ciezkicoswybrac Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Powiedziałbym że klasycznie. Kupowałeś jakiś gotowy zestaw? Jeśli tak, to z reguły one są wyliczone na dość wyśrubowaną wydajność, więc będzie Ci ciężko osiągnąć książkowe parametry. Zestaw Pale Ale 11 od Browamatora, słód sam śrutowałem. Z ciekawości mam zamiar zrobić jeszcze raz ten sam zestaw, ale wprowadze kilka poprawek jak mniejsza ilość wody do zacierania. Dodatkowo woda do wysładzania miała niecałe 70*, pod koniec pewnie poniżej 65. Ma to duży wpływ na efektywność? Używałem kranówki(pije ją normalnie bez filtracji, mi smakuje) do całego procesu. Próbować dodać kwas fosforowy jak kolega wcześniej zaproponował czy użyć wody źródlanej. Dodatkowo filtrowałem za pomocą fałszywego dna(czy jak to tam się nazywa) z perforacjami. Widzę, że większość ludzi używa wężyka z oplotu. Dużo lepszy? Wtedy też chyba podbicia z wody nie musze robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się