Łachim Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Ta maź to może być infekcja bakteriami z rodzaju Pediococcus, które potrafią tworzyć takie polisacharydowe "gluty" . Niemniej jednak nie umiem tego przesądzić po zdjęciu, ale tak bym podejrzewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqymon Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Godzinę temu, Łachim napisał: Ta maź to może być infekcja bakteriami z rodzaju Pediococcus, które potrafią tworzyć takie polisacharydowe "gluty" . Niemniej jednak nie umiem tego przesądzić po zdjęciu, ale tak bym podejrzewał. Piwo w smaku jest ok, BLG spadło z 11,5 do 2,5. Już nic nie "pyka". Co dalej robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 38 minut temu, sqymon napisał: Piwo w smaku jest ok, BLG spadło z 11,5 do 2,5. Już nic nie "pyka". Co dalej robić? Jeśli blg nie spada przez jakiś czas, to butelkowałbym. Pierwsze zdjęcie nie jest zbyt wyraźne, ale z tego, co widać, na powierzchni są resztki drożdży. Przy wyższej temperaturze taki widok nie jest rzadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqymon Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Piwko poszło do butelek. BLG było stabilne już parę dni. Ogólnie wyszło ładne klarowne. Zostawiłem ostatnie 1,5 litra z "glutami" do wylania, ale nawet te wszystkie męty bardzo ładnie pachniały browarkiem. Miejmy nadzieję że będzie już bez niespodzianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek z Wiedźmina Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 (edytowane) Witajcie! Około miesiąca temu zabutelkowałam Brown Ale. Z piwem wszystko było OK. Po odstaniu około tygodnia spróbowałam - też OK, jeszcze mało nagazowane. Następnie spróbowałam po kilku tygodniach i okazało się, że piwo piecze w język (już dwie butelki z taką wadą). Teraz nie wiem, czy jest to kwestia przegazowania (za dużo glukozy?), a może winowajcą są zbyt wysokie temperatury przechowywania butelek (nie mam chłodnego miejsca, więc było narażone na wysokie letnie temperatury, które były jakiś czas temu), czy może jakaś infekcja? Piwo nie ma żadnego kożucha na powierzchni. Acha, no i w smaku tez nie czuję kwasu. Edytowane 10 Lipca 2021 przez Janek z Wiedźmina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 @Janek z Wiedźmina a ile kolego dałeś tej glukozy i w jaki sposób dodałeś ja przed refermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek z Wiedźmina Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 (edytowane) Ok. 5,5g/litr. Zgodnie z przepisem. Glukozę rozpuszczam w wlewam do wiadra przed rozlewem. Edytowane 11 Lipca 2021 przez Janek z Wiedźmina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 @Janek z Wiedźmina przegazowanie raczej bym wykluczył o ile "syrop" sie rozmieszal. Infekcja trochę bezobjawowa ale chyba najbardziej te temperatury mogly coś grzybom nie pasować. Ma może ktoś inny doświadczenia z tak prowadzonej refermentacji i potwierdzi lub zaprzeczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cli.maks Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Witam, 14 dzień fermentacji grodziskiego na kveikach, połączenie dość wysokich temperatur i niskiej zawartości alkoholu to chyba nie był dobry pomysł. pierwszy tydzień wszystko szło jak należy, ale potem pojawił się kożuch i dziwne bąble. Pierwszy raz mam taką sytuacje i nie wiem czy sytuacja jest całkowicie stracona. Jeszcze dodam że dość płytko odfermentowało, bo z 8,5 blg zeszło do niecałych 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Na pleśń to nie wygląda, więc można chociaż spróbować czy dobre w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Jakie kveiki? Niektóre są z bakteriami. I ten kożuch wygląda na bakteryjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cli.maks Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 (edytowane) 31 minut temu, koholet napisał: Jakie kveiki? Niektóre są z bakteriami. I ten kożuch wygląda na bakteryjny. To była gęstwa z Mangrove Jack's Kveik M12, a na piwie, z którego ją zbierałem nie było czegoś takiego. W zapachu czuć trochę zmywacz do poknoci, a w smaku lekką kwaśność. Po kilku godzinach od spróbowaniu brzuch podpowiada, że chyba lepiej nie ryzykować. Edytowane 25 Lipca 2021 przez Cli.maks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 W dniu 25.07.2021 o 17:14, Cli.maks napisał: To była gęstwa z Mangrove Jack's Kveik M12, a na piwie, z którego ją zbierałem nie było czegoś takiego. W zapachu czuć trochę zmywacz do poknoci, a w smaku lekką kwaśność. Po kilku godzinach od spróbowaniu brzuch podpowiada, że chyba lepiej nie ryzykować. M12 to czysta kultura drożdżowa. Taki kożuch nie powinien powstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 W dniu 25.07.2021 o 17:14, Cli.maks napisał: To była gęstwa z Mangrove Jack's Kveik M12, a na piwie, z którego ją zbierałem nie było czegoś takiego. W zapachu czuć trochę zmywacz do poknoci, a w smaku lekką kwaśność. Po kilku godzinach od spróbowaniu brzuch podpowiada, że chyba lepiej nie ryzykować. Wylej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Witam, 11 lipca uwarzylem atak chmielu z BA. fermentacja od 17c podnoszone co 24h o qc w górę. Dziś zauważyłem na pokrywie fermentora pleśni. Piwo pachnie normalnie. Wylać czy dodać chmiel na cichą i rozlać? Piwo najprawdopodobniej wyszło przez czop z waty i stąd ta pleśń na zewnątrz. Chyba zbyt szczelnie zamknąłem fermentor na burzliwą. Pokrywę oraz rant fermentora wyczyściłem oraz zdezynfekowalem spirytusem. Edytowane 29 Lipca 2021 przez bless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Pleśń do czasu otwarcia była po zewnętrznej stronie wiadra, pytanie, czy po otwarciu dostało się jej tyle, żeby zainfekować brzeczkę. Możesz spróbować chmielić na zimno, ale trzeba wziąć pod uwagę, że warka może jednak pójść w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Może zaczekać 4-5dni zobaczyć co będzie się działo i dopiero w tedy zdecydować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Na moje oko masz w wiadrze dzikie drożdże lub bakterie, ale to nic w porównaniu z tym co masz na zewnątrz wiadra. Wylej piwo, dobrze wyługuj wiaderko i następnym razem zadbaj o czystość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 12 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Na moje oko masz w wiadrze dzikie drożdże lub bakterie, ale to nic w porównaniu z tym co masz na zewnątrz wiadra. Wylej piwo, dobrze wyługuj wiaderko i następnym razem zadbaj o czystość. Akurat na zdjęciach środek wygląda normalnie, jeżeli nie ma błony to raczej jest ok. 4-5dni to raczej za mało do wyhodowania czegoś, raczej zostaw na tydzień -dwa. Gotowe piwo trudniej się zakaża, więc jest szansa że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Jeśli masz możliwość wypełnij fermentor nad piwem CO2, żeby utrudnić rozwój pleśni. Jeśli nie ma tego w samym piwie, to bym się tym nie przejmował. Nie wygląda na żadną infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Niestety nie mam co2. Pytanie co z fermentorem jeśli nic sie nie rozwinie. Umyć wodą z mydłem czy kretem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 13 minut temu, Łachim napisał: Nie wygląda na żadną infekcję. Ja widzę początek infekcji. Miałem kiedyś identyczne początki infekcji dzikimi drożdżami, więc tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Godzinę temu, bless napisał: kretem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Ja widzę początek infekcji. Miałem kiedyś identyczne początki infekcji dzikimi drożdżami, więc tego. Póki nie ma błony, filmu itp, to nie wiem, co w tym wypadku ma być niepokojącego, chyba że to białe coś po prawej na górze nie jest odbiciem światła, tylko jakimś wykwitem. Pozatym drożdże jak drożdże, często popularne amerykańskie szczepy zostawiają taką pianę. Na pewno warto potrzymać to piwo dłużej, przed dodaniem chmielu i oceniać po blg oraz organoleptyczne. Wylać zdążysz, najwyżej przekonasz się, jak wygląda infekcja piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilloKSG Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Cześć wszystkim. Za sobą mam 2 warki piwa z brewkitu i 1 cydru z soku NFC - do tej pory wszystko odbywało się bez problemów. W zeszłym miesiącu nastawiłem Weizena z Gozdawy, piwo fermentowalo prawie miesiąc w temperaturze 20 stopni (piwnica). Blg zeszło do 1 stopnia, brzeczka przed butelkowaniem wyglądała jak każda inna po przefermentowaniu. Piwo zabutelkowalem i zostawiłem w piwnicy. Z racji dość wysokiej temperatury stwierdziłem, że zobaczę jak jest z nagazowaniem po tygodniu. Oczywiście jak na Weizena było za słabe, ale wszystko wydawało się podążać dobrym torem - w zapachu, smaku, wyglądzie - było wszystko ok. Piwo próbowałem jeszcze raz kilka dni później i zostawiłem reszte butelek aby się odpowiednio nagazowaly. Wczoraj, czyli w zasadzie 3 tygodnie od zabutelkowania, poszedłem po następne piwo. Gdy tylko przeszedłem do oświetlonego pomiwsczcenia zauważyłem dziwne białe kropki na szyjce butelki - w pierwszej chwili myślałem że to może jakieś resztki osadu drożdżowego, ale nic z tych rzeczy - z bliska wygląda to jak pleśń. Pomyślałem ok, może nie domylem butelki i wyszło jak wyszło, ale sprawdziłem kilka następnych butelek i w każdej jest to samo - kropki na szyjce butelki, a w niektórych to coś po prostu pływa. W zapachu piwo nie odbiega od normalnego, co do smaku to nie odważyłem się wziąć więcej niż jednego łyka, ale też nie odczułem aby różniło się jakoś znacząco od tych weizenow co znam. Oczywiście jeśli faktycznie to pleśń to cała Warka pójdzie do kibla. Niemniej nie sądziłem, że takie coś może przytrafić się już po zabutelkowaniu - zawsze bałem się infekcji w fermentorze. Rozwiejcie moje wątpliwości że to na pewno pleśń i powiedzcie z czego to mogło się stać? W załączniku zdjęcie butelki już po opróżnieniu jej zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się