ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 A żeby zobrazować jak ciężko obniżyć temperaturę 20l gęstej cieczy, to posłużę moim przykładem. Gdy warzę lagera, to brzeczkę chłodzę chłodnicą do 18-19''C, a następnie wkładam wiadro o ~20-21:00 na całą noc do lodówki która schodzi do 5'C. Czasami o 9 rano jeszcze nie ma 8'C, w których chciałbym zadawać drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 37 minut temu, Suchejroo napisał: Drożdże, szczególnie nie lubią spadków. Myślę, że wiesz, że wkładając do pudła butelkę z zamrożoną wodą, nie obniżasz temperatury o 5 stopni. Nie jest tak łatwo, zmienić temperaturę 20l piwa o kilka stopni. Drożdże podnoszą temperaturę pracując, Ty obniżasz lodówką/wkładami i tak to się kręci. W lodówcę mam histerezę 0.3 stopnia, mimo to lodówka załącza się 2-3 razy na dobę, co pokazuje jak stabilnie można utrzymać temperaturę (nawet wkładami bo taki sam jest tego cel jak załączenie lodówki). Co to za lodówka? I jaką temperaturę masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 31 minut temu, draker napisał: Co to za lodówka Obojętnie jaka. Jak kupisz sterownik za 40zł to każda na chodzie się nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 17 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Obojętnie jaka. Jak kupisz sterownik za 40zł to każda na chodzie się nada Może nie sprecyzowałem. Co to za lodówka, że włącza się tylko 2-3 razy na dobę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Najpewniej normalna lodówka ze sterownikiem zewnetrznym. Pojemnosc cieplna 25l warki jest duża, więc żeby się ogrzała o 0.3 st. To zajmuje dużo czasu. Edytowane 9 Marca 2023 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Godzinę temu, draker napisał: Może nie sprecyzowałem. Co to za lodówka, że włącza się tylko 2-3 razy na dobę? dokadnie jak @Koora napisal. Sterownik załącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 @amator lagera praktykowałem pudło styropianowe, zmieniałem 6 półlitrowych zamrożonych butelek wody rano i wieczorem. dało radę utrzymać temp z wahaniem ok 1 st C. teraz mam stc1000 podłączony do lampy kwoki i chłodziarki. sprawdza się elegancko kosztował mnie 40 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) W dniu 7.03.2023 o 15:46, Pasquallo napisał: Mam na stanie brewkity coopersa.... One mają podane niby IBU na stronie, ale czy to IBU jest w jakiejś innej skali niż nasza? bo jakieś duże te wartości... Chcę zrobić coś takiego: do pełnej puchy bittera dodać 0.85 (połowę)kolejnej puchy bittera i dorzucić 467g cukru (odpowiednik tych 0.85 brakujących ekstraktu); (wg przelicznika, że 100 g ekstraktu to 55g cukru) Na stronie coopersa jest. że english bitter ma 620 ibu... Robiłem bittera kiedyś 1,7 chmielonego+1.7 niechmielonego i dupy nie urywało, jeśli chodzi o goryczkę.... Generalnie nie chciałbym się pchać w koszty i dokupować ekstraktu niechmielonego....Szczególnie, że lubię wyraziste piwa. Na stanie mam puchę Pale Ale, trzy puchy bittera i puchę dark ale... Może jakieś propozycje jak z tego ułożyć jakąś przyjemną warkę? Lubię konkret smaki, uwielbiam chmiele, ale wiadomo... chciałbym coś co nie będzie przesadzone w smaku.... W sensie jak rozcieńczona żółć. W produkcji jest pilsner (w sensie dwie puchy 1,7 coopersa chmielonego) i goryczka taka niezła, ale do przeżycia xD a jak dojdzie gaz, schłodzenie, to myślę, że będzie petarda. Też na dniach mam zamiar warzyć brewkit Bittera i właśnie chcę dodać chmielu tylko obawiałem się że IBU 620 to nie mało, na 0,5l wychodzi około 40, a wczoraj piłem Pintę, która według browaru ma IBU 38 i jak dla mnie idealne był, choć jak by nawet było więcej o 2-4 to było by fajnie. Spoiler Jak ostatnio robiłeś robiłeś tego Bittera to jaki kolor Ci wyszedł i czy było dosyć klarowne? Ciekawy jestem czy ten brewkit jest dobry, napisz może coś więcej. Edytowane 10 Marca 2023 przez Tynio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 14 godzin temu, Suchejroo napisał: dokadnie jak @Koora napisal. Sterownik załącza Sam posiadam chłodziarkę ze sterownikiem, którą używam do fermentacji. Mam na myśli jaki to konkretnie typ. Moja chłodziarka załącza się również 2-3 razy, ale na godzinę. Stąd moje zdziwienie i pytanie jaka jest temperatura fermentacji i temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoi lodówka, że uruchamia się tak rzadko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, draker napisał: Sam posiadam chłodziarkę ze sterownikiem, którą używam do fermentacji. Mam na myśli jaki to konkretnie typ. Moja chłodziarka załącza się również 2-3 razy, ale na godzinę. Stąd moje zdziwienie i pytanie jaka jest temperatura fermentacji i temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoi lodówka, że uruchamia się tak rzadko? Przecież to nie wina chłodziarki, że się często załącza. Chyba, że to jakieś pseudo pudło. Zwykła lodówka MPM 131-cj-18, sterownik histereza 0,3st. Może Ty sterujesz temperaturą powietrza w lodówce a nie piwa i dlatego tak się załącza. EDIT: Lodówka stoi w temperaturze pokojowej, temperatura fermentacji normalnie, między 18-22 zazwyczaj. Nawet w 50°C fermentowałem w niej bez problemu Edytowane 10 Marca 2023 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 5 godzin temu, Tynio napisał: Też na dniach mam zamiar ważyć brewkit Bittera i właśnie chcę dodać chmielu tylko obawiałem się że IBU 620 to nie mało, na 0,5l wychodzi około 40, a wczoraj piłem Pintę, która według browaru ma IBU 38 i jak dla mnie idealne był, choć jak by nawet było więcej o 2-4 to było by fajnie. Ukryj zawartość Jak ostatnio robiłeś robiłeś tego Bittera to jaki kolor Ci wyszedł i czy było dosyć klarowne? Ciekawy jestem czy ten brewkit jest dobry, napisz może coś więcej. Bittera robiłem jakiś rok temu pierwszy raz. Wtedy dałem do niego ekstrakt gozdawy 1.7kg jasny i wyszedł taki czerwonawy ciemnawy amber jednak... Ciężko nazwać jasnym w każdym razie. Klarowność to od dekantacji zależy jak dla mnie. Jak przed butelkowaniem ściągałem wężykiem tak jak wino, od góry, to potem w butelkach było czyste. Jak po burzliwej od razu w butelki wlałem, to mgliste. Generalnie to z doświadczenia powiem, że jak chcesz jasny kolor, w sensie charakterystyczny dla danego gatunku, to tylko te ekstrakty extra light można brać pod uwagę. Mówimy o jasnych piwach. Ten zwykły jasny mocno przyciemnia. Bitter robiony kolejny raz z ekstraktem super jasnym wyszedł już spoko. No i co do goryczki, to gorzkie tylko z nazwy, albo ja mam taki smak... Przy bitterze na 20 litrów plus ekstrakt niechmielony jakaś tam jest, ale nie zalegająca... Piwo dobre wyszło, rozeszło się szybko, ale ja lubię jak jest chmielu na aromat po kokardę, a tego nie ma, słodu czuć przełamanego z goryczka na poziomie średnio niskim. BTW: Muszę obliczyć jakoś ile ibu ma moje najnowsze eksperymentalne dzieło... Zrobiłem 23 litry z brewkitów chmielonych : lager plus pilzner z coopersa oba. I wczoraj butelkacja zaszła. Bardzo mi smakowało nawet takie bez gazu, świeże ? goryczka co mi z tego wyszła to takie minimum dla mnie, jest fajnie goryczkowe po prostu, ale nie zalega. Jeśli się nie zepsuje, to chyba będzie petarda. A dzisiaj wstawię bittera znowu, bo mam zapas puszek i też go poprawię, zobaczymy... Dwóch bitterów się nie odważę, ale dam 1.7 plus 0.85 chmielonego ekstraktu i 0.85 niechmielonego. Tynio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 pamiętacie że warunkiem prawidłowej pracy chłodziarki sterowanej z zewnątrz (np przez stc1000) jest ustawienie chłodzenia na maksa (pokrętłem w lodówie)? inaczej nici z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 51 minut temu, Pasquallo napisał: Bittera robiłem jakiś rok temu pierwszy raz. Wtedy dałem do niego ekstrakt gozdawy 1.7kg jasny i wyszedł taki czerwonawy ciemnawy amber jednak... Ciężko nazwać jasnym w każdym razie. Klarowność to od dekantacji zależy jak dla mnie. Jak przed butelkowaniem ściągałem wężykiem tak jak wino, od góry, to potem w butelkach było czyste. Jak po burzliwej od razu w butelki wlałem, to mgliste. Generalnie to z doświadczenia powiem, że jak chcesz jasny kolor, w sensie charakterystyczny dla danego gatunku, to tylko te ekstrakty extra light można brać pod uwagę. Mówimy o jasnych piwach. Ten zwykły jasny mocno przyciemnia. Bitter robiony kolejny raz z ekstraktem super jasnym wyszedł już spoko. No i co do goryczki, to gorzkie tylko z nazwy, albo ja mam taki smak... Przy bitterze na 20 litrów plus ekstrakt niechmielony jakaś tam jest, ale nie zalegająca... Piwo dobre wyszło, rozeszło się szybko, ale ja lubię jak jest chmielu na aromat po kokardę, a tego nie ma, słodu czuć przełamanego z goryczka na poziomie średnio niskim. BTW: Muszę obliczyć jakoś ile ibu ma moje najnowsze eksperymentalne dzieło... Zrobiłem 23 litry z brewkitów chmielonych : lager plus pilzner z coopersa oba. I wczoraj butelkacja zaszła. Bardzo mi smakowało nawet takie bez gazu, świeże ? goryczka co mi z tego wyszła to takie minimum dla mnie, jest fajnie goryczkowe po prostu, ale nie zalega. Jeśli się nie zepsuje, to chyba będzie petarda. A dzisiaj wstawię bittera znowu, bo mam zapas puszek i też go poprawię, zobaczymy... Dwóch bitterów się nie odważę, ale dam 1.7 plus 0.85 chmielonego ekstraktu i 0.85 niechmielonego. Tak jak wspomniałem wcześniej i dałem fotkę Bitter Pinta też takie miedziane piwo z koloru. Dla mnie to kolor obojętny, smak oraz klarowność ważniejsza. Tak jak się spodziewałem że brewkit nie jest tak goryczkowy i chmielowy. Ale to dobrze bo można fajnie kombinować. Jak przeglądam to mało ludzi warzy Bitter-y fakt że mało gazu mają, ale w smaku są dobre. Dziękuję bardzo za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 2 godziny temu, g_berger napisał: pamiętacie że warunkiem prawidłowej pracy chłodziarki sterowanej z zewnątrz (np przez stc1000) jest ustawienie chłodzenia na maksa (pokrętłem w lodówie)? inaczej nici z tego Wcale niekoniecznie. Jeśli mam ustawioną chłodziarkę na max, to wahania (spadki) temperatury są za duże, bo zanim do sondy w fermentorze dojdzie odpowiednia temperatura, reszta jest przechłodzona. Wolę chłodzić słabiej, ale bardziej umiarkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 W dniu 10.03.2023 o 17:05, Łachim napisał: Wcale niekoniecznie. Jeśli mam ustawioną chłodziarkę na max, to wahania (spadki) temperatury są za duże, bo zanim do sondy w fermentorze dojdzie odpowiednia temperatura, reszta jest przechłodzona. Wolę chłodzić słabiej, ale bardziej umiarkowanie. Masz inwenter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Ja ze swojej lodówki całkowicie wyprułem ori termostat wraz z termoparą i bezpośrednio podłączyłem STC-1000. Nie miałem problemów z wahaniami temp. Większą bezwładność powoduje fermentor pełen piwa. Teraz zamiast STC mam sterownik od malinowego, który jest dla mnie 100 razy lepszy. Poza tym piwo się nie obrazi jak postoi w temperaturze o kilka stopni nie takiej jak byś chciał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 2 godziny temu, fotohobby napisał: Masz inwenter ? Nie. Kompresor na mniejszych ustawieniach włącza się i wyłącza cyklicznie. To jednak daje czas na zniwelownie gradientu temperatur wewnątrz fermentora, przez co nie dochodzi do przechłodzenia brzeczki. Empirycznie sprawdzone. Moja chłodziarka na maksymalnym ustawienieniu chłodzi dość mocno, do tego stopnia, że raz zamroziła kolbę ze starterem. Na ustawieniu typu 3/7 trafiam w zadaną temperaturę z dokładnością do ok. 0.2 stopnia. Na ustawieniu 7/7 zdarzało się przy warce 10l, że zamiast 10 stopni było koło 8,5 zanim sonda w środku wiadra (wpuszczona w tulei w pokrywie) wykryła zadaną temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 widocznie wszystko zależy od rodzaju lodówy, jej szczelności i izolacji od otoczenia. w moim przypadku ustawienie na maks spowodowało dość szybkie schłodzenie piwa do ok 9 a potem z tego co zaobserwowałem agregat włączał się ze 2 razy na dobę @nike21 co to za sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Panowie po rozlewie piwka ile dni mu dać w temperaturze pokojowej, żeby potem je zanieść do piwnicy gdzie mam około 9-10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 1 godzinę temu, g_berger napisał: @nike21 co to za sterownik? Z tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Godzinę temu, BElluu napisał: Panowie po rozlewie piwka ile dni mu dać w temperaturze pokojowej, żeby potem je zanieść do piwnicy gdzie mam około 9-10? 1-2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Panowie po rozlewie piwka ile dni mu dać w temperaturze pokojowej, żeby potem je zanieść do piwnicy gdzie mam około 9-10?Kup wode gazowaną 0.5l w plastiku i wlej. Po dotyku będziesz wiedział.Im więcej % tym dłużej jak zrobisz CC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 @nike21 spoko ten sterownik jeśli chodzi o wygodę, dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Jakie macie zdanie o rozlewie do butelek bezpośrednio z pojemnika w którym była burzliwa? Reduktor osadu zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Jakie macie zdanie o rozlewie do butelek bezpośrednio z pojemnika w którym była burzliwa? Reduktor osadu zadziała? Nie warto używać. Lepiej bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się