ciezkicoswybrac Opublikowano Niedziela o 16:04 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:04 Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Niedziela o 16:53 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:53 44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Zestaw Pale Ale 11 od Browamatora, słód sam śrutowałem. Z ciekawości mam zamiar zrobić jeszcze raz ten sam zestaw, ale wprowadze kilka poprawek jak mniejsza ilość wody do zacierania. Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność? Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej. Dodatkowo filtrowałem za pomocą fałszywego dna(czy jak to tam się nazywa) z perforacjami. Widzę, że większość ludzi używa wężyka z oplotu. Dużo lepszy? Wtedy też chyba podbicia z wody nie musze robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano wczoraj o 05:30 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:30 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Dużo lepszy? Dużo 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność? Nie duży, ale jakiś pewnie miała. Ja tam leję wodę w temperaturze 80°C. 12 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej. Wody nie zmieniaj. Kwas do wysadzania jak najbardziej Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 06:34 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:34 Godzinę temu, wizi napisał(a): Wody nie zmieniaj. Kwas do wysadzania jak najbardziej Tylko do wysładzania czy do zacierania też? Ten kwas fosforowy to jakiś konkretny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano wczoraj o 08:21 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:21 1 godzinę temu, Jimi_ napisał(a): Tylko do wysładzania czy do zacierania też? Ten kwas fosforowy to jakiś konkretny? Do zacierania też. Np taki Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 12:54 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:54 Po 40h od zadania drożdży piana jest na jakies 2/3cm, woda bulka co kilka/kilkanaście sekund. Czytałem, że wiele osób miało nieraz pianę po pokrywę. To znaczy, że drożdże fermentują wolniej? Temperatura 19/19,5°C cały czas, drożdże Notthingam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 13:32 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:32 Po 40h od zadania drożdży piana jest na jakies 2/3cm, woda bulka co kilka/kilkanaście sekund. Czytałem, że wiele osób miało nieraz pianę po pokrywę. To znaczy, że drożdże fermentują wolniej? Temperatura 19/19,5°C cały czas, drożdże Notthingam.Temperatura taka w środku?Ma fermentować w dolnej granicy drożdży.Wysłane z mojego 24117RK2CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 13:39 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:39 6 minut temu, INTseed napisał(a): Temperatura taka w środku? Ma fermentować w dolnej granicy drożdży. Tak pokazuje termometr ciekłokrystaliczny naklejony na fermentor, temperatura otoczenia to 17°C. Nie mam teraz jak zejść niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 13:44 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:44 Tak pokazuje termometr ciekłokrystaliczny naklejony na fermentor, temperatura otoczenia to 17°C. Nie mam teraz jak zejść niżej.To zostaw tak jak już jest. Przy takich temperaturach warto potestować kveiki. Postawić gdzieś w 24-28C i niech pracują.Wysłane z mojego 24117RK2CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 13:49 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:49 1 minutę temu, INTseed napisał(a): To zostaw tak jak już jest. Przy takich temperaturach warto potestować kveiki. Postawić gdzieś w 24-28C i niech pracują. Za to 24°C+ to trudno mi uzyskać w mieszkaniu, musiałbym to grzać. Wg producenta te drożdże mają zakres pracy 10-25°C. Następną warkę mam zamiar robić na safale s-04, one zaś wg producenta zaczynają od 18 do 26°C. Dadzą radę u mnie? Czy jednak próbować te kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 14:06 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:06 Za to 24°C+ to trudno mi uzyskać w mieszkaniu, musiałbym to grzać. Wg producenta te drożdże mają zakres pracy 10-25°C. Następną warkę mam zamiar robić na safale s-04, one zaś wg producenta zaczynają od 18 do 26°C. Dadzą radę u mnie? Czy jednak próbować te kveiki.Ja bym ci polecił kupić lodówkę.Bez tego zawsze masz loterię jeśli chodzi o fermentację.Dogrzać jest bardzo prosto, schłodzić gorzej. A jakie piwo chcesz robić potem. Może zastosuj gęstwe po tym piwie co teraz ci fermentuje.Wysłane z mojego 24117RK2CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 14:18 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:18 9 minut temu, INTseed napisał(a): Ja bym ci polecił kupić lodówkę. Bez tego zawsze masz loterię jeśli chodzi o fermentację. Dogrzać jest bardzo prosto, schłodzić gorzej. A jakie piwo chcesz robić potem. Może zastosuj gęstwe po tym piwie co teraz ci fermentuje. Lodówka jest jak najbardziej w planach, ale to była moja pierwsza warka więc na razie próbowałem robić w warunkach jakie mam, z czasem będą inwestycje. Następne piwo będę robił dokładnie to samo(wiem, troche dziwne), w najbliższą sobote/niedziele. Jedynie zmienie kilka rzeczy w procesie o których wspomniałem wcześniej. A gęstwa? Nie mówie nie, ale były by to moje pierwsze zbiory gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 14:25 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:25 Pierwsze zawsze smakuje.Gęstwe się prosto zbiera.Cukier do butelek jak będziesz dodawał?Wysłane z mojego 24117RK2CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 14:36 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:36 5 minut temu, INTseed napisał(a): Pierwsze zawsze smakuje. Gęstwe się prosto zbiera. Cukier do butelek jak będziesz dodawał? O ile się nie zakazi to na pewno coś pijalnego wyjdzie Mam zamiar zrobić syrop z cukru, 0.5l(?) wody na 15l. Wlane do fermentora z kranikiem kiedy będę przelewał przed butelkowaniem. Jeżeli bym chciał zebrać gęstwę to tylko z piany, której nie ma super dużo bo nie butelkuje przed następną warką, więc zadam raczej suche drożdże. Jak to będzie w moich warunkach z safale s04?(takie po prostu mam teraz). Bo czytam różne opinie o nich. Estry mi jakoś za bardzo nie przeszkadzają, lubie owoce. Ewentualnie przed kupnem lodówki mogę zrobić pojemnik ze styropianu i chłodzić butelkami z lodem. Czy dać sobie spokój i fermentować w tych 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Daj sobie spokój. 17°C otoczenia to wystarczające warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 49 minut temu, Jimi_ napisał(a): 0.5l(?) wody na 15l Więcej wody daj. https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji Wyliczają z litrażem wody do roztworu. Wbiłem Twoje parametry i wyszło mi ponad 800 ml Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 10 minut temu, zasada napisał(a): Więcej wody daj. https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji Wyliczają z litrażem wody do roztworu. Wbiłem Twoje parametry i wyszło mi ponad 800 ml Super, dzięki za linki. Jedynie, że planowałem 2,0 jednostek co2, ty zadałeś większe, chyba, 2,3. Ogólnie nie wiem czy rozsądnie ale troszkę się boje w pierwszych piwach przesadzić z cukrem aby uniknąć granatów Tak wygląda/ł aktualnie poziom piany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 2,0 a 2,3 to niewielka różnica w nagazowaniu, choć odczuwalna. Na granaty raczej nie wpłynie - jak będą miały być, to i tak się pojawią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Jimi_ napisał(a): Jeżeli bym chciał zebrać gęstwę to tylko z piany, której nie ma super dużo bo nie butelkuje przed następną warką, więc zadam raczej suche drożdże. Po prostu wlej brzeczkę do tego fermentora, w którym teraz fermentujesz pierwsze piwo EDIT. Ach, teraz przeczytałem, że warzysz przed butelkowaniem. Nie masz możliwości zlania tego piwa znad drożdży ? Edytowane 22 godziny temu przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 15 minut temu, fotohobby napisał(a): Po prostu wlej brzeczkę do tego fermentora, w którym teraz fermentujesz pierwsze piwo EDIT. Ach, teraz przeczytałem, że warzysz przed butelkowaniem. Nie masz możliwości zlania tego piwa znad drożdży ? Będę miał za kilka dni jak przyjdzie nowy fermentor. Tylko kurczę, nie wiem czy chce przy pierwszym/drugim piwie kombinować. Nie czuje się pewnie, boje się, że popsuje coś. Mogę zebrać te drożdże do 3 warki a teraz zrobię na suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Zbierz do trzeciej, zobaczysz, że start i cała fermentacją będą wyglądały lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Ok, tak też zrobie. Szukam sobie lodówki i z tych małych to problem jest bo mają na dole agregat i się nie zmieści fermentor 33l. Wole też nie kupować zwykłej dużej lodówki. W komisach znajdę coś sensownego czy jednak szukać po olx itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Można szukać nowej, można używanej, zależy od budżetu, możliwego zużycia energii i estetyki. Z tańszych nowych, sprawdzonych jest np. MPM-131. Większość chłodziarek bez zamrażalnika o wysokości 85 cm i pozostałych wymiarach 55x60 (w niektórych mniej) zmieści standardowy fermentor 33 l. Co najwyżej trzeba będzie zrezygnować z rurki fermentacyjnej i czasem przyciąć mocowania półek. Edytowane 21 godzin temu przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Będę miał za kilka dni jak przyjdzie nowy fermentor. Tylko kurczę, nie wiem czy chce przy pierwszym/drugim piwie kombinować. Nie czuje się pewnie, boje się, że popsuje coś. Mogę zebrać te drożdże do 3 warki a teraz zrobię na suchych.I tak to zrób. Będziesz wiedział co i jak.Co do lodówki to pamiętaj aby kupić taką co te 15-20l zchłodzi do 0C. Moja podblatowa nigdy nie osągnęła takiej temperatury. Przydatne bardzo do ipek. Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu 54 minuty temu, Jimi_ napisał(a): Ok, tak też zrobie. Szukam sobie lodówki i z tych małych to problem jest bo mają na dole agregat i się nie zmieści fermentor 33l. Wole też nie kupować zwykłej dużej lodówki. W komisach znajdę coś sensownego czy jednak szukać po olx itp? Ja od grubo ponad roku używam winiarki MPM 107. Wygląda jak na zdjęciu. Już się jej poduczyłem i nie zamienił bym szczerze na nic innego. Rewelacja i na dolną i na górną fermentację. Dobra histereza. Niestety tylko używka teraz, bo jej już nie produkują. Mieści się fermentor 33 l z rurką cicha noc czy jakoś tak. I jeszcze od góry jest troszkę miejsca:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi