Bebson Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, to jest moje pierwsze piwko. Jest wszystko ok czy infekcja? Będę zlewał na cichą. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Bebson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Drożdże i piana, wszytsko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bebson Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Hej Wszystkim Uwarzyłem ostatnio warkę 25 l Magnat IPA, 14,5 blg na drożdżach Fermentis US-05, zacieraną w 68 stopniach C. Wszystko było zgodne z planem, ale jedno mnie zastanawia. Z reguły na tych drożdżach, fermentacja piwka w piwnicy (18-20 stopni C noc/dzień) zajmowała 3 dni i się wszystko uspokajało. To znaczy piana opadała, drożdże opadały na dno powoli i robiła się cisza. Ale tym razem jest inaczej - warka z soboty, do tej pory aktywnie pracuje - w fermentorze widać, jak drobinki dosłownie rozbijają się o ściany jakby to był początek fermentacji, a nie koniec. Czy ktoś się orientuje, czy to normalne, czy już coś niepożądanego przeżera mi cukry w piwie i robi taki chaos??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Że infekcja to wiadomo, ale ma ktoś pomysł co mogło tam wpaść? Jedzie mieszanką acetonu i aldehydu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Nie da się rozpoznać mikroba infekującego piwo po wyglądzie biofilmu. Mieszankę aldehydu i acetonu też może zrobić całkiem sporo organizmów. Zdjęcie też swoją drogą dosyć niejednoznaczne, bo na zoomie wszystko rozmazane, a z daleka to wygląda trochę jak piana. Jedyne co sugeruje infekcję to to pęknięcie po prawej, przez to wydaje się, żę dookoła jest jakaś błonka. No ale jeśli wali aldehydem i acetonem a nie zepsułeś mocno fermentacji, to pewnie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam jakieś 2 tyg temu dodałem na cichą płatki rum i dzisiaj podczas rozlewu spotkał mnie taki widok , czy to infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Napisz jeszcze jak smakuje i będziemy myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Jak byś dał wyraźniejsze zdjęcie też by nie było źle. Na tym ciężko stwierdzić czy to piwo czy księżyc... DevilNoOne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 8 godzin temu, Fradio napisał: Na tym ciężko stwierdzić czy to piwo czy księżyc... Hahahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Może na tym zdjęciu będzie więcej widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Wygląda trochę, jakby tworzyła się błona niestety. Jak smak i zapach? Płatki macerowałeś w alkoholu, czy dałeś prosto z paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Miałem bardzo podobny biofilm po wrzuceniu na cichą kakaowca. Mimo że ziarna zanurzone były wcześniej w destylacie przez godzinę. W moim przypadku mógł to być też tlenowiec, cicha przeprowadzona w wiadrze bez rurki z niedomkniętą szczelnie pokrywą. Mimo biofilmu piwo nie miało wady w smaku i zapachu. Proponuję rozlew do kega, szybkie gazowanie i równie szybkie skonsumowanie. Ewentualnie rozlew do butelek i przed kapslowaniem dmuchnięcie CO2 w szyjkę butelki, może spowolni rozwój bakterii przy refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 (edytowane) Zapytanie do kolegów i koleżanek - jak duże jest ryzyko infekcji przy chmieleniu na zimno/cichą granulatem i jak można tego ewentualnie uniknąć? Odrazu piszę, że nie dam sobie wmówić, że zlewanie na cichą nie ma sensu. Edytowane 10 Maja 2019 przez Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 19 minut temu, Grześ napisał: Zapytanie do kolegów i koleżanek - jak duże jest ryzyko infekcji przy chmieleniu na zimno/cichą granulatem i jak można tego ewentualnie uniknąć? Odrazu piszę, że nie dam sobie wmówić, że zlewanie na zimną nie ma sensu. Takie samo jak przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Chcodzi mi o to, czy granulat może nieść ze sobą jakiś gnój. Czy trzeba go jakoś wyjałowić/odkazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 10 Maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 1 minutę temu, Grześ napisał: Chcodzi mi o to, czy granulat może nieść ze sobą jakiś gnój. Czy trzeba go jakoś wyjałowić/odkazić. Ogarnij podstawy piwowarstwa i wyrażaj się bo gnój to na polu masz. Chmiel jest antyseptyczny i nie przenosi bakterii oraz ogranicza ich rozwój. Jakby dawał "gnój" to by chyba żaden browar go nie ładował do piwa. Grześ, tc1985, majlosz i 7 innych 5 2 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Nie mam pola. Przepraszam panie ważny. Wydawało mi się, że to jest miejsce, w którym można czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych. Rozumiem, że ogarnąć podstawy mam gdzie indziej. Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 10 minut temu, Grześ napisał: Rozumiem, że ogarnąć podstawy mam gdzie indziej. Tutaj, tutaj. Ale inną metodą. Czytając, wyciągając wnioski etc. Dobrego piwa! majlosz, josephson i Grześ 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Godzinę temu, Grześ napisał: Nie mam pola. Przepraszam panie ważny. Wydawało mi się, że to jest miejsce, w którym można czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych. Rozumiem, że ogarnąć podstawy mam gdzie indziej. Wielkie dzięki. W okolicy nie masz pól gdzie leją jako nawóz gnojówkę? Dziękuje, że uważasz mnie za kogoś ważnego muszę teraz uważać żeby w samozachwyt nie wpaść, albo co gorsza sodówka nie odwaliła XD To jest miejsce gdzie się czerpie od każdego wiedzę - mniej i bardziej doświadczonych (nie raz Ci pierwsi pokazali, że pewnymi swoimi spostrzeżeniami na które już starsi stażem nie zwracali uwagi można udowodnić pewne tezy). Jest to też miejsce gdzie staramy się zachować pewien poziom wypowiedzi, stąd mój przytyk i to nie jakiś kosmicznie złośliwy - nie róbmy z tego miejsca drugiej jewarzywki. Obrażanie się to ścieżka donikąd jeżeli chcesz zgłębić wiedzę. Sam nie raz doświadczyłem nonszalanckiego zachowania od starszych stażem użytkowników ale dało mi to pewną lekcję - zanim spytam o coś najpierw robię chociaż minimalne rozeznanie w temacie. Pierwsze dwa tematy z googla po wpisaniu "chmielenie na zimno" rozwiały by Twoje wątpliwości i potwierdziłyby Ci to zdanie wcześniej: 21 godzin temu, Undeath napisał: Takie samo jak przy przelewaniu na cichą. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 20 godzin temu, Grześ napisał: Chcodzi mi o to, czy granulat może nieść ze sobą jakiś gnój Ja najbardziej może być "zagnojony", kto tam wie co się dzieje po suszeniu z nim, przerzucanie, paczkowanie,na każdym etapie coś tam łapie (np części słodu ktoś znalazł), chmiel nie jest biobójczy czyli sterylny,na dzikie drożdże nie działa skoro nie działa na normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 10 minut temu, Undeath napisał: nie róbmy z tego miejsca drugiej jewarzywki Musielibyscie mnie najpierw zbanowac, zeby tu byla prawdziwa jewarzka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Witam wszystkich Dzisiaj chciałem przelać piwko na cichą i sprawdzić poziom odfermentowania. Po uchyleniu wieka zobaczyłem to co na zdjęciach. To jest czapa drożdzy czy zakalec mi się robi? Ta warstwa ma ok 1 cm. Fermentacja trwa 9 dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Panie to drożdże, zostaw to na dwa tygodnie jeszcze w spokoju Hanys93 i Pindin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Po co na cichą? Zbierasz drożdże z piany i robisz kolejne piwo. To niech sobie jeszcze z tydzień postoi. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się