Jump to content

Piwo "jak" ze sklepu


Recommended Posts

Witajcie!

 

Jestem początkującym domownikiem - jakieś 10 warek, ale niestety z gotowców, bo mam małą kuchnię w bloku...

Żona "suszy" mi głowę, że chce w końcu jakieś piwo do picia.. takie jak Ł.... ,Ż..... ze sklepu

jak zrobić takie, do tej pory wychodzą mi piwa dość ciemne i "męskie", nawet znajomi nie wszyscy są zadowoleni..

a ja TAK !

może kwestia temperatury, może chmielu

macie może jakiś dobry przepis ?  

Link to comment
Share on other sites

Jakbyś napisał jak do tej pory robiłeś to byłoby łatwiej doradzić.

A tak to w ciemno mogę napisać, że jakiś jasny brewkit lager, blonde lub coś innego niskogoryczkowego. Do tego jasny ekstrakt słodowy. Drożdże z brewkitu, US-05 lub Danstar Nottingham. Fermentacja start w 15 stopniach. Jak burzliwa zacznie spowalniać to podnieść temperaturę o 1 st. C na dobę aż do 22 st. C. Po 3-4 tygodniach w butelki, pod warunkiem, że Blg nie spada.

Będzie lekkie, niegorzkie piwo, ale lepsze niż to ze sklepu.

 

P.S. na Wiki jest specjalny dział z mistrzowskimi przepisami, choć dawno nie aktualizowany.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz klona korncernlagera zrobić to ja polecam: 100% pilzneński (ew. 20% monacha, 80% pilzneński) na 11-13°Blg, chmiel tylko na goryczkę na 15-20 IBU (pewnie to będzie z 15g Marynki na 60'), US-05 w dolnym zakresie temperatur, wysycenie z 2,7-2,8 v/v.

Coś w stylu Żywca wychodzi ;)

 

Link to comment
Share on other sites

100% słodu, na bogato jak na a la koncerniaka ;)

Można spróbować zrobić któregoś z amerykańskich lagerów, z dodatkiem ryżu. Bardzo pijalne piwa.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

I bez HGB, skandal ;)

 

Można z ryżem i można też na lagerowych ale to już trzeba się bardziej przyłożyć, a jeszcze estry wyjdą za niskie jak na typowego koncerniaka ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Kantor autor przecież wykonuje piwa z brewkitów nie zaciera, więc po co mu polecasz piwo z pełnego warzenia? Zastosuj radę Wiziego. Bardzo dobre sugestie. Jak nie masz temp. na dolną fermentację(lager itp) to dużo lepiej użyć US-05 lub Nottingham niż drożdży z puchy lub drożdży dolnej fermentacji. Mimo to staraj się startować z fermentacją w dolnych granicach koło 15-16 stopni. Jak nie masz warunków do takich temperatur to wystartuj w przynajmniej 18 stopniach i taką trzymaj. W trakcie fermentacji wewnątrz brzeczki i tak będzie około 20 stopni.

 

Kup sobie Coopers European lager lub Coopers Lager od nich z jasnych masz jeszcze Coopers Mexican Cerveza oraz Coopers Canadian Blonde. Dobre są też brewkity Muntonsa oraz Mangrove Jacks

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Koncernowe piwa ze sklepu to nie jest wyznacznik jakości... Lepiej brać wzorce z piw z kraftowych pubów, a nie ze sklepu... Brewkit to jedno... Zawsze można fermentować różnymi drożdżami (górna/ dolna fermentacja), albo robić samodzielnie chmielenie ekstraktów, namaczać słody etc. Poczytaj blog na homebrewing.pl - tam jest mnóstwo informacji.

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiście, jakoś nie zauważyłem, że autor wątku robi z brewkitów.

To chyba jakiś najjaśniejszy trzeba wybrać + w miarę neutralne drożdże, chociaż wg mnie klona typowego koncerniaka będzie ciężko, bo brewkity, ze względu na technologie produkcji zazwyczaj dużo melanoidyn mają.

Link to comment
Share on other sites

On 12/10/2023 at 12:17 AM, Szumidło said:

Koncernowe piwa ze sklepu to nie jest wyznacznik jakości... Musiałbyś robić piwo metodą HGB i lać najlepiej w aluminiowe puszki dla lepszego posmaku...

Ale wiesz, że aluminiowa puszka jest lakierowana od wewnątrz i nie wnosi żadnego posmaku?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.