INTseed Opublikowano 18 Lutego Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Możesz odważyć np. 2 razy więcej i dodać połowę roztworu Sypnę od razu do butelek. Około 0.12g witaminy. 10l mam całości to nie problem A rozlew na 2x bo będę płatki dębowe dodawał do 50% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Voss kveiki używa się w temp. 25-40 stopni. Ja rozpocząłem fermentację od 29, i 5 dnia jestem na 35 stopniach. W jakiej temp. przeprowadzać refermentację? Podczas rozlewu temp spadnie znacznie bo pewnie do 25 stopni. Co zrobić żeby drożdze nie zasnęły i przerobiły cały cukier na gaz? Pytam, bo poprzednie piwa "docukrzone" na nagazowanie 2,5 słabo się nagazowały w 20 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Obydwie warki na tych drożdżach refermentowałem w temperaturze pokojowej (w moim przypadku 22,5-23'C) i nie było problemów z nagazowaniem. Obydwie warki osiągnęły docelowe nagazowanie po 7-8 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego W dniu 21.02.2024 o 15:39, ciezkicoswybrac napisał(a): Obydwie warki na tych drożdżach refermentowałem w temperaturze pokojowej (w moim przypadku 22,5-23'C) i nie było problemów z nagazowaniem. Obydwie warki osiągnęły docelowe nagazowanie po 7-8 dniach. a temp fermentacji była tak wysoka jak u mnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Godzinę temu, amator lagera napisał(a): a temp fermentacji była tak wysoka jak u mnie ? Poniżej 33'C na pewno nie schodziłem, bo zależało mi na jak najszybszym schłodzeniu i fermentacji. Kończyłem zawsze w 35'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Robiłem piwo typu bigos, które docelowo miało być Black IPA z resztek chmielów i słodów. Problem polega na tym, że trochę przedobrzyłem ze stosunkiem jasnych słodów do ciemnych, przez co po fermentacji zamiast ciemnego piwa mam cappuccino 😁 Jestem w stanie jeszcze coś zrobić na tym etapie? Będę dorzucał jeszcze chmiel na zimno, więc jest opcja dorzucenia czegoś, ale nie wiem jak do tego podejść. Może mógłbym namoczyć jakąś carafę i dolać odfiltrowany roztwór przy wrzucaniu chmielu? Jakby to wyglądało w kontekście utlenienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Możesz zrobić steeping - na gorąco albo na zimno. Dodać możesz nawet na późniejszym etapie - rozpuścić w tym cukier do refermentacji i dodać do rozlewu. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 44 minuty temu, punix napisał(a): Możesz zrobić steeping - na gorąco albo na zimno. Dodać możesz nawet na późniejszym etapie - rozpuścić w tym cukier do refermentacji i dodać do rozlewu. A jak z konwersją cukrów przy takim steepingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Houdini Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): A jak z konwersją cukrów przy takim steepingu? Słody palone nie dają skrobi, możesz śmiało dolać herbatkę barwiącą na cichą albo przed rozlewem. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Oczywiście trzeba pamiętać przy moczeniu na zimno, że słód palony nie jest sterylny. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Oczywiście trzeba pamiętać przy moczeniu na zimno, że słód palony nie jest sterylny.Nie wiem czy tak można, ale bym zagotował po moczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Godzinę temu, Houdini napisał(a): Słody palone nie dają skrobi, możesz śmiało dolać herbatkę barwiącą na cichą albo przed rozlewem. Ok, dobrze wiedzieć. 24 minuty temu, Łachim napisał(a): Oczywiście trzeba pamiętać przy moczeniu na zimno, że słód palony nie jest sterylny. Chciałem moczyć na zimno, a następnie zagotować i potrzymać kilka minut w 100'C. Roztwór schłodziłbym do ~50'C i wymieszał z piwem o temperaturze 35'C, bo i tak było fermentowane w tej temperaturze (Kveiki). 16 minut temu, INTseed napisał(a): Nie wiem czy tak można, ale bym zagotował po moczeniu. Dobre pytanie, liczę że ktoś się wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Dobre pytanie, liczę że ktoś się wypowie Przefiltruj to dobrze i zagotuj z cukrem na fermentację. Jeśli tam nie ma cukrów.Ja bym zrobił bez ciemnego słodu już. Każdy ciemny słód zabija ipki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 11 godzin temu, Houdini napisał(a): Słody palone nie dają skrobi, możesz śmiało dolać herbatkę barwiącą na cichą albo przed rozlewem. Skrobi nie mają, ale cukry proste tak, więc dodawanie przed rozlewem odpada. 10 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Dobre pytanie, liczę że ktoś się wypowie Patrz wyżej 🙂 10 godzin temu, INTseed napisał(a): Ja bym zrobił bez ciemnego słodu już. Każdy ciemny słód zabija ipki. Też by tak zrobił, ale z innych powodów. 17 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): przez co po fermentacji zamiast ciemnego piwa mam cappuccino Napisz na etykiecie Brown IPA i się nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2 godziny temu, wizi napisał(a): Też by tak zrobił, ale z innych powodów. 13 godzin temu, INTseed napisał(a): Ja bym zrobił bez ciemnego słodu już. Każdy ciemny słód zabija ipki. Tak się składa, że uwielbiam ciemne ipy, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć cokolwiek innego niż wszelkiej maści Hazy czy West Coasty. 2 godziny temu, wizi napisał(a): Skrobi nie mają, ale cukry proste tak, więc dodawanie przed rozlewem odpada. No właśnie tego się obawiałem. Zostaje mi zamoczyć słód, przegotować i dolać do wiadra razem z chmielem. Cukrów pewnie nie będzie dużo, a 3 pokolenie gęstwy z kveików zje wszystko w kilka godzin. To piwo i tak nigdy nie miało być konkursowe, a ja po prostu lubię Black IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Teraz, ciezkicoswybrac napisał(a): lubię Black IPA. Też lubię. Następnym razem spróbuj namoczyć słód palony przez dobę, trzymając go w lodówce i dodaj wywar do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 16 minut temu, wizi napisał(a): Następnym razem spróbuj namoczyć słód palony przez dobę, trzymając go w lodówce i dodaj wywar do zacierania. Do tej pory wrzucałem Carafę Special II lub III na ostatnie 5 min zacierania+wysładzanie, byłem zadowolony z efektów. Tym razem niestety dałem za dużo jasnych słodów i wyszło co wyszło 😔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Houdini Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2 godziny temu, wizi napisał(a): Skrobi nie mają, ale cukry proste tak, więc dodawanie przed rozlewem odpada. A skąd mają mieć cukry proste? Przecież w słodzie masz skrobię i dopiero podczas zacierania uzyskujemy cukry proste w wyniku pocięcia skrobi przez enzymy. Skoro słody/jęczmień palony nie jest zacierany tylko prażony to nie ma cukrów prostych w sobie (co do słodów karmelowych nie był bym już pewny to tam proces jest inny). Ze słodów palonych uzyskujemy tylko substancje niefermentowane. Przy okazji, fajne opracowanie jest na stronie PSPD - kompedium piwa, https://kompendiumpiwa.pl/slod-barwiacy-obluszczony/ , można jakieś tipy znaleźć czasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego No właśnie tego się obawiałem. Zostaje mi zamoczyć słód, przegotować i dolać do wiadra razem z chmielem. Cukrów pewnie nie będzie dużo, a 3 pokolenie gęstwy z kveików zje wszystko w kilka godzin. To piwo i tak nigdy nie miało być konkursowe, a ja po prostu lubię Black IPA. To kup sobie ten barwnik z wayermana. Przynajmniej będziesz miał black ipe bez posmaku palonych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 1 godzinę temu, Houdini napisał(a): Ze słodów palonych uzyskujemy tylko substancje niefermentowane Ta jasne. Nawet w linku, który zapodałeś masz ekstraktywności >65%, Wytłumacz mi proszę skąd taka ekstraktywność się bierze jak nie z węglowodanów stanowiących 62-75% składu ziarna jęczmienia. Ale plus, że znalazłeś inny błąd: 4 godziny temu, wizi napisał(a): Skrobi nie mają, ale cukry proste tak, więc dodawanie przed rozlewem odpada. Trochę się zagalopowałem. Powinienem napisać, że mają skrobie, cukry proste i spalone cukry. A skąd mają cukry proste? Ze słodu pilzneńskiego, który ma w składzie również cukry proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Na refraktometrze to wyjdzie?Czy ten cukier nie jest spalony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Spalona jest jego część. Wyjdzie jak każdy inny cukier, po zacieraniu. Nie wiem jak z moczeniem w niskiej temperaturze. Zdroworozsądkowo, to jakaś ekstrakcja powinna zajść. Choć pewnie jak ziarno jest nieśrutowane, to może być to pomijalna wartość. Ciężko powiedzieć. Nie sprawdzałem nigdy, bo słody palone albo zacierałem od początku ze wszystkimi słodami albo dodawałem sam ekstrakt do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca Jak myślicie, czy 5l roztworu sody kaustycznej (dozowanie wg poradnik na forum, 5l to typowa ilość do dezynfekcji sprzętu) może zaburzyć działanie przydomowej biologicznej oczyszczalni ścieków? Czy zator w oczyszczalni mógł mieć podłoże w tym że roztwór był zlany? Oczyszczalnia ma pojemność 2000l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca (edytowane) Użyć raz 5l i wylac? Ja od roku mam 20l i nadal jest sśliskinw palcach dobrabiam tylko brakujaca ilosc. I możesz to zneutralizować sobie kwaskiem cytrynowym. Ale nie powinno nic się stać jak wlejesz 5l do 2000. Edytowane 8 Marca przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Paradoksalnie tak sie wydaje, ze nie powinno sie nic stac, ale pH to skala logarytmiczna. Rozcienczajac roztwor 12 pH 100 krotnie dostajesz 10pH. Jezeli sole zawarte w srodowisku tego nie zbuforowaly ( w co watpie), z oczyszczalnia mozesz sie pozegnac. Sprawdz paskiem pH. I nastepny raz neutralizuj kwasem jak wylewasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się