Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jak to mówią - "to zależy".

Zależy:

- jakie piwo,

- ile czasu mamy,

- ile chęci mamy,

- jaki słód mamy.

Poczytaj: https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna .

Teoretycznie, wg mnie, większość gatunków piwa można zacierać jednotemperaturowo, co ja coraz częściej stosuję. Ale nie wysyłam żadnych piw na konkursy, robię je generalnie dla siebie, więc moja opinia może być tendencyjna.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, BElluu napisał:

Cześć,

 

W jaki sposób zacieracie swoje warki? Po angielsku/programowane temperaturowo/dekokcyjnie? A może jeszcze jakieś ciekawe sposby znacie? :)

Grzeje w Royalu, wsypuje słody 67'C włączam pompę i czekam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasem warząc pilsa, czy helles, odbieram 1/3 zacieru i gotuję, później  dzięki temu podnoszę temperaturę przed wysładzaniem.

Czy pomaga, czy to autosugestia nie wiem, ale wydaja się mieć wyraźniejszy słodowy profil

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

doczytałem że pils powinien mieć pierwszą przerwę 53 więc spróbuję zrobić niemieckiego 53/63/73/78

z innej beczki: miesiąc temu wsadziłem do lodówki gęstwę S-23. jak myślicie będzie z niej coś czy od razu ją wywalić i nie bawić się w eksperymenty?

 

 

IMG_20220419_152033.jpg

Edytowane przez g_berger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał:

Cześć, szybkie pytanko. Zebrałem gestwę (drugie pokolenie) po coffee stoucie w której są ziarna kawy. Czy mogę taką gestwę dodać do Black IPA, czy lepiej ją przeplukać?

Możesz

ps jak nie ma infekcji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Po zakończeniu warzenia wrzuciłem chmiel do brzeczki (jeden z kroków). Odczekałem ~15-20 min i przelałem przefiltrowaną zawartość do fermentora i w nim chłodziłem. Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu - tzn. powinienem chłodzić brzeczkę z chmielem i dopiero po wystudzeniu brzeczki przefiltrować i przelać do fermentora?

Czy kontakt chmielu z brzeczką (zwłaszcza tego, dodanego po wyłączeniu palnika) był za krótki?

Edytowane przez Wozio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Wozio napisał:

Cześć.

 

Po zakończeniu warzenia wrzuciłem chmiel do brzeczki (jeden z kroków). Odczekałem ~15-20 min i przelałem przefiltrowaną zawartość do fermentora i w nim chłodziłem. Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu - tzn. powinienem chłodzić brzeczkę z chmielem i dopiero po wystudzeniu brzeczki przefiltrować i przelać do fermentora?

Czy kontakt chmielu z brzeczką (zwłaszcza tego, dodanego po wyłączeniu palnika) był za krótki?

Mówi się, że nie jest dobrze napowietrzać gorącą brzeczkę. A w jaki sposób przelewałeś do fermentora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On 4/27/2022 at 3:44 PM, Glabro said:

Mówi się, że nie jest dobrze napowietrzać gorącą brzeczkę. A w jaki sposób przelewałeś do fermentora?

Przelewałem przez sitko (metalowe, takie, jak do makaronu). Pierwszy raz chmieliłem na gorąco.

Mam zamiar kupić jeszcze jedno, bo chmieliny bardzo szybko je 'zatkały' podczas przelewania, żeby podmienić w trakcie (o ile brzeczka dobrze się przefiltrowała).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, anteks napisał:

A dlaczego?

Bo w wysokich temperaturach szybko dochodzi do utlenienia. Ale nigdy nie sprawdzałem tego na własnych warkach.

 

14 godzin temu, Wozio napisał:

Przelewałem przez sitko (metalowe, takie, jak do makaronu). Pierwszy raz chmieliłem na gorąco.

Mam zamiar kupić jeszcze jedno, bo chmieliny bardzo szybko je 'zatkały' podczas przelewania, żeby podmienić w trakcie (o ile brzeczka dobrze się przefiltrowała).

 

Chłodź brzeczkę w kotle, w którym gotujesz. Odpadnie Ci jeden etap przelewania bo chmieliny i tak powinieneś odfiltrowac.

Edytowane przez Glabro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ile ruszą, to powinien wystarczyć jednostopniowy, tylko większy starter. Chyba, że planujesz większą warkę czy mocniejsze piwo, wtedy można się pokusić o dwustopniowy.
Większy tzn? Standardowo robię 1L 10blg
Zrobić 1.5L 10blg?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.