g_berger Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 coś koło 12 o ile pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 coś koło 12 o ile pamiętamNie wiem po co tam zaglądasz. Mocne piwo potrzebuje miesiąca.Ile to fermentuje, jakie drożdze i jaka temperatura fermentacji w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, g_berger napisał(a): coś koło 12 o ile pamiętam To znaczy, że jedynie przeliczyłeś Brix na Plato a nie skorygowałeś odczyt refraktometru ze względu na obecność alkoholu w przefermentowanym piwie. Masz tak naprawdę ok 5 Blg, stąd powinieneś sprawdzić spławik jak pisałem wcześniej. Patrz poniżej. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez wizi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 ok dziękuję za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Pytanie, czy warka po burzliwej fermentacji musi nadal stać w chłodnym miejscu czy na cichą można wyjąć z lodówki i może stać w temperaturze pokojowej ? Pytam ponieważ mam jedną lodówkę z styropianu a nie mam miejsca żeby drugą gdzieś postawić. Drugie pytanie, kiedyś gdzieś czytałem iż chmiel na aromat najlepiej dać do brzeczki gdy temperatura spadnie poniżej 80-70 stopni, podobno wtedy uwalnia się aromat a goryczki prawie wcale. Próbował ktoś już takiej metody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 51 minut temu, Alien844 napisał(a): Próbował ktoś już takiej metody ? Pewnie wielu próbowało. Poszukaj pod hasłem chmielenie whirlpoolowe 51 minut temu, Alien844 napisał(a): czy na cichą można wyjąć z lodówki i może stać w temperaturze pokojowej ? Może. Nawet bez przelewania do drugiego pojemnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 1 minutę temu, wizi napisał(a): Pewnie wielu próbowało. Poszukaj pod hasłem chmielenie whirlpoolowe Może. Nawet bez przelewania do drugiego pojemnika Nie przelewem ponieważ raz przelałem i powstał taki cienki kożuch ale piwo wyszło ok. Czasem się zastanawiam czy różnica jest jakaś w smaku gdy się przeleje na cichą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Alien844 napisał(a): Czasem się zastanawiam czy różnica jest jakaś w smaku gdy się przeleje na cichą . Przelewając w mniejszym lub większym stopniu natlenisz, a to z pewnością wpłynie na piwo negatywnie. W zdecydowanej większości przypadków lepszy efekt uzyskasz nie przelewając. Mówiąc oczywiście o przelewaniu wężykiem z wiaderka do wiaderka. Polecam blog beerfreak, gdzie jest sporo wskazówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 45 minut temu, Fradio napisał(a): Przelewając w mniejszym lub większym stopniu natlenisz, a to z pewnością wpłynie na piwo negatywnie. W zdecydowanej większości przypadków lepszy efekt uzyskasz nie przelewając. Mówiąc oczywiście o przelewaniu wężykiem z wiaderka do wiaderka. Polecam blog beerfreak, gdzie jest sporo wskazówek. Więc dobrze robię nie przelewając, jak pisałem raz tylko przelałem na cichą i kożuch powstał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 17 minut temu, Alien844 napisał(a): Więc dobrze robię nie przelewając, jak pisałem raz tylko przelałem na cichą i kożuch powstał Właściwie każda ingerencja to zwiększenie ryzyka że coś się dostanie, że coś się przeoczy dezynfekując. Nie jest tak że przelewanie to zło, ale w większości przypadków daje więcej szkód niż pożytku. Kożuch to prawdopodobnie jakaś infekcja, nie musi dać od razu przykre doznania smakowo zapachowe. Czym dezynfekujesz? Od siebie polecę starsan + sylikonowe wężyki które można gotować. Oxy popularne na starcie jest bardzo fajne do mycia i też dezynfekuje, ale nie jest to najskuteczniejszy środek do dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) 10 minut temu, Fradio napisał(a): Czym dezynfekujesz? Od siebie polecę starsan + sylikonowe wężyki które można gotować. Oxy popularne na starcie jest bardzo fajne do mycia i też dezynfekuje, ale nie jest to najskuteczniejszy środek do dezynfekcji. Na początku Oxi używałem i alko około 80%. Teraz oxi mycie, dezynfekcja risen i też alko 80% . Wężyki silikonowe i gotuje 15-20 minut i zostawiam w wodzie w garczku pod przykryciem. Wyciągam dopiero przed użyciem. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez Alien844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Wymiennik ciepła płytowy jakieś opinie ? Ile płytowy najlepiej, jakieś sprawdzone aukcje do kupna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 witajcie. po 13 dniach fermentacji zeszło z 21 do 8 (spławik) 10,5 (refraktrometr bez korekty). baaaaardzo mętne. goryczka na poziomie za wysokim ale nie męcząca. BRAK WĘDZONKI !!!! dlaczego nie czuję wędzonki hę? mam coś z nosem i kubkami smakowymi nie tak? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Alien844 napisał(a): Wymiennik ciepła płytowy jakieś opinie ? Ile płytowy najlepiej, jakieś sprawdzone aukcje do kupna ? Ja mam promaga 20 płytowego i wydaje się wystarczający, w zimie chłodzenie 20l z ok. 80st do 10 zajmuje ok 10-15 min. Kupiony tu na forum w okazyjnej cenie, ale w necie sporo jest ofert; najlepiej kup nowy, bo nie wiadomo co w środku w starym będzie. Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Cześć, kończę właśnie burzliwą NEDIPA/ Hazy Ipa w instrukcji było dodanie 50g chmielu w pierwszych 24h burzliwej co uczyniłem. Myślałem czy by nie odzyskać droźdży z tej warki tylko pytanie czy warto i jak ewentualnie oddzielić teraz resztki chmielu z drożdżaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 7 godzin temu, kaktusr napisał(a): Cześć, kończę właśnie burzliwą NEDIPA/ Hazy Ipa w instrukcji było dodanie 50g chmielu w pierwszych 24h burzliwej co uczyniłem. Myślałem czy by nie odzyskać droźdży z tej warki tylko pytanie czy warto i jak ewentualnie oddzielić teraz resztki chmielu z drożdżaków. NEIPA jest skrajnie podatna na utlenienie, więc ja odpuściłbym jakiekolwiek przelewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Można zebrać drożdże z góry (piana) w drugiej, trzeciej dobie. Raczej nic się nie powinno na tym etapie stać. Dużo angielskich szczepów jest zbieranych z piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zacieranie w jednej temperaturze, ktoś praktykuje? Jak robić to prawidłowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Wszystko jest tutaj https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Zacieranie_infuzyjne,_jednotemperaturowe_(single_infusion_mash) Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Alien844 napisał(a): Zacieranie w jednej temperaturze, ktoś praktykuje? Jak robić to prawidłowo ? Czyli ,,na lenia" pomiędzy 62 a 67 stopni, zacierasz niżej wytrawnie, wyżej na ,, słodko" . Ja zacieram przeważnie w 66stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 4 minuty temu, krzysiek80 napisał(a): Czyli ,,na lenia" pomiędzy 62 a 67 stopni, zacierasz niżej wytrawnie, wyżej na ,, słodko" . Ja zacieram przeważnie w 66stopniach. Czyli wodę podgrzewasz do 70-71 stopni wypijesz słód i przez jaki okres czasu utrzymujesz temperaturę 66 stopni ? Później podgrzewasz do 78 stopni ? Duża jest różnica w smaku piwa na lenia w porównaniu do większej ilości przerw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 1) tak, są chyba nawet w programch piwowarskich kalkulatory by obliczyć temperature wody 2) można ale nie trzeba, warto przy dużej ilości płatków czy trudniejszych do filtracji składników 3) na pewno będą jakieś różnice, ale w większości przypadków raczej mniejsze. Nigdy nie próbowałem zrobić tego samego piwa zacieranego na dwa sposoby i bezpośrednio porównać, ale są duże szanse że ciężko było by zgadnąć. Na pewno większy wpływ mają użyte słody czy drożdże. Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 40 minut temu, Fradio napisał(a): Na pewno większy wpływ mają użyte słody czy drożdże Do kompletu dodalbym jeszcze temperaturę fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Alien844 napisał(a): Duża jest różnica w smaku piwa na lenia w porównaniu do większej ilości przerw ? Bardziej różnica w fermentacji, która dopiero może wpływać na smak, czyli większa słodowość lub wytrawność, jak w kilka postów powyżej. Ale i tak różne szczepy drożdży tę różnicę mogą zniwelować. Dekokcja ma większy wpływ, ale ją też można "udać" np dodatkiem słodu karmelowego. Spokojnie większość piw możesz zacierać w okolicach 67st. z wygrzaniem na koniec. Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Piwo z puchy. Nastawione 26 marca. Fermentacja w 15 stopniach. Nie mogłem z nim zrobić nic od czasu nastawienia z powodu choroby, dopiero teraz mogę się nim zająć. Przelać do butelek czy wylać? Blisko miesiąc już będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się