x1d Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Musisz zapewnić drożdżom warunki, w jakich będą produkować CO2. Zakresy temperatury zależą od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 38 minut temu, Juniorek napisał: Jakie jest wasze zdanie odnośnie modyfikowania jej? Patrzę na wodę uzdatnioną. Twardość ogólna wysoka. Dobra to piw ciemnych. Do portera bałtyckiego podbił bym jeno chlorki tak do ok 100 - 150 mg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @anatom mam chlorek i myślałem go dodać tylko ile? Co myślisz również o kredzie aby nie było kwaśne przez słody ciemne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Chlorku wapnia ok 4g na warkę ok 20l. Co do kredy to masz twardą wodę i powinna poradzić sobie z kwasem od słodów ciemnych. Możesz sprawdzić tylko ph po ok 10 minutach zacierania i w razie czego podbić na ok 5,2 - 5,5. Do tego możesz użyć sody oczyszczonej ok 5g. Kreda jeszcze bardziej Ci podbije caco3 a tego już nie chcesz więc lepiej do podbicia ph będzie dodać sody. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez anatom Do portera bałtyckiego nie dajemy aż tyle słodów palonych, a tym bardziej palonych zbóż niesłodowanych więc na luzie. Twoja woda poradzi sobie z najbardziej palonym risem a co dopiero z bałtykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, FallVaultBoy napisał: Witam. Czytałem na forum, że żeby piwo się dobrze nagazowało trzeba je trzymać w temperaturze mniej więcej takiej w jakiej sie fermentowało przez tydzień lub dwa, a potem można przenieść do pomieszczenia z niższą temperaturą. Pytanie moje jest takie co się stanie jeżeli przeniesiemy piwo od razu do tej niższej temperatury? Nie nagazuje się czy po prostu proces nagazowania się odpowiednio wydłuży? Ja mówię tu o temperaturze np. +5st. To zależy od drożdży, niektóre w tej temperaturze śpią więc się raczej nie nagazuje ewentualnie potrwa to mega długo. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Hej. Robię test końca fermentacji. Dezynfekuję chochlę, którą pobiorę próbkę piwa. Robię to w ten sposób że do fermentora wlewam roztwór pirosiarczynu sodu i wrzucam chochlę. Czy muszę za każdym razem tak robić czy wystarczy że spryskam ją desprayem? Edytowane 6 Grudnia 2019 przez rs.juszczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Hej. Robię test końca fermentacji. Dezynfekuje chochle, która pobiore próbkę piwa. Robię to w ten sposób że do fermentora wlewam roztwór pirosiarczynu sodu i wrzucam chochle. Czy muszę za każdym razem tak robić czy wystarczy że spryskane ją desprayem?Wystarczy desprejWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ok, dzięki. Jeszcze jedno. Macie jakiś sposób na demontaż rurki fermentacyjnej tak aby nie zassalo mi wody do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zatkaj palcem od gry i powoli wyciągaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Ja uchylam lekko wieko i wyciągam. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Otworzyłem pokrywę bez wyjmowania rurki. Nic nie zassalo. 3-3,5 BLG w jedenastym dniu fermentacji (z 15 BLG). AIPA. W niedzielę powtórzę test i chyba już nachmielę co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Polecam rurki fermentacyjne typu duplex, czy dzwon, sciaga sie gorna czesc rurki i mizna bez problemu operowac wiadrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Chyba spierdzieliłem 23l piwa. Warzylem ipe ale na chmielenie na zimno użyłem olejku hopzoil. Tylko chciałem być mądrzejszy, nie wiem coś mi strzeleliło do łba że dam całą fiolkę 2.5ml. Teoretycznie taka fiolka powinna wystarczyć na dwie takie warki. Jak to dodałem to z wiadra buchało takim aromatem że coś czuję że przedobrzylem.Tyle roboty, tyle czekania i chyba nie będzie pijane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Typhon napisał: Tyle roboty, tyle czekania i chyba nie będzie pijane Nie bój nic. Albo będziesz pił perfume, albo zostawisz po nalaniu do szkła coby wywietrzalo. O ile rozumiem, ten "zoil" zmienia zapach a nie smak. Lepsze to niż pierwsza warka Sharka i jedyna warka Sępa Edytowane 7 Grudnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Jutro przymierzamy sie do robienia lagera. Zacierać chcemy na lenia i jakieś chmiele do tego nie zdecydowaliśmy jeszcze co tam wrzuć czy marynke czy junga na goryczkę i może lubelski. Mamy 5 kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg zakwaszajacego. i chcemy ukręcić jakieś 20+ l piwa. Drożdże Saflager W 34/70 x 2 Tylko w jakies temperaturze zrobić tą przerwę maltozową 62 czy więcej? żeby było ciut treściwe. Ile czasu na przerwe dekstrynująca 72 stopnie No i najważniejsze ph. Pehametr wskazywał na naszej wodzie 7,5 ph, przygotowana brzeczka miała 6,2, a pasowało by zejsc jednak do tych 5,5 ph. I tutaj pytanie ile należy dodać słodu zakwaszającego? W zasadzie mam wszystko do tego przepisu https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Poznański),_Artur_Olender_(2artur2) ale skoro to ma byc pils to chyba ph gdzies z 8 powinno miec, mam pare gramów węglany wapnia oraz pare gramów gipsu piwowarskiego Edytowane 7 Grudnia 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: ale skoro to ma byc pils to chyba ph gdzies z 8 powinno miec Skąd taki pomysł?? 7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: I tutaj pytanie ile należy dodać słodu zakwaszającego? Bez pełnego raportu wody ciężko coś doradzić - tak w ślepo dałbym 0,2-0,3kg Jeżeli masz wodę o takim pH to pomyśl koniecznie o jej zakwaszeniu przy wysładzaniu, tak do poziomu 5,5-5,6 pH. Poprawi do cały proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Warto dodać ze taka ilość słodu zakwaszajacego moze wnieść swoj posmak. Ja na twoim miejscu bym nie kombinował z woda, to jest wyższa szkoła jazdy, a pH to nie wszystko na fb pisałem ale napisze jeszcze raz tutaj, nie ma co stosować dwie paczki w34/70 kup FM jedna fiolka rozkręcona poradzi sobie z ta brzeczka, ekonomicznie wychodzi to lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Proszę o radę. Czy taki specyfik nadaje się do dezynfekcji sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Myśle ze możesz jego używać zamiennie zamiast deserej. Ja od siebie polecam poprostu spirytus rozrobiony do 70%. Wyliczysz sobie z proporcji stężenie i do atomizera i masz spryskiwacz do szybkiej dezynfekcji np. Pokrywki przed otwarciem czy kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Chemielenie na zimno - czy warto, skoro aromat już jest "niezły"? Fermentuje mi moja 3 warka, pierwsza autorska z mojego tematu poniżej. Nadchodzi etap chmielenia na zimno i zastanawiam się, czy warto biorąc pod uwagę niedogodności z filtrowaniem, ryzyko zakażenia. Nie widzę potrzeby powiększania aromatu w stosunku do tego, co jest teraz, bo z fermentora bucha chmiel tak, jak oczekiwałem finalnie. Co o tym myślicie, czy bez tego będzie AIPA? Czy jednak iść za ciosem i dodać ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Naszło mnie jeszcze kilka watpliwosci, może je ktoś rozwieje jeśli będzie tak dobry. Wrzuciłem dzisiaj w nocy 25 g Amarillo i 25 g simcoe do mojej AIPY, na zimno. Nie przelewałem do czystego wiadra na cichą, wrzuciłem chmiel do wiadra z drożdżami. BLG miałem 3,5 czyli tyle co w piątek. Spadło z 15. Więc już się ustabilizowalo. Ale w między czasie się naczytałem, naogladalem i zgłupiałem;) a bo jedni mówią że niech się fermentuje 2-3 tyg, drudzy że brzeczka z drożdżami nie dłużej niż 2-3 tyg bo grozi autoliza. Moje piwo w momencie chmielenia na zimno miało 14 dni od zadania drożdży, 12 dni od startu fermentacji. Chodzi mi o to że zwątpiłem, bo może jakby jeszcze postało to zeszloby niżej??? Niepewność spowodowało we mnie też duze stężenie CO2, które buchnelo we mnie po otwarciu wiadra. Dodam jeszcze że nie wiem dlaczego ale w piątek po sprawdzeniu ekstraktu wiadro zamknąłem już pokrywa bez rurki (gdzieś tak wyczytałem, że po zakończeniu fermentacji to już bez rurki). No i bez tej rurki CO2 nie miało gdzie uciec, pokrywa się zrobiła wypukła. To normalne że tak dużo gazu jeszcze się zbieralo? Może wcale jeszcze nie skończyło fermentować? Tak jak wspomniałem, wrzuciłem już chmiel i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, czy jednak nie za wcześnie. Założyłem z powrotem pokrywę z rurka. W piątek chce butelkować ale mam obawy że zchrzanilem, piwo nie odfermentowalo do końca. Poradzi ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 3 godziny temu, sobieslaw napisał: Nie widzę potrzeby powiększania aromatu w stosunku do tego, co jest teraz I to jest odpowiedź na Twoje pytanie sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Od lat jadę na wężach igielitowych i nie było problemu. Ostatnio kupiłem sobie silikonowy 10x13, czyli ścianka miała w nim 1,5mm. Tragedia, wyrzuciłem go szybciej niż przyjechał (strasznie się załamywał). W swoim sklepie mam jeszcze dostępny wężyk 10x14, pytanie brzmi czy te dodatkowe 0,5mm na ściankę sprawi, że wąż nie będzie się załamywał na randzie garnka? Jakich Wy używacie?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Godzinę temu, Ryland napisał: Jakich Wy używacie? 21/15 bez większych problemów przy 100°C , sądzę że 2.5 to optymalna grubość łącząca wygodę pracy z 'niska' ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 W dniu 8.12.2019 o 12:36, ads napisał: Proszę o radę. Czy taki specyfik nadaje się do dezynfekcji sprzętu? Ale na nim jest napisane, że wymaga spłukania przed kontaktem powierzchni z żywnością, więc raczej nie nadaje się chyba że będziesz po tym płukał wodą destylowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się