Jump to content

IPA 14 Blg i drożdże LalBrew Nottingham


Raf78

Recommended Posts

Ja znów polecam sito(mam od roku super gęste i świetnie mi się nim oddziela czy chmiel czy przecedza słód) i nie dodawanie chmielu ani luzem ani w woreczkach, bo w woreczku zupełnie mi się nie sprawdziło. Co do cichej to ile tutaj osób tyle zdań o niej. Ja akurat jestem zdania jak mój kolega z forum. Zazwyczaj jest zbędna, do tego też następne narażenie na natlenienie i infekcje.

 

Słód zawsze parzę luzem i przecedzam przez wspomniane sito. Dużo lepiej się moczy i bardziej oddaje to co ma oddać. Taki mój wyrobiony sposób i po piwach widzę, że bardzo dobry. Ty wybierz co chcesz i jaki Ci bardziej podejdzie.

 

Mało tego, z tyłu głowy jakoś mi siedzi, żeby za jakiś czas spróbować swojego pierwszego piwa z pełnego zacierania😀 (Jakieś proste pszeniczne lub właśnie lagerek) Bo ostatnio do lagera brewkitowego zatarłem 1 kg słodu pilzneńskiego w odpowiedni sposób w odpowiedniej temperaturze i próba jodowa wyszła mi rzeczywiście negatywna!! Przeżyłem szok, że mi się udało bo rok temu to dla mnie była czarna magia;)

 

Tylko też tutaj ludzie z forum i mój znajomy sporo mi podpowiedzieli. Bez tego była by lipa. Zmierzam do tego, że zacieranie zrobiłem w garnku do około 6 litrów jaki stosuje do parzenia słodów do piw z puch. I oczywiście też przecedziłem przez to zajebiste gęste sito. Potem delikatne wysładzanie i cały proces bez tego sita to była by dla mnie katorga. Aczkolwiek ono jest tak gęste i tak specyficznie wykonane(ta siateczka) że czasami troszkę czasu mi zajmuje, żeby wszystko się ładnie przecedziło ale to bardzo dobrze i tak delikatnie łyżką zawsze sobie pomagam. Zauważyłem, że szybkość przecedzania zależna jest od gęstości naparu, rodzaju słodu i jak jest ześrutowany. Na szczęście nie jest też totalnie za gęste, bo prostu by się zatkało. Tutaj jest wszystko na styku. Wiemy jakie czasami są problemy z filtracją. Więc polecam z czystym sumieniem, bo nie ma nic lepszego jak nasze doświadczenie w tym co robimy.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Reters napisał(a):

zacieranie zrobiłem w garnku do około 6 litrów jaki stosuje do parzenia słodów do piw z puch. I oczywiście też przecedziłem przez to zajebiste gęste sito

 

Do pełnego zacierania musisz się zaopatrzyć w większy gar. Filtracja i wysładzanie np. 5 kilo zasypu też Ci nie pójdą przez to sito. Na pewno to wiesz, ale podpowiem Ci abyś już rozpoczął polowanie, jeśli chcesz coś tanio wyhaczyć. Sam kupiłem 50 litrowy nierdzewny gar na olx za śmieszne pieniądze, ale trochę to trwało zanim na niego trafiłem

Link to comment
Share on other sites

Dzejkej zupełnie mam inną wizję działania;) I nie wchodzą w grę tak duże garnki i jakieś inne rurki, chłodnice itp. Nie mam po prostu zupełnie na to miejsca. Radzę sobie do tej pory na prawdę spoko i już mi to sprawnie idzie. Oczywiście w planach jeszcze mam zakupienie troszkę większego garnka. Jasne, że na raz całego słodu nie pomieści to sito, ale 1 kg już na dwa razy mi pomieściło;) Gotowanie z chmielem też mam już pewien pomysł i na chłodzenie także;)

 

Życie zweryfikuje, wykonam jedno piwko w taki sposób np. pszeniczne z przepisu mojego kolegi z forum, gdzie był przepis bardzo prościutki. Dwa słody i tyle;) Jak będę za bardzo się tym procesem męczył i wkurzał to wrócę bo brewkitów+modyfikacje. Więc cały czas doskonalenie się. Ważne, że człowiek jeśli chodzi o teorię co nie co wie ale jak sie tyle czasu spędza na czytaniu co ja, to teraz nie pozostaje nic innego jak robić coraz lepsze piwa😉

 

Ale dzięki za sugestie. Zawsze powtarzam, warto słuchać ludzi co mają pojęcie o danej tematyce a co z tego weźmiemy dla siebie to już sami zdecydujmy. Ważne że tutaj nikt nikogo do niczego nie zmusza.

 

Zresztą ja niestety mam wadę której nie lubię leniwość i wszystko sobie upraszczam jak tylko mogę. Więc jak ktoś ma troszkę inne podejście do życia to niech w tym aspekcie mnie nie słucha😄

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Niedrogą alternatywą dla nieco karkołomnej metody z sitkiem jest worek do zacierania metodą BIAB, który można kupić za kilkadziesiąt złotych. Kociołek też działa na podobnej zasadzie, chociaż oczywiście w sposób zautomatyzowany, ale cena większa kilkadziesiąt razy.

Link to comment
Share on other sites

Jasne. Też nie jestem jakoś totalnie zamknięty i uparty na zmiany. Po prostu przetestuje to co napisałem. I też jestem świadomy, że ilości słodu typu 5-6 kg itp. przy takim schemacie no jednak nie wchodzą w grę. Bo to już może być nie przyjemność a frustracja;) 

 

Dzisiaj mam taką wizję a za kilka warek mogą być modyfikacje. Aczkolwiek zdecydowanie tak fotohobby i Łachim. Jak w przyszłości będę robił piwa z prawdziwego zacierania, odpuszczając puchy itp. To wybiorę taki profesjonalny kociołek. Z tego co patrzyłem za taki konkret, trzeba dać z 3-4 tyś złotych. Ale mamy już tak zwanego lexusa co do komfortu warzenia;)

 

Doradzę się też Wiziego bo to mój dobry znajomy😉

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Reters napisał(a):

To wybiorę taki profesjonalny kociołek. Z tego co patrzyłem za taki konkret, trzeba dać z 3-4 tyś złotych.

 

wystarczy dużo mniej:
https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-warzelny-do-warzenia-piwa-30l-CID4269-IDXreO0.html

https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-z-timerem-profesjonalny-ze-stali-nierdzew-14731829746

https://allegro.pl/listing?string=brauheld

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, fotohobby napisał(a):

Ooo dobra alternatywa. Ten środkowy Royal kiedyś mnie zainteresował. Podobno jak najbardziej godny polecenia i połowe mniejsza kasa niż za taki około 4 tyś bo też kiedyś widziałem, tylko zapomniałem nazwę firmy.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Ręcznie  mieszając nie ma mowy o przypaleniu...

Ręczne mieszanie to jednak uciążliwe jest. Stąd pompki w kociołkach z koszem. Wiele osob tuninguje tańsze kotly w ten sposob

Link to comment
Share on other sites

Tak jak informowałem, fermentacja rozpocząłem w nocy w niedzielę. Dopiero jednak w poniedziałek po zabiegach wskazanych przez kolegów z forum ruszyła ona pełną parą. Licząc od poniedziałku dzisiaj minął trzeci dzień fermentacji. Widzę, że nie jest ona już tak intensywna jak na początku. Temperatura brzeczki w fermentorze na poziomie 18 stopni. Czy ta temperatura może się utrzymywać cały czas, czy podjąć działania celem jej podwyższenia. Do tej pory fermentor starałem się utrzymywać w 16 stopniach temperatury otoczenia. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Raf78 napisał(a):

Temperatura brzeczki w fermentorze na poziomie 18 stopni. Czy ta temperatura może się utrzymywać cały czas, czy podjąć działania celem jej podwyższenia. Do tej pory fermentor starałem się utrzymywać w 16 stopniach temperatury otoczenia.

Ja przy 16 otoczenia masz 18 w fermentorze to się jeszcze wstrzymaj. Jak zacznie trochę spadać to podnieś temp otoczenia do 18 lub trochę wyżej

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Ununul napisał(a):

Widzisz Reters. Zaraz Cie przekabacimy na pelne zacieranie. W nastepnym kroku bedzie hodowla kur. Bedziesz je karmil mlotem i juz bedzie pelna ekologia.

Coś w tym może być;) Po roku i już pełnych zakapslowanych i większości wypitych 11 warkach(jedna czeka na rozlew, jedna jeszcze fermentuje) coraz więcej czytam informacji o wykonywaniu piwa z pełnego zacierania. To by było coś;) Stopniowo będę próbował. Już mam pewien pomysł;)

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Raf78 napisał(a):

Dzisiaj na aledrogo wylicytowany kocioł 45 l. Klarstein Brauheld Pro.

Jak myślicie czy warto ryzykować nie znając dokładnego pochodzenia takiego kotła. Z drugiej strony cena kusi...

 

https://allegro.pl/oferta/klarstein-brauheld-pro-kociol-warzelny-14766337284

Masz 14 dni na zwrot, potestuj choćby na wodzie. Jak masz kase i chcesz nówke z bajerami kup tego klasteina smarta z innego tematu

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj próbowałem ustalić, jak jest ewentualną dostępnością części zamiennych i serwisem pogwarancyjnym (czyli używanych przedmiotów) Klarstein. Mam duże wątpliwości czy w ogóle interesować się tą firmą. Nie mają w Polsce serwisu, nie umieją wskazać gdzie można nabyć części zamienne, odsyłają do siedziby w Niemczech. Ci z kolei zadają głupie pytania dotyczące numeru zamówienia, numeru zakupu. Nie byli w stanie pomóc, jeżeli chodzi o używany produkt. Mam nadzieję że w przypadku Royal catering  i Cobra jest zupełnie inaczej.  

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Royal pewnie to samo, bo to tylko inny chiński klon i nadruk na urządzeniu. 

No, ale też te sprzęty na alle latają po 800zł, a  niewiele jest tam rzeczy, które mogą się zepsuć i być kłopotliwe w naprawie (może za wyjątkiem programatora, sterownika)

Link to comment
Share on other sites

Wracając do tematu. Woreczek do chmielenia z Twój browar 40x50cm cena 59 zł, czy te mniejsze 15x58 cm 39zł. (100%woal poliestrowy) będzie lepszy do tych 100 g chmielu na zimno?

Zaznaczam, że nie zlewam na cichą, na dole zatem gęstwa z drożdży. Czy ten woreczek luźno pływa, czy go obciążyć, ale wtedy czy nie wzruszę dna ?

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Worek będzie pływa po powierzchni, trzeba go czymś obciążyć, np. zdezynfekowanymi szklanymi kukami, kieliszkami itp.

Trochę na pewno wzruszysz, na pewno też część drobniejszego pyłu chmielowego nie zostanie w worku.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, punix napisał(a):

To raczej niewielkie ilości, ale trzeba się z tym liczyć. Nie sądzę, żeby były aż tak szczelne worki.

Dłuższe chmielenie może generować gorsze efekty w gotowym piwie.

Miałem na myśli wyciągnięcie woreczka z chmielem po dwóch dniach i zostawienie piwa na kilka dni aby wszystko opadło na dół. Ewentualnie jaki inny sposób masz na przefiltrowanie żeby nie napowietrzyć piwa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.