Rheged Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Kolejne pytanie - jako, że chciałbym zebrać gęstwę z kveików, to będę swoje piwo przelewał na cichą, być może z chmieleniem dodatkowym, zobaczę. Ale jako, że chciałbym, aby było to piwo klarowne, to dodałbym żelatyny i potem rozlewał. I tu pojawiają się dwa pytania: 1. Ile tej żelatyny? Ile rozpuścić w wodzie i czy po prostu potem to normalnie wlać, zostawić na 48 godzin i tyle? Czy strzykawką odmierzyć? Generalnie w ogóle nie mam doświadczenia, będę wdzięczny za info, jak sami to robicie. Mam 20 litrów piwa, domyślam się, że na cichą powędruje coś około 18-19 litrów. 2. Jak z refermentacją? Szukałem po forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na dokładne pytanie. Otóż nie mam jak dokładnie dodać cukru bezpośrednio do butelek, mam doświadczenie jedynie z syropem cukrowym, który wlewałem do fermentora i potem przelewałem piwo i z kranika potem do butelek. Chętnie teraz również bym zrobił syrop cukrowy i wlałbym go do fermentora, gdzie zachodzi cicha, tylko, że tam przecież będzie już żelatyna. Będę musiał to przecież też rozmieszać, aby w miarę równomiernie rozprowadzić cukier. Czy to nie wzburzy osadu na dnie? Jak Wy to robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Ad. 1. Proszę: Ad. 2. Wlewanie syropu do wiadra, w którym piwo było na cichej trochę mija się z celem samej cichej. Normalnie przelewasz do wiadra z kranikiem, tam dodajesz syrop cukrowy, mieszasz nie chlapiąc za bardzo żeby nie natlenić i rozlewasz. Poczytaj ten wątek o żelatynie, bo o ile piwo wychodzi fajnie klarowne to bardzo często i bez żelatyny też się ładnie klaruje. A to jednak dodatkowy krok w procesie, i dodatkowa szansa na zakażenie. Lepiej upraszczać, zwłaszcza na początku warzelnej drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Godzinę temu, sihox napisał(a): Ad. 2. Wlewanie syropu do wiadra, w którym piwo było na cichej trochę mija się z celem samej cichej. Normalnie przelewasz do wiadra z kranikiem, tam dodajesz syrop cukrowy, mieszasz nie chlapiąc za bardzo żeby nie natlenić i rozlewasz. Tylko problem jest taki, że to już będzie wiadro z kranikiem. Fermentuję burzliwą w wiadrze bez kranu. Przelewam znad osadu do drugiego wiadra z kranem. Robię cichą. I nie mam trzeciego pojemnika. Mógłbym co prawda żelatynować na cichej, przelać z powrotem do pierwszego wiadra bez kranu, gdzie wcześniej bym syrop cukrowy wlał i stamtąd albo wężem do butelek (dużo roboty...), albo jeszcze raz po umyciu i dezynfekcji wiadra z kranem przelać do tegoż i wtedy butelkować (jeszcze więcej roboty...). Myślałem, czy tego syropu nie wlać do butelek bezpośrednio, ale nie wymierzę dokładnie i każda butelka będzie refermentowała inaczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 23 minuty temu, Rheged napisał(a): ale nie wymierzę dokładnie Koledzy radzą sobie strzykawką z podziałką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Czy garnek ok. 6 litrowy nie będzie za mały do chmielenia na gorąco 3ma odmianami chmielu z 2 ekstraktów słodowych 2x1,7 kg? Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Igor Gorelord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Jak chcesz zrobic herbatke chmielowa to nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 12 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): Czy garnek ok. 6 litrowy nie będzie za mały do chmielenia na gorąco 3ma odmianami chmielu z 2 ekstraktów słodowych 2x1,7 kg? Chmielic możesz ale to będzie masakra, w garze będzie jakieś 40blg. Ile chcesz tego chmielu wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, anteks napisał(a): Chmielic możesz ale to będzie masakra, w garze będzie jakieś 40blg. Ile chcesz tego chmielu wrzucić? Nie będzie 40 BLG, sam tak robiłem przy dwóch pierwszych warkach na ekstraktach. Maksymalnie wyszło mi 18 BLG, potem rozcieńczałem. Ekstrakty były z Gozdawy, dodajmy, bo to może być istotne. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 19 minut temu, Rheged napisał(a): Nie będzie 40 BLG, sam tak robiłem przy dwóch pierwszych warkach na ekstraktach. Maksymalnie wyszło mi 18 BLG, potem rozcieńczałem. Ekstrakty były z Gozdawy, dodajmy, bo to może być istotne. Mozliwe że Gozdawa jest inna :p. Dwie puchy 1,7kg w 6l garnku to daje 18 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 4 minuty temu, anteks napisał(a): Mozliwe że Gozdawa jest inna :p. Dwie puchy 1,7kg w 6l garnku to daje 18 blg? Si senior, tak mi wyszło przy drugiej warce, pierwsza miała nawet mniej. Możliwe, że to przez to, że to Gozdawa, ale 40 BLG wydaje mnie się jednak mocną przesadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 23 minuty temu, Rheged napisał(a): Si senior, tak mi wyszło przy drugiej warce, pierwsza miała nawet mniej. Możliwe, że to przez to, że to Gozdawa, ale 40 BLG wydaje mnie się jednak mocną przesadą. Dawno nic nie robiłem z ekstraktów i od tego czasu mogło sie wiele zmienić i do tego duża inflacja. Skoro piszesz że tak Tobie wyszło a w innej warce nawet mniej to nie będe sie spierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Dwie puszki 1,7kg powinny dać 20l 12blg, niech da 18l żeby łatwiej się liczyło, więc w 6l wychodzi raczej 36blg niż 18... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 12 minut temu, anteks napisał(a): Dawno nic nie robiłem z ekstraktów i od tego czasu mogło sie wiele zmienić i do tego duża inflacja. Skoro piszesz że tak Tobie wyszło a w innej warce nawet mniej to nie będe sie spierać To ja dodam tylko dla klarowności - mnie tak wyszło i tylko mnie, i tylko na Gozdawie. Nie odpowiadam za inne ekstrakty i innych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Tak, Gozdawa Jasny extrakt. Chmiele: 50g chmiel Amarillo 50g chmiel Citra 30g chmiel Cascade Plus cos dodam na zimno już. Dodam, ze jest to moje pierwsze chmielenie na goraco i doczytałem, że w małej ilości wody, chmiele nie oddadzą pełnego aromatu, w szczególności, że będzie to robione w woreczkach muslinowych. Ale już ogarnąłem temat, kolega ma garnek 10-12 litrów 😁 Zapewne na przyszłość się w taki muszę zaopatrzyć aby unikać tylko na zimno lub robienia herbatki? Nie wiem tylko jak szybko schłodzić, nie mam wanny ani chłodnicy zanurzeniowej. Pewnie w fermentorze już obłożonym lodem (mam styropianowa lodowke) i dopiero zadam drożdże przy 19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Schłodź garnek w zlewie lub misce ile dasz radę. Potem dopełnij do objętości zamrożoną mineralką. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Chmiele gotuj z jednym ekstraktem lub nawet jego częścią, drugi (całą puszkę) podgrzej w wodzie i wlej do wiadra, na to pierwszy gotowany, dokładnie wymieszaj i uzupełnij zmrożoną wodą. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Pytanko o chmiele w granulacie, czy można po otwarciu przechowywać kilka otwartych paczek w jednym pojemniku próżniowym czy też torbie próżniowej w lodówce/zamrażarce ?Czy lepiej pakować każdy chmiel osobno, no i gdzie lepiej trzymać w lodówce czy zamrażarce ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Można (zakładam, że nie luzem, tylko w saszetkach). Lepiej trzymać w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 No nie luzem że tak powiem wymieszane wszystko, tylko w tych ori srebrnych paczkach, tyle źe pakowane do jednej zbiorczej torby. Teraz próżniowo zgrzewałem po użyciu, ale zastanawiałem się czy czasem nie można sobie życia ułatwić Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Jeśli na paczkach masz zamknięcie strunowe, to nie ma potrzeby pakowania próżniowego. Wyciśnij powietrze, zamknij i do zamrażarki. Chmielom nic się nie stanie. Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 No właśnie nie ma zamykania strunowego, no nic zaopatrzę się w mocne worki strunowe. Zapakuję każdy chmiel osobno i do zamrażarki, dzięki za szybkie rady i pomoc Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 troche inne pytanie ale czy moglby ktos polecic ogolnodostepne (Poznan/online) w Polsce irish red ale i scottish ale? Planuje uwarzyc a chcialbym miec punkt odniesienia smakowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 3 godziny temu, javalemcgee napisał(a): troche inne pytanie ale czy moglby ktos polecic ogolnodostepne (Poznan/online) w Polsce irish red ale i scottish ale? Planuje uwarzyc a chcialbym miec punkt odniesienia smakowy. Kilka dobrych sklepów w Poznaniu/bliskiej okolicy jest, możesz próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Dwa pytania jeśli można.. 1. Dużo chmielu po gotowaniu w woreczku muślinowym dostało się do brzeczki, niestety przeoczyłem to i finalnie sporo chmielu jest w fermentorze na burzliwej nieodfiltrowany. Bardzo będzie syf? Planuję ok. 7 dni burzliwej i dopiero będzie filtrowane.. 2. Drożdże zadane poprawnie, rehydratowane, temp. fermentacji 19 stopni, możliwe że ruszyły ostro z kopyta dzisiaj rano (zadane w nocy z soboty na niedziele) i wieczorem już wszystko przeżarły? Piana się utrzymuję na 2 cm ale już nie strzela jak z karabinu jak w ciągu dnia... Lalemandy Notthingam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 18 hours ago, anteks said: Kilka dobrych sklepów w Poznaniu/bliskiej okolicy jest, możesz próbować wiem, wiem. Bardziej chodzi ze ja nie mam tak rozwinietego smaku, plus nie wiem jak dobre warki tych piw powinny smakowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi