kynia13 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Właśnie nawet nie mam odwagi za bardzo próbować ? napisałem w dołączonej karcie KANAŁ na czerwono. Szkoda bo trzeba się teraz napracować nad butelkami aby je przywrócić do dalszego działania. A jest ich troszkę :-(. Nie, nie poddaje się walczę dalej. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Jak nie ma pleśni, piwo nie odrzuca zapachem, jest smaczne, to szkoda lać w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kynia13 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Pleśni niema jest tylko ten nieciekawy nalot. Samo piwo jak próbowałem wyszło nie za bardzo w moim guście. Ale próbowałem przy rozlewaniu bez tego nalotu. Ale tak jest jak się wymyśla i próbuje. Lecz jak pisałem nie wiem jeszcze co jest ok a co nok i nie chodzi o smak tylko o zakażenia. Zrobię tak te które są "najbrzydsze" wyleję i odzyskam butelki bo potrzebne do następnej warki. Oznaczę te odzyskane i odpowiednio wyczyszczone i zobaczę co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Pleśni niema jest tylko ten nieciekawy nalot. Samo piwo jak próbowałem wyszło nie za bardzo w moim guście. Ale próbowałem przy rozlewaniu bez tego nalotu. Ale tak jest jak się wymyśla i próbuje. Lecz jak pisałem nie wiem jeszcze co jest ok a co nok i nie chodzi o smak tylko o zakażenia. Zrobię tak te które są "najbrzydsze" wyleję i odzyskam butelki bo potrzebne do następnej warki. Oznaczę te odzyskane i odpowiednio wyczyszczone i zobaczę co z tego wyniknie. To masz pod piwem w butelce czy nad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kynia13 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 na piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 W końcu i ja mam się czym pochwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 13 minut temu, x1d napisał: W końcu i ja mam się czym pochwalić Nieźle, ile dni potrzeba aby cós takiego wychodować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 (edytowane) 15 dni. Edytowane 7 Marca 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 W końcu i ja mam się czym pochwalić A gdzie był błąd?Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Trudno powiedzieć, stara gęstwa fm601, fermentacja pod ławką przy kaloryferze, może pies za bardzo wąchał... Film był bardzo delikatny, w smaku nic nie czuć, choć jest wytrawniejszy niż wynikałoby to z parametrów (11 > 4 blg). Część idzie do dealkoholizacji, a druga miała w butelki, ale chyba trzeba będzie poobserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam0202 Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Witam wszystkich serdecznie. Potrzebuje pomocy. Mam za sobą kilka warek także raczkuje można powiedzieć i od razu problemy. Wszystko wydawało się ok- fermentator zalany przeszła fermentacja burzliwa i pod koniec cichej dodałem chmiel w granulacie, po czterech dniach zauważyłem że piwko ściemniało i na powierzchni pojawiło sie to co na foto ciężko trafnie opisać słowami. Jak możecie ocenić i podpowiedzieć czy infekcja i co z tym dalej począć bo czas butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Infekcja. Co do postępowania odsyłam jak zwykle tu: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Hej, wczoraj przelałem na cichą xD Mam nadal cichą nadzieję, że to praca drożdży, które zeszły dopiero z 11,5 ->3,7. Więc mogły coś dalej popracować, mylę się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 14 minut temu, Morten napisał: Hej, wczoraj przelałem na cichą xD Mam nadal cichą nadzieję, że to praca drożdży, które zeszły dopiero z 11,5 ->3,7. Więc mogły coś dalej popracować, mylę się ? Mało prawdopodobne, te plamki nie wyglądają na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Na drożdże to może i nie wygląda, ale na pianę jak najbardziej.Pytanie po co zlewasz na cichą jeśli nie jesteś pewien, że piwo dofermentowało?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Tlenowiec? Pacjent to oatmeal stout 13.5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Wygląda normalnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isnx Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Hej, warzylem w sb 2 warki zasyp pale ale + pszenica. Obie brzeczki wyszly podobnie w granicach 15blg. Fermentacja ruszyla w ndz rano, dzis 4 dzien i wciaz ladnie bulka, piana w wiadrach wysoka i ladna 4-5 cm, pomiar blg 5 w obu przypadkach, fermentacja us 05 w 19 stopniach. Teraz mam pytanie co poszlo nie tak? obie brzeczki kwasne w smaku i zapachu, czy to moze byc aldehyd octowy czy zakazenie dzikusami? Uwazylem juz z 30-40 piw i pierwszy raz sie z takim czyms spotykam. Pierwszy raz czyscilem kociolek srodkiem coobra vwp przed warzeniem oraz uzywalem whirfloca. Po schlodzenie brzeczki i przed zadaniem drozdzy dolalem do kazdego wiadra po butelce wody zrodlanej zeby obnizyz blg. Myslicie ze to moze miec jakis wplyw? Jezeli to zakazenie to czy mozna takie piwo po fermentacji przepuscic przez aparaturke do destylacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Po 4 dniach sprawdzasz blg i smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isnx Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 A co jest w tym zlego? Zawsze tak robie j dlatego zauwazem ze cos jest nie tak. Jezeli masz pisac posty z 0 wartoscia merytoryczna, to moze lepiej bedzie jak spozytkujesz ten czas na cos pozytecznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) No cóż a jak inaczej można skomentować informacje, że piwo w 4 dniu fermentacji jest kwaśne ? Daj mu jeszcze z tydzień i później oceniaj. Edytowane 24 Marca 2021 przez fotohobby x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Wydaje mi się ze nie ale wole sie upewnić z powodu małego doświadczenia- czy wszystko jest ok? Piwo 12 dni w fermentorze od 2 dni bez zmian blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Wszystko ok jak dla mnieWysłane z mojego Mi MIX 3 5G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 8 minut temu, Adamiko napisał: Wydaje mi się ze nie ale wole sie upewnić z powodu małego doświadczenia- czy wszystko jest ok? Piwo 12 dni w fermentorze od 2 dni bez zmian blg Również potwierdzam, że wszystko okej. Piękny koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dzieki Panowie ile jeszcze poczekać przed przelaniem na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się