PanJaqb Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Cześć, Czy ktoś z was z uwagi na brak czasu dzieli gotowanie na dwa dni? Może komuś się zdarzyło? Ja się zastanawiam nad tym bo niestety mam ostatnio bardzo mało czasu i zastanawiam się czy ma to sens aby w jeden dzień zacierać filtrować a w drugi gotować, schłodzić i zadać drożdże. Macie jakieś doświadczenia uwagi? Niestety dalej warze na gazie z nieco słabym palnikiem i u mnie to wszytsko trwa z 8-10h w zależności od różnych czynników. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Robilem wielokrotnie. Do nocy zacierając i od ok.poludnia gotujac. Pojedyncze razy kończyło się skinięciem brzeczki. Koledzy podpowiadali, żeby po filtracji i wysladzaniu podgrzać brzeczkę do 75?85°C i solidnie zabezpieczyć przed wpływem środowiska. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Parę razy tak robiłem: zacieranie + filtracja wieczorem, a gotowanie rano (godz. 9 - 10). Za pierwszym razem zostawiłem brzeczkę w pokoju z temp. około 18 °C i niestety na drugi dzień około 10 - 11 była kwaśnawa. Później po prostu wystawiałem brzeczkę na balkon (zimą - temperatury w okolicy 0, góra parę stopni °C) i tak sobie czekała do rana. Nigdy nie było problemu. Przy obecnych temperaturach raczej nie podjąłbym tego ryzyka. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez luk1999 PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Myślałem o takiej opcji aby zacząć o 17 na noc wrzucić do lodówki i ustawić np 2st. Na następny dzień też koło 17 zaczac gotować itd Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Skoro po filtracji baaaardzo długo podgrzewasz do wrzenia to z 2°C będzie to trwalo jeszcze dłużej. Jedyny sens wg mnie to jak zasada napisał. Podgrzać do 80°C potrzymać chwilę (można by sypnąć chmiel na te ~10IBU by zwiększyć szanse powodzenia), żeby ubic jak najwięcej syfu szczelnie przykryć i zostawić. Albo ustawiać warzenia na wieczór > ranek i zostawic garnek na noc na najmniejszym palniku żeby powoli podgrzewało. Rano wstajesz i jedziesz na pełnej kurtyzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Najwieszym problemem jest to że pracuje 6-16 I tego nie zmienię więc mam popołudnia do dyspozycji. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Zagotuj wieczorem, podgrzej przed wyjściem do pracy, a potem kończ po powrocie. Przetestuj, najwyżej będziesz mieć kwasa choć szansa imo niewielka. Automat by się tu sprawdził, bo raz że szybciej się uwiniesz, a dwa możesz utrzymywać temperaturę przez cały czas. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Wiem, że nie takie jest pytanie, ale ja ze względu na czas przerzuciłem się na razie na brew in a bag - gorąco polecam, skraca proces o 2-3 godziny w moim wypadku. PanJaqb i buber 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 57 minut temu, PanJaqb napisał: Najwieszym problemem jest to że pracuje 6-16 I tego nie zmienię więc mam popołudnia do dyspozycji. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka W weekendy też? Ja tam najczęściej warzę w weekendy. Zawsze też można zacząć w piątek po południu, a dokończyć w sobotę rano, mniejsza szansa że coś się stanie z brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Polecam wziąć dzień wolnego, jeśli weekendy odpadają Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ja kilka razy robiłem tak, że w sobotę wieczorem zacierałem, filtrowałem i podgrzewałem do ok 70°C lub więcej. Gar mam zaizolowany, na niego pokrywka, dodatkowo okrywałem go kocem itp. Na drugi dzień, w niedzielę rano brzeczka miala ok 50°C. Zagotowałem, chmielenie i reszta... nigdy nie miałem problemu ze skwaszoną brzeczką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 No spoko ale tutaj przerwa między filtracją a gotowaniem mialaby wynieść prawie 24h, a nie 8. Różnica diametralna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Temat był poruszany, dodam, że to "skiśnięcie" brzeczki w efekcie końcowym u mnie dało bardzo dobry wynik, kwasowość w okolicach sklepowego reddsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Czemu ci to tyle zajmuje? Mógłbyś rozpisać ile co wychodzi?Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Pewnie tak jak u mnie, podgrzanie 25litrow wody do 72-73 stopni. Prawie godzina, nastepnie godzina ze słodami, podgrzanie gęstego do wygrzewu kolejne 30-40 min a to tylko ok 15 stopni różnicy, wysladzenie i po nim znów zagrzanie 30litrow okolo godziny. A nastepnie kolejne rzeczy.. Wychodzi pewnie okolo 5 godzin palenia gazu. Lecz sposobem na skrócenie jest BIAB wysladzenie z worka, oraz grzałka nurkowa. Skróciło mi to proces teraz bawie się od 6-8 godzin z różnymi przygodami. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Jeśli problemem jest wolne grzanie, to robienie warzenia przez dwa dni da niewiele. Podczas przerwy zacier wystygnie i trzeba będzie go znów grzać do wrzenia. Oszczędność czasu da BIAB i robienie mniejszych warek, tak 10-15 litrów. Mniej wody szybciej się grzeje i szybciej chłodzi. Jeśli używamy dobrych słodów, bez płatków itp, można skrócić zacieranie do 30min. Dzień wcześniej można ześrutować słód, umyć sprzęt i przygotować surowce. Tak przygotowany robię 12 litrową warkę w 5-6 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Rozwiązania: - kupno automatu - wspomaganie się grzałka nurkową - kupno przenośnej płyty indukcyjnej - BIAB choć to nie do końca rozwiąże problem wolnego podgrzewania - taboret gazowy - warzenie z ekstraktów - robienie mniejszych warek = szybsze podgrzewanie Plus tak jak wyżej napisane przygotowanie wszystkiego dzień wcześniej Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się