ciezkicoswybrac Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Zestaw Pale Ale 11 od Browamatora, słód sam śrutowałem. Z ciekawości mam zamiar zrobić jeszcze raz ten sam zestaw, ale wprowadze kilka poprawek jak mniejsza ilość wody do zacierania. Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność? Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej. Dodatkowo filtrowałem za pomocą fałszywego dna(czy jak to tam się nazywa) z perforacjami. Widzę, że większość ludzi używa wężyka z oplotu. Dużo lepszy? Wtedy też chyba podbicia z wody nie musze robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Dużo lepszy? Dużo 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność? Nie duży, ale jakiś pewnie miała. Ja tam leję wodę w temperaturze 80°C. 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej. Wody nie zmieniaj. Kwas do wysadzania jak najbardziej Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Godzinę temu, wizi napisał(a): Wody nie zmieniaj. Kwas do wysadzania jak najbardziej Tylko do wysładzania czy do zacierania też? Ten kwas fosforowy to jakiś konkretny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Jimi_ napisał(a): Tylko do wysładzania czy do zacierania też? Ten kwas fosforowy to jakiś konkretny? Do zacierania też. Np taki Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi