redlum Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Jak sonda jest wodoszczelna to wrzuć ja do jakiegoś pojemnika z wodą. Będą bardziej miarodajne wyniki niż z powietrza. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Jak sonda jest wodoszczelna to wrzuć ja do jakiegoś pojemnika z wodą. Będą bardziej miarodajne wyniki niż z powietrza. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka masz racje, zaraz idę wsadzić ją w wiadro z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Co do fermentowania czy temperatura na poziomie 13 st może być czy już za niska http://77.89.71.131:85/piwo.html - drożdże kupione US05. Posiadam sondę z rejestratorem temperatury który będę używał przy zacieraniu. Mam nadzieje że po zacieraniu będę mógł na spokojnie przejrzeć cały proces. US-05 dadzą sobie radę w 13C. Radę może i dadzą, ale celem jest chyba zrobienie dobrego piwa, a nie żeby tylko przeżyły i coś tam zjadły, nie? US-05 jest szczepem który daje czyste piwa - nawet w wyższych temperaturach. Po co katować drożdże w 13C, skoro można na spokojnie przefermentować w 16-17C, a piwo będzie miało tak samo czysty profil i jest znacznie większa szansa że obędzie się bez przygód pt. zatrzymana fermentacja, niedofermentowanie, dziwne posmaki itp. Inna sprawa, że jeżeli w piwnicy masz 13C, to w wiadrze podczas fermentacji może być około 15-16C, a to już jest nieźle. Spróbuj - schłodź brzeczkę do 17C, zadaj uwodnione drożdże, owiń fermentor kocem i wstaw do tych 13C na pierwsze 3-5 dni. Ale potem polecam jednak przenieść wiadro w cieplejsze miejsce - nawet do pokoju, jeśli nie masz innej opcji - żeby robaczki w spokoju dojadły to, co dojeść mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Jeśli piwo po 2 tygodniach w butelkach ma słaby zapach to już się to nie zmieni? Nagazowane jest bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Z biegiem czasu aromat staje się coraz słabszy, więc lepiej nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Z biegiem czasu aromat staje się coraz słabszy, więc lepiej nie będzie Zależy jaki aromat. Chmiel z czasem ucieka, ale pojawiają się nuty utlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Z biegiem czasu aromat staje się coraz słabszy, więc lepiej nie będzie Ja bym polemizował, przy mocnych piwach aromat zmienia się na plus. Natomiast kolega nawet nie napisał co to za piwo więc można gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zawsze zapominam podać. https://www.piwnykraft.pl/mobile/pl/p/American-India-Pale-Ale-AIPA---17-BLG/337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Cytrusów już nie przybędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Chodziło mi raczej o aromat chmielu, który z biegiem czasu staje się coraz słabszy, w innych przypadkach zapach może się poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Łueka ryżowa a filtracja - mam tę łuskę, jak jej używać? Wyczytałem, iż trzeba odmierzyć jej w ilości wagowej 5% zasypu, namoczyć w gorącej wodzie (jaka trmperatura wody?) aż nie będzie pływała po powierzchni ale opadnie na dno. Następnie - no właśnie, czy wymieszać ją z zacierem w garnku zaciernym jak robię wygrzew czy dać bezpośrednio na dno fermentora z filtratorem z oplotu? Oczywiście tak czy tak najpierw odsączam (sitko) łuskę z wody w której ją moczyłem. Jakie jest Wasze doświadczenie i rady w tym zakresie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Cześć, szybkie pytanie, nie wiedziałem gdzie je zadać - czy ktoś z was używa takich beczek i czy nadają się jako tanki fermentacyjne? Pozdrawiam http://allegro.pl/beczka-plastikowa-120l-nakretka-atest-pzh-hit-i6642768863.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Łueka ryżowa a filtracja - mam tę łuskę, jak jej używać? Wyczytałem, iż trzeba odmierzyć jej w ilości wagowej 5% zasypu, namoczyć w gorącej wodzie (jaka trmperatura wody?) aż nie będzie pływała po powierzchni ale opadnie na dno. Następnie - no właśnie, czy wymieszać ją z zacierem w garnku zaciernym jak robię wygrzew czy dać bezpośrednio na dno fermentora z filtratorem z oplotu? Oczywiście tak czy tak najpierw odsączam (sitko) łuskę z wody w której ją moczyłem. Jakie jest Wasze doświadczenie i rady w tym zakresie? Wrzuć na mashout do garnka. Działa. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Cześć, szybkie pytanie, nie wiedziałem gdzie je zadać - czy ktoś z was używa takich beczek i czy nadają się jako tanki fermentacyjne? Pozdrawiam http://allegro.pl/beczka-plastikowa-120l-nakretka-atest-pzh-hit-i6642768863.html Jeżeli ma oznaczenia pozwalające na kontakt z żywnością to nie widzę przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czy drożdże zebrane w fazie wysokich krążków trzeba zadać do brzeczki od razu czy możne je przechować kilka dni w słoiku jak gęstwę? I jak obliczyć ich ilość potrzebną do zadania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Cześć. Mam pytanie. Ile wcześniej należy wyjąć przechowywany w zamrażarce chmiel przez użyciem?? Czy ma to jakieś znaczenie.? Czy trzeba go wcześniej rozmrozić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Cześć. Mam pytanie. Ile wcześniej należy wyjąć przechowywany w zamrażarce chmiel przez użyciem?? Czy ma to jakieś znaczenie.? Czy trzeba go wcześniej rozmrozić?? Nie ma znaczenia. Ja wyciągam jak mam chmielić, a czasem przy projektowaniu chmielenia przed warzeniem jeżeli nie jestem pewny co mam w lodówce. Rampowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Cześć. Mam pytanie. Ile wcześniej należy wyjąć przechowywany w zamrażarce chmiel przez użyciem?? Czy ma to jakieś znaczenie.? Czy trzeba go wcześniej rozmrozić?? Nie ma znaczenia. Ja wyciągam jak mam chmielić, a czasem przy projektowaniu chmielenia przed warzeniem jeżeli nie jestem pewny co mam w lodówce. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witam. Właśnie trwa burzliwa mojego pierwszego piwa. Nie mam w planach zlewania na cichą i tu pytanie. Czy powinienem zmienić pokrywę na taką bez rurki po zakończeniu burzliwej? Piwa jest około 30L w 40 litrowym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Właśnie trwa burzliwa mojego pierwszego piwa. Nie mam w planach zlewania na cichą i tu pytanie. Czy powinienem zmienić pokrywę na taką bez rurki po zakończeniu burzliwej? Piwa jest około 30L w 40 litrowym fermentorze. Nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witam. Właśnie trwa burzliwa mojego pierwszego piwa. Nie mam w planach zlewania na cichą i tu pytanie. Czy powinienem zmienić pokrywę na taką bez rurki po zakończeniu burzliwej? Piwa jest około 30L w 40 litrowym fermentorze. Nie ma konieczności niczego ruszać. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Warzę swojego pierwszego lagera, będę zacierał dekokcyjnie. W poszukiwaniu jakiegoś schematu na którym mógłbym się wzorować przejrzałem przepisy na wiki i mam pytanko co do jednego z nich: http://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_(Papcio_Chmiel),_Piotr_Turek_(pioturek) Zasyp jest w 53 stopniach, później generalnie operacje na dekokcie, a główny zacier spędza 40 minut na przerwie białkowej, pytanie brzmi to nie za długo? Generalnie wszyscy piszą, że słód jest na tyle rozluźniony i że nie ma potrzeby robienia takiej przerwy, a mimo wszystko połowa zapisków piwowarów tą przerwę obejmuje, niemniej czas takiej przerwy to raczej 10-15 minut, a tutaj w przepisie 40. Generalnie zacierania ok i chciałem właśnie taką dekokcję 2-warową zrobić. Więc nie będzie problemów z tak długą białkową? Edyta: http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Bode%C5%84ski),_Czes%C5%82aw_Dzie%C5%82ak_(Dagome) Ten z kolei oznaczony Zacieranie: Dekokcyjne, na takie nie wygląda. Chyba trzeba z dystansem do wiki podchodzić. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Czuję się całkowicie zagubiony..... uwarzyłem wino powyżej 30blg. refraktometr ma to już poza skalą. spławik (pewnie z powodu lepkości) za każdym razem wskazuje inną wartość (różnica nawet 1,5blg). czy jak wymieszam objętościowo (dzięki strzykawce mogę to zrobić precyzyjnie) brzeczkę z wodą w stosunku 1:2 to mogę założyć, że oryginalna wartość blg odpowiada 3xwynik pomiaru rozcieńczonej brzeczki? skale blg i plato to skale wagowe, więc już sam nie wiem czy to nie jest zbyt duże uproszczenie......pogubiłem się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Nie rozcieńczaj objętościowo tylko wagowo. Odlej 100g, dodaj 100g wody, wynik pomnóż przez 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się