Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 nie widzę zdjęć, może Paweł miał więcej szczęścia może ma lepszy "internetz" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Też zdjęć nie widzę. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Pytam z czystej ciekawości: Czy istnieją jakieś domowe metody oczyszczania/sterylizacji powietrza na potrzeby domowego warzenia piwa? Wiadomo - lato, więcej tego w powietrzu (chociaż moim skromnym zdaniem w sporej części polskich domów w okresie zimowym, w których nie ma zwyczaju wietrzenia pomieszczeń, poziom zarodników pleśni jest dużo większy niż w lecie) i przydałby się jakiś sposób na poprawę czystości powietrza. Jakoś nie przemawiają do mnie domowe oczyszczacze powietrza - te powodują jego przepływ i jakiś kurz zostaje wzniecony. Kiedyś czytałem, że chyba w piekarnictwie stosuje się jakiś związek miedzi poprzez jego rozpylanie. Przychodzi mi jeszcze do głowy lampa UV - taka jak w przychodniach ale nie wiem czy można to ot tak kupić za w miarę nieduże pieniądze. Pytam czysto teoretycznie - nie mam konkretengo problemu. To raczej ciekawość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jak dla mnie jest gites... Nie widzę infekcji... Teraz otworzyłem zdjęcia na dużym monitorze i... No jakość zdjęć nie powala. W komórce tego nie widziałem, a teraz widzę coś jakby lekka błonka. Poruszyłeś fermentorem przed zrobieniem zdjęcia? Błonka wydaje się przerwana... Nie wiem czy to błonka czy odbicie... Zrób lepsze zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Też zdjęć nie widzę. Wyczyść pamięć przeglądarki, prawym przyciskiem myszy skopiuj lokalizację link'a i wklej ją okno przeglądarki. Też nie widziałem, zdjęć ale po tym zabiegu było już ok. Możliwe, że wystarczy po prostu od nowa otworzyć okno przeglądarki i skopiować link, bez kasowania pamięci - już wykasowałem i nie mam jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Po burzliwej było spoko, a po cichej wygląda tak... Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Wg mnie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Zdjęcia lepszej jakości. Robione dzisiaj. Mogło się zdarzyć, że fermentator trochę się poruszył. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Patros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Nic złego, lej w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Z tych zdjęć bym powiedział, ze zupełnie normalny widok @Patros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Wg mnie infekcja na pewno...drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Pęcherze + błona. Nie drożdże, zapewniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Nie drożdże, zapewniam ok, może i jakie paskudztwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Znaczy, drożdże na pewno też tam są. Ale w towarzystwie. BTW piwo praktycznie zawsze przy przelewaniu na cicha wygląda OK. To efekt przewagi liczebnej drożdży na starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Wg mnie infekcja na pewno...drożdżami. Ta skorupa to nie drożdże, w każdym razie żadne z tych które dotychczas widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Słuchajcie, rozlałem do butelek Altbiera (12blg, odfermentowany do 1 blg) w dniu 14.06.2015 r. Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę (dwie konkretnie). Piwo jest ładnie nagazowane, piana drobna, obfita ale bardzo szybko się dziurawi i zanika. Po jakiejś minucie wygląda jak na pepsi. Malutki lacing. W smaku i zapachu nie czuć kwachów, octów czy tez innych kanalizacji. Jednak jest problem, ponieważ piwo jest bardzo mętne, nieprzejrzyste. Nie takie błoto z cząstkami pływającymi tylko takie zmętnienie opalizujące (baaaardzo opalizujące - nieprzejrzyste kompletnie). Z tego co się orientuję Altbier to powinien być kryształ. Piwo fermentowało w szafie chłodzącej w temp. 15 stopni a na na cichą dostało 12 stopni (10 dni). Alta robiłem wg receptury z piwopiweczko.pl. To infekcja czy białko tak je megazamgliło? Jest też opcja, że zaciągnęło opadnięte drożdże przy zlewaniu przed butelkowaniem, ale to już chyba powinno opaść w butelkach? Edytowane 1 Lipca 2015 przez Lhunbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dopiero 2 tygodnie od butelkowania, daj temu altowi trochę czasu jeszcze z 2-3 tygodnie niech dojrzeje i się ustabilizuje, wtedy powinno ładnie wszytko opaść. Jeżeli natomiast nie opadnie to gdzieś popełniłeś błąd, źle zatarłeś, za szybko zlałeś na cichą itp. Dlatego masz zmętnienie. Może to też być zmętnienie na zimno (poszukaj na forum) Co do braku piany czasem tak jest w piwach, że piana nie wychodzi, ale może to też być związane z szkłem z którego pijemy - zanieczyszczone i brudne, trzeba przemywać szklankę przed degustacją. Raczej infekcji tu nie widzę, chyba, że nie czujesz. Ja bym się nie przejmował i zaczekał altbier to hybryda i potrzebuje troszkę więcej czasu żeby dojrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście pierwsze butelki otworzyłem wcześnie (no ale kto jest bez tego grzechu...? ) następne za 2 tygodnie na urlop. Właśnie mnie najbardziej prawdopodobnym wydaje się to zmętnienie na zimno, już wcześniej miałem takie problemy, choć nigdy tak zbełtane piwo mi nie wyszło... Kolor wiadomo jest ciemny, taki miedziano-brązowy ale piwo tak opalizuje, że jest nieprzejrzyste i tylko refleksy przebijają po bokach szkła. W Koelschu zawalczyłem mchem i wyszedł piękny a do Alta nie dodałem i mam co mam. W każdym razie smak i aromat jest w miarę czysty, słodowy z wyraźną nutką chmielu. Nic podejrzanego nie wyczuwam. Smaczne jednym słowem. Drożdże też się spisały ponad oczekiwanie, a pierwszy raz robiłem na Gozdawach. A co do piany to po tych dwóch tygodniach jest aż za bardzo obfita - ale dodałem ciut więcej glukozy niż w przepisie. Jedynie to, ze bardzo szybko się dziurawi i zanika Dzięki raz jeszcze za uspokojenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 No to jeżeli mech pomaga to nie masz co z niego rezygnować, ja w sumie problemów z mętnością w piwach nie mam i nie używam. No z pianą czasem tak jest, w następnym piwie będzie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 No i mi też zdarzyła się infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Nic nie widać za bardzo Wklej większe zdjęcie dla potomnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 jutro zrobię przy normalnym świetle dziennym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Tu nie wygląda na infekcję tylko na gluty drożdżowe, ale faktycznie trudno powiedzieć przy tak kiepskim zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 przy tej wielkości to ja mam wrażenie, że ktoś grzybów (leśnych) tam nasypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 to są płatki róży cukrowej wypłowiałe i oblepione przez drożdże, ale na zdjęciu rzeczywiście G widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się