Jump to content

RIS z nutellą


Przemall

Recommended Posts

Ja bym nie dawał nutelli do piwa bo to prawie sam tłuszcz. Moim zdaniem lepszym pomysłem na podobny efekt jest przy warzeniu podbić blg laktozą tak o 3-4 blg i na cichą wrzucić uprażonych w piekarniku orzechy laskowe i ziarna kakaowca.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, monodem napisał:

Racja. Będą pływały oczka jak w rosole mojej babci.Piany raczej też nie będzie. 

To jeszcze lepiej

13 godzin temu, Stachu01 napisał:

Ja bym nie dawał nutelli do piwa bo to prawie sam tłuszcz. Moim zdaniem lepszym pomysłem na podobny efekt jest przy warzeniu podbić blg laktozą tak o 3-4 blg i na cichą wrzucić uprażonych w piekarniku orzechy laskowe i ziarna kakaowca.

Laktoza ma inny smak, nawet nie zbliżony do nutelli.

Pozostaje dalej drugie pytanie, jak w ogóle dawkować dodatki, a zwłaszcza taki dodatek, bo nie mam pojęcia.

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, Przemall napisał:

Pozostaje dalej drugie pytanie, jak w ogóle dawkować dodatki, a zwłaszcza taki dodatek, bo nie mam pojęcia.

 

Nutella Skladniki: Cukier, olej palmowy, ORZECHY LASKOWE (13%), MLEKO odtłuszczone w proszku (8,7%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina.

Jak widać to smarowidło do głównie cukier i olej palmowy. 

Jak chce się dać kokosa do piwa to się co najmniej wyciska tłuszcz z np. płatków a najlepiej praży w piekarniku. Nie pamiętam ile, ale trzeba dać tego sporo żeby coś poczuć.

Do piwa można wrzucić prawie wszystko :od ostryg po smakowe płatki śniadaniowe.O nutelli nie słyszałem. Pomijając zawartość tłuszczu a skupiając się na orzechach i mleku dałbym co najmniej z kilogram na 20l.Może jakieś nutki były by wyczuwalne. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Przemall napisał:

Laktoza ma inny smak, nawet nie zbliżony do nutelli.

Pozostaje dalej drugie pytanie, jak w ogóle dawkować dodatki, a zwłaszcza taki dodatek, bo nie mam pojęcia.

Laktoza ma tutaj podbić słodycz w piwie, żeby w smaku przypominało nutellę. Dodatek Kakaowca i orzechów laskowych powinien dać smak zbliżony do nutelli.

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, Stachu01 napisał:

Laktoza ma tutaj podbić słodycz w piwie, żeby w smaku przypominało nutellę. Dodatek Kakaowca i orzechów laskowych powinien dać smak zbliżony do nutelli.

Moje zdolności sensoryczne równają się zeru. Nigdy nie czuję w piwie niczego co mogę obejrzeć na recenzjach piw. Jak widzę piwa z dodatkiem laktozy i ktoś mówi, że są gładkie, kremowe to ja niczego takiego nie odczuwam. Nigdy w życiu żadnej wanilii nie czułem w barrel aged. Jak chcę poczuć konkretny aromat to muszę dowalić łopatą. Także dodatek laktozy w żadnym stopniu mnie nie zadowala. Lubię nutellę, mógłbym jeść kilogramami i chciałbym to czuć w RISie a przy okazji mieć goryczkę. Stąd wybór bezpośredniego dodatku a nie zamienników.

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, Przemall napisał:

Stąd wybór bezpośredniego dodatku a nie zamienników.

OK, ale rozumiesz, że nie da się tego zrobić?

Smak-aromat nutelli uzyskasz przez dodatek tego co jest w niej najistotniejsze: kakao i orzechów a nie tej reszty.

O orzechach w piwie, o czekoladzie w piwie zostało już sporo napisane na forum i poza nim. Przeszukania forum Ci nie proponuję bo to pewnie już zrobiłeś zanim zadałeś pytanie. Najwięcej jest po angielsku więc warto sprawdzić pod tym kątem serwisy takie jak BYO (np. art o czekoladzie, świeży tekst o pastry stoutach, opowieści piwowarów zawodowych o wykorzystaniu orzechów) czy Beer&Brewing (orzechy jeden i dwa)...

Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, zasada napisał:

OK, ale rozumiesz, że nie da się tego zrobić?

Smak-aromat nutelli uzyskasz przez dodatek tego co jest w niej najistotniejsze: kakao i orzechów a nie tej reszty.

O orzechach w piwie, o czekoladzie w piwie zostało już sporo napisane na forum i poza nim. Przeszukania forum Ci nie proponuję bo to pewnie już zrobiłeś zanim zadałeś pytanie. Najwięcej jest po angielsku więc warto sprawdzić pod tym kątem serwisy takie jak BYO (np. art o czekoladzie, świeży tekst o pastry stoutach, opowieści piwowarów zawodowych o wykorzystaniu orzechów) czy Beer&Brewing (orzechy jeden i dwa)...

Powodzenia!

Idąc tym tokiem myślenia to po co smarować kanapkę nutellą, wystarczy posypać kakao i orzechy i będzie identyczny smak nie do odróżnienia.

 

Nie dodam orzechów do piwa bo po pierwsze ich nie lubię, po drugie raz już piłem krafta z orzechami i był ohydny, a nutella mi smakuje

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Przemall napisał:

Nie dodam orzechów do piwa bo po pierwsze ich nie lubię, po drugie raz już piłem krafta z orzechami i był ohydny, a nutella mi smakuje

OK. Ja rozumiem, że zrobisz tak jak będziesz chciał. Napisz w tym wątku jaki efekt przyniósł ten dodatek w gotowym piwie.

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, zasada napisał:

OK. Ja rozumiem, że zrobisz tak jak będziesz chciał. Napisz w tym wątku jaki efekt przyniósł ten dodatek w gotowym piwie.

 

Jak najbardziej dam znać, z tym, że RIS trochę sobie będzie fermentował.

W każdym razie moje kluczowe pytanie było o ilość. W ramach eksperymentu poleci po prostu jedno opakowanie bodajże 825g, zbliżona wartość do kilograma z porady innego użytkownika.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Na mój rozum jeśli dodasz opakowanie nutelli 825g do tego piwa to potraktuj to tak jakbyś dodał 300g cukru, 300g oleju i po kilkanaście gramów pozostałych składników. Nie wiem jak olej ci wpłynie na smak i konsystencję piwa. Ode mnie: nie chciałbym sobie popsuć trunku takim zagraniem. Może zrób mniejszą warkę...

Link to comment
Share on other sites

Jak wrzucisz nutelle do piwa to nie będzie smakować nutellą. Większość nutelli to cukier i tłuszcz. Tłuszcz nie wpłynie na smak piwa, a jedyne co to będą ci pływać oka jak na rosole. Cukier przefermentują drożdże, więc zostaje kakao i orzechy laskowe, których tak bardzo nie chcesz w czystej postaci dodać do piwa. Lepiej już jak dodasz aromatu po skończonej fermentacji jak napisał @Seven . Serio zmarnujesz sobie RISa waląc do niego słoik nutelli, a smaku nutelli i tak nie osiągniesz. Laktozę proponowałem dlatego, że drożdże jej nie zjedzą i piwo będzie dzięki temu słodkie(jak nutella) orzechy laskowe i kakao, bo są składnikami odpowiedzialnymi za smak nutelli. Rób jak uważasz, ale bądź gotowy na wylanie RISa w kanał, bo będzie nie do picia.

Link to comment
Share on other sites

Zakładając, że nic nie odwiedzie Ciebie od dodania Nutelli do piwa sugeruję dodanie cukru nierefermentowalnego np. ksylitolu(laktozy nie chcesz). Podbije on słodycz w gotowym RISiołku. Powodzenia i udanych warek. 

Edited by monodem
Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Przemall napisał:

Idąc tym tokiem myślenia to po co smarować kanapkę nutellą, wystarczy posypać kakao i orzechy i będzie identyczny smak nie do odróżnienia.

 

 

Nie będzie to "identyczny smak)" bo nie ma cukru.

Twoja nutella jeszcze go ma (dlaczego tak ją lubisz).

Jeszcze, gdyż kiedy wrzucisz ją do piwa, drożdże sprawią ci psikusa i ten cukier przerobią na alkohol

Zostanie kakao, orzechy któych nie lubisz, i tłuszcz.

 

Czyli dokładnie kromka chleba posmarowana masłem, posypana kakao i orzechami.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.12.2022 o 09:44, zasada napisał:

Wypowiedź kolegi @Nazwa użytkownikazostała ukryta jako skrajnie niemerytoryczna.

Nie będę się kłucił, ale tłumaczycie koledze by znalazł inne rozwiązanie, podajecie informacje czemu tak, a nie inaczej, a on dalej w swoje. Nie lubi orzechów, ale nutella jest ok :)

Link to comment
Share on other sites

Z innej beczki, co ta za program do receptur? :P bo jakoś rzadko korzystam z takich bajerów.

 

Po drugie, jak wyżej koledzy piszą, wrzucenie nutelli, roboty nie zrobi, od tłuszczu dostaniesz jakieś mdłe zapachy/smaki, dobrze to to nie wyjdzie a szkoda tyle materiału na risa.

Ja dodawałem tzw. cocoa nibs, wyszło aromatycznie i smakowo dość ciekawie, tylko wcześniej warto przemacerować w jakimś dobrym alko by puściły więcej smaczków.

Ja użyłem tych: https://beskidchocolate.pl/produkt/panama-bocas-del-toro-bio-prazone-ziarno-kakaowca-200g/     ale cienko z ich dostępnością, w każdym razie szukaj takich co mają niską kwasowość.

Orzechy laskowe są mało aromatyczne w zasadzie i nie wiem czy będą wyczuwalne w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Mała aktualizacja.

Piwo jest uwarzone, to był długi proces, bo wyszło 33l brzeczki, dorzuciłem 825g nutelli, zacząłem odparowywać, a na końcu chmielenie.

Finalnie mam w fermentorze 19l 23BLG, poszły dwie paczki s-04, temperatura na wiadrze to 16 stopni.

Czy ma ktoś doświadczenie z tymi drożdżami i wie po ilu dniach mogę przelewać na cichą?

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, Przemall napisał:

po ilu dniach mogę przelewać na cichą

Z mojego doświadczenia wychodzi, aby nie przelewać. Masz jakieś zdjęcia brzeczki po chmieleniu, a najlepiej po schłodzeniu?

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Przemall napisał:

Finalnie mam w fermentorze 19l 23BLG, poszły dwie paczki s-04

2 paczki to nie za mało? Nie sprawdzałem w kalkulatorze, ale na oko to bym dał co najmniej 3 opakowania (a najlepiej starter).

Link to comment
Share on other sites

Pewnie że za mało takie piwo na sucharach bez gęstwy to nic dobrego nie będzie. 
 

Generalnie ten temat świetnie pokazuje brak wyobrażenia o przekładzie dodatku na smak końcowy. Zero pojęcia o projektowaniu receptury etc. A raczej można dodać z 4-5blg laktozy, orzechy odtłuszczone, dobre nasiona kakao i trochę wanilii i może byłoby coś Ala nutella. 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Bolt napisał:

Pewnie że za mało takie piwo na sucharach bez gęstwy to nic dobrego nie będzie. 
 

Generalnie ten temat świetnie pokazuje brak wyobrażenia o przekładzie dodatku na smak końcowy. Zero pojęcia o projektowaniu receptury etc. A raczej można dodać z 4-5blg laktozy, orzechy odtłuszczone, dobre nasiona kakao i trochę wanilii i może byłoby coś Ala nutella. 

Teraz prędko zanim dojdzie do nas, że to bezsensu - Memy.pl

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.