Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. 

Zestaw Pale Ale 11 od Browamatora, słód sam śrutowałem. Z ciekawości mam zamiar zrobić jeszcze raz ten sam zestaw, ale wprowadze kilka poprawek jak mniejsza ilość wody do zacierania. 

Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność?

 

Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej.

 

Dodatkowo filtrowałem za pomocą fałszywego dna(czy jak to tam się nazywa) z perforacjami. Widzę, że większość ludzi używa wężyka z oplotu. Dużo lepszy? Wtedy też chyba podbicia z wody nie musze robić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

Dużo lepszy?

Dużo 

 

12 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność?

Nie duży, ale jakiś pewnie miała. Ja tam leję wodę w temperaturze 80°C.

 

12 godzin temu, Jimi_ napisał(a):

Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej.

Wody nie zmieniaj. Kwas do wysadzania jak najbardziej 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.