Łachim Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Brzmi złowieszczo, ale to taki użytkownik tego forum zasada i punix 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy_pol Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Cześć wszystkim Na pierwszą raz kupiłem brewkit Coopersa Stout + ekstrakt słodowy jasny Wes 1,7kg i mam pytanka: 1. Robić na drożdżach z zestawu czy lepiej dać US-05? 2. Robić tak jak w przepisie na 23l czy lepiej trochę mniej wody (czytałem, że do brewkitów niekiedy lepiej dodać mniej wody) 3. Czy można dolać ze 2 espresso (też gdzieś czytałem że może to dodać trochę walorów smakowych przy tym brewkicie) 4. Czy trzeba jakoś napowietrzać czy wystarczy, że jak będę dolewać wodę z baniaczków 5. Czy jest sens przelewać na cichą? Jeszcze przy okazji mam pytanie na temat warzenia z ekstraktów nie chmielonych. Największy garnek jaki mam ma pojemność 8,5l - czy żeby zrobić warkę powiedzmy 10-12l mogę ekstrakty i chmiel gotować w jednym garnku i dolać wody już w fermentatorze czy lepiej zagotować część ekstraktów z chmielem, a w drugim garnku resztę ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć, Ad. 1 - "To zależy". Jeśli nie zbierasz gęstwy, robiłbym z dołączonych drożdży. Ad. 2 - Zrób 20 litrów, powinna wyjść podobna do podanej moc alkoholu. Ad. 3 - 'Ze dwie espresso" na 20 litrów wiele nie zmieni. Nie kombinuj na razie, zrób wg przepisu. Ad. 4 - Musisz napowietrzyć, to jest bardzo ważne dla dobrego namnożenia się drożdży. Może być tzw. trząchanie fermentorem. Ad. 5 - Nie Poczytaj wątek: Pozdrawiam, Paweł. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Paweł76 amator lagera i hardy_pol 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Czy robiąc piwo z gęstwy zebranej po cichej fermentacji (czyli po 3-4 tygodniach od rozpoczęcia ich pracy) robi się starter czy nie? Czy z gęstwy zawsze robi się starter? Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 7 minut temu, amator lagera napisał(a): Czy robiąc piwo z gęstwy zebranej po cichej fermentacji (czyli po 3-4 tygodniach od rozpoczęcia ich pracy) robi się starter czy nie? Czy z gęstwy zawsze robi się starter? Cześć, 1. Gęstwę zbiera się po fermentacji burzliwej lub po całej fermentacji, nie przelewając na fermentacją cichą. 2. Jednym z celów przelewania na cichą jest oddzielenie drożdży od piwa. Jasne, że nie wszystkich, lecz większości. I zadanie ich do nowego piwa. 3. Praktycznie z gęstwy nigdy nie robi się starterów. 4. Różne są opinie, ale wg mnie przelewanie na cichą, poza wyjątkowymi sytuacjami, jest zbędne. Pozdrawiam, Paweł. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Ze świeżej gęstwy nie robi się starterów. Trzeba tylko sprawdzić w kalkulatorze, ile takiej gęstwy dodać do danego piwa (brzeczki). Robiąc np. Portera Bałtyckiego dodaję całą gęstwę z poprzedniego lagera. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Koledzy potrzebuję szybkiej pomocy: wg kalkulatora po gotowaniu miało być 17 blg a już jest 21 !! wiedziałem już podczas filtarcji i wysładzania że coś jest nie halo więc dałem nieco wiecej wody ale nadal za dużo brixów!. rzecz w tym że mam tylko jedną paczkę danstarów i nie wiem jak to wszystko ugryźć bo raczej sobie 11 gr drożdży nie poradzi z tym. co radzicie? nie dodałem że jestem w trakcie gotowania Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Dawaj jedną. Tylko weź trzepaczkę do blendera i 5min. maksymalne obroty.Drożdze uwodnij.Masz lodówkę i sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 co to za piwo i ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) miał być wędzony stout 2kg pale ale 1,5 wędzonego + drobiazgi na czekoladę i kolor mierzone na 11 l wychodzi mi że to to będzie miało coś 9,5 alko. mam lodówkę ze sterownikiem zadałem 20 st a sonde mam w wiadrze przepuszczoną przez wieczko i zaspawaną klejem hot, drożdze uwodniłem blender zawsze jest w użyciu. jednak obawiam się o ilość drożdży. trochę jestem zaskoczony wydajnością bo zwykle mam jakieś 50 - 55 a tu nagle coś koło 80. jeszcze jedno" różne kalkulatory podpowiadają mi żeby dolać 4,5 l wody xD dolałem litr Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 11l 21°Blg 1 paczka powinna udźwignąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, g_berger napisał(a): miał być wędzony stout 2kg pale ale 1,5 wędzonego + drobiazgi na czekoladę i kolor mierzone na 11 l wychodzi mi że to to będzie miało coś 9,5 alko. mam lodówkę ze sterownikiem zadałem 20 st a sonde mam w wiadrze przepuszczoną przez wieczko i zaspawaną klejem hot, drożdze uwodniłem blender zawsze jest w użyciu. jednak obawiam się o ilość drożdży. trochę jestem zaskoczony wydajnością bo zwykle mam jakieś 50 - 55 a tu nagle coś koło 80. jeszcze jedno" różne kalkulatory podpowiadają mi żeby dolać 4,5 l wody xD dolałem litr Może waga walnięta bo wyszedł kosmos Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 On 4/4/2023 at 10:42 AM, zasada said: Miałbym gęstwę w34 albo fm703 po ciemnej 13 ale dopiero w przyszłym tygodniu więc nie wiem na ile Cię urządza (w sumie nie urządza chyba)... Więc jak nie ruszy po kolejnej dobie to może szukaj gęstwy w wątku albo na FB? Albo ruszylo albo dostalo pieknego zakazenia. W kazdym razie problem rozwiazany ale dziekuje za pomysl (i oferte gestwy). zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy_pol Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Witam. Wszystkich jeszcze mam ostatnie pytanko przed zrobieniem brewkitu (coopers stout + ekstrakt slodowy). Mogę wstawić fermentator albo do garażu gdzie jest ok. 16⁰C albo do garderoby gdzie jest 20-21⁰C. Gdzie lepiej wstawić? Chce użyć drożdży z zestawu ewentualnie mam us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 @hardy_pol tam gdzie chłodniej po tygodniu przenieś, tam gdzie cieplej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Cześć. Tak jak się spodziewałem piwo zeszło z 23 do 13 po kilku dniach i oczywiście burzliwa zmieniła się w cichą xD. @INTseed wygląda na to że jedna paczka nie da rady ale oczywiście czekam cierpliwie. Zadane jest 20 stC stabilnie się utrzymuje chociaż musze powiedzieć że pierwsza doba to było masakryczna: różnica pomiędzy otoczeniem a płynem dochodziła do 5 stC. Po dobie się ładnie ustabilizowało: otoczenie 19,4 piwo 20,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Cześć. Tak jak się spodziewałem piwo zeszło z 23 do 13 po kilku dniach i oczywiście burzliwa zmieniła się w cichą xD. [mention=14420]INTseed[/mention] wygląda na to że jedna paczka nie da rady ale oczywiście czekam cierpliwie. Zadane jest 20 stC stabilnie się utrzymuje chociaż musze powiedzieć że pierwsza doba to było masakryczna: różnica pomiędzy otoczeniem a płynem dochodziła do 5 stC. Po dobie się ładnie ustabilizowało: otoczenie 19,4 piwo 20,2Ty robosz pomiar spławikiem czy refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak dla potomności, aby pamiętać o tym, że wynik refktometru w odfermentowanym piwie trzeba wrzucić do kalkulatora. Drożdże dały radę, ale i tak przenieś w cieplejsze miejsce. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez wizi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, wizi napisał(a): wynik refktometru w odfermentowanym piwie trzeba wrzucić do kalkulatora Też korzystam najczęściej z kalkulatora w apce Brewfather. Zauważyłem jednak, że różne kalkulatory różnie liczą, a przy wysokim OG w niektórych potrafi wyjść kosmos. Ktoś zgłębiał temat? Przykład: Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Na tym przykładzie masz ten sam wynik, tylko w innych jednostkach 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzięki za wasze uwagi. Na teraz wskazania są jak na foto. Temp piwa 20,5. Wiem wiem - troche niewyraźny ten pomiar refraktometrem ale piwko dość metne - można przyjąć że jest ok 13-14 Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 45 minut temu, wizi napisał(a): Na tym przykładzie masz ten sam wynik O ile gęstość w się praktycznie zgadza, o tyle ale alkohol już nie... Nie żeby to było takie ważne - ważny jest efekt końcowy 🍺 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 19 minut temu, g_berger napisał(a): Na teraz wskazania są jak na foto Sprawdź spławik na wodzie czy wskazuje 0. Próbkę dobrze odgazowałeś? Nie widać dokładnie, ale możliwe, że trochę za dużo piwa nalałeś, nie powinno być meniska wypukłego na brzegach probówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 sprawdziłem dzisiaj: spławik dobry pokazał 10, refraktrometr po korekcie 11,3, aktywność w rurce zerowa. niby coś tam dofermentowuje pomalutku no bo jak pisałem wcześniej mam obawy co do ilości drożdży. zamierzam to przytrzymać jeszcze ze 2 tyg potem dać ze dwa dni cold crash (bo nie dałem mchu a można było dać) i do butelek. no i się okaże co i jak. na dzisiaj na języku zbyt duża i za ostra goryczka, słód wędzony ledwo wyczuwalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 A przed korektą ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się