwszą przerwę 53 więc spróbuję zrobić niemieckiego 53/63/73/78 z innej beczki: miesiąc temu wsadziłem do lodówki gęstwę S-23. jak myślicie będzie z niej coś czy od razu ją wywalić i nie bawić się w eksperymenty? Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 53°C to jakieś okolice przerwy białkowej - bez większego żalu możesz pominąć. Miesięczną gęstwę bym wyrzucił, choć na pewno zdarzają się piwowarzy, którzy i na takiej robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 dzięki za dwie rady za jednym zamachem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Fal Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 U mnie jednotemperaturowy BIAB. Z racji większych zasypów wodę grzeje do 70 stopni i po wsadzeniu wora ustala się na mniej więcej 65 stopni i w tych granicach do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 CześćMam przeterminowaną fiolkę drożdży fm do sesiona. Czy kręcić starter 48h? Czy standardowo 24h? Jakaś inna porada dla przeterminowanych płynnych drożdży?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Można zrobić starter dwustopniowy, jeśli są znacząco przeterminowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 O ile dobrze pamiętam to drożdże mają datę końcówki lutegoWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 O ile ruszą, to powinien wystarczyć jednostopniowy, tylko większy starter. Chyba, że planujesz większą warkę czy mocniejsze piwo, wtedy można się pokusić o dwustopniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Cześć, szybkie pytanko. Zebrałem gestwę (drugie pokolenie) po coffee stoucie w której są ziarna kawy. Czy mogę taką gestwę dodać do Black IPA, czy lepiej ją przeplukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 15 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Cześć, szybkie pytanko. Zebrałem gestwę (drugie pokolenie) po coffee stoucie w której są ziarna kawy. Czy mogę taką gestwę dodać do Black IPA, czy lepiej ją przeplukać? Możesz ps jak nie ma infekcji Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozio Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć. Po zakończeniu warzenia wrzuciłem chmiel do brzeczki (jeden z kroków). Odczekałem ~15-20 min i przelałem przefiltrowaną zawartość do fermentora i w nim chłodziłem. Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu - tzn. powinienem chłodzić brzeczkę z chmielem i dopiero po wystudzeniu brzeczki przefiltrować i przelać do fermentora? Czy kontakt chmielu z brzeczką (zwłaszcza tego, dodanego po wyłączeniu palnika) był za krótki? Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez Wozio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Można tak, można inaczej. Będzie trochę inny aromat i może słabsza goryczka. 15-20 min to i tak często spotykany czas chmielenia po wyłączeniu palnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Wozio napisał: Cześć. Po zakończeniu warzenia wrzuciłem chmiel do brzeczki (jeden z kroków). Odczekałem ~15-20 min i przelałem przefiltrowaną zawartość do fermentora i w nim chłodziłem. Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu - tzn. powinienem chłodzić brzeczkę z chmielem i dopiero po wystudzeniu brzeczki przefiltrować i przelać do fermentora? Czy kontakt chmielu z brzeczką (zwłaszcza tego, dodanego po wyłączeniu palnika) był za krótki? Mówi się, że nie jest dobrze napowietrzać gorącą brzeczkę. A w jaki sposób przelewałeś do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozio Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 On 4/27/2022 at 3:44 PM, Glabro said: Mówi się, że nie jest dobrze napowietrzać gorącą brzeczkę. A w jaki sposób przelewałeś do fermentora? Przelewałem przez sitko (metalowe, takie, jak do makaronu). Pierwszy raz chmieliłem na gorąco. Mam zamiar kupić jeszcze jedno, bo chmieliny bardzo szybko je 'zatkały' podczas przelewania, żeby podmienić w trakcie (o ile brzeczka dobrze się przefiltrowała). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 W dniu 27.04.2022 o 15:44, Glabro napisał: Mówi się, że nie jest dobrze napowietrzać gorącą brzeczkę. A w jaki sposób przelewałeś do fermentora? A dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) 14 godzin temu, anteks napisał: A dlaczego? Bo w wysokich temperaturach szybko dochodzi do utlenienia. Ale nigdy nie sprawdzałem tego na własnych warkach. 14 godzin temu, Wozio napisał: Przelewałem przez sitko (metalowe, takie, jak do makaronu). Pierwszy raz chmieliłem na gorąco. Mam zamiar kupić jeszcze jedno, bo chmieliny bardzo szybko je 'zatkały' podczas przelewania, żeby podmienić w trakcie (o ile brzeczka dobrze się przefiltrowała). Chłodź brzeczkę w kotle, w którym gotujesz. Odpadnie Ci jeden etap przelewania bo chmieliny i tak powinieneś odfiltrowac. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 O ile ruszą, to powinien wystarczyć jednostopniowy, tylko większy starter. Chyba, że planujesz większą warkę czy mocniejsze piwo, wtedy można się pokusić o dwustopniowy.Większy tzn? Standardowo robię 1L 10blg Zrobić 1.5L 10blg?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/Tu masz kalkulator. Jak dla mnie rewelacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się