Papcio Niechmiel Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Witajcie! Jestem początkującym domownikiem - jakieś 10 warek, ale niestety z gotowców, bo mam małą kuchnię w bloku... Żona "suszy" mi głowę, że chce w końcu jakieś piwo do picia.. takie jak Ł.... ,Ż..... ze sklepu jak zrobić takie, do tej pory wychodzą mi piwa dość ciemne i "męskie", nawet znajomi nie wszyscy są zadowoleni.. a ja TAK ! może kwestia temperatury, może chmielu macie może jakiś dobry przepis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Jakbyś napisał jak do tej pory robiłeś to byłoby łatwiej doradzić. A tak to w ciemno mogę napisać, że jakiś jasny brewkit lager, blonde lub coś innego niskogoryczkowego. Do tego jasny ekstrakt słodowy. Drożdże z brewkitu, US-05 lub Danstar Nottingham. Fermentacja start w 15 stopniach. Jak burzliwa zacznie spowalniać to podnieść temperaturę o 1 st. C na dobę aż do 22 st. C. Po 3-4 tygodniach w butelki, pod warunkiem, że Blg nie spada. Będzie lekkie, niegorzkie piwo, ale lepsze niż to ze sklepu. P.S. na Wiki jest specjalny dział z mistrzowskimi przepisami, choć dawno nie aktualizowany. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez wizi Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Trochę inny efekt niż szukasz, ale może żonie podpasuje: Raz robiłem i było całkiem spoko. Muszę powtórzyć przy najbliższej okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Jak chcesz klona korncernlagera zrobić to ja polecam: 100% pilzneński (ew. 20% monacha, 80% pilzneński) na 11-13°Blg, chmiel tylko na goryczkę na 15-20 IBU (pewnie to będzie z 15g Marynki na 60'), US-05 w dolnym zakresie temperatur, wysycenie z 2,7-2,8 v/v. Coś w stylu Żywca wychodzi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) 100% słodu, na bogato jak na a la koncerniaka Można spróbować zrobić któregoś z amerykańskich lagerów, z dodatkiem ryżu. Bardzo pijalne piwa. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 I bez HGB, skandal Można z ryżem i można też na lagerowych ale to już trzeba się bardziej przyłożyć, a jeszcze estry wyjdą za niskie jak na typowego koncerniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Kantor autor przecież wykonuje piwa z brewkitów nie zaciera, więc po co mu polecasz piwo z pełnego warzenia? Zastosuj radę Wiziego. Bardzo dobre sugestie. Jak nie masz temp. na dolną fermentację(lager itp) to dużo lepiej użyć US-05 lub Nottingham niż drożdży z puchy lub drożdży dolnej fermentacji. Mimo to staraj się startować z fermentacją w dolnych granicach koło 15-16 stopni. Jak nie masz warunków do takich temperatur to wystartuj w przynajmniej 18 stopniach i taką trzymaj. W trakcie fermentacji wewnątrz brzeczki i tak będzie około 20 stopni. Kup sobie Coopers European lager lub Coopers Lager od nich z jasnych masz jeszcze Coopers Mexican Cerveza oraz Coopers Canadian Blonde. Dobre są też brewkity Muntonsa oraz Mangrove Jacks Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Koncernowe piwa ze sklepu to nie jest wyznacznik jakości... Lepiej brać wzorce z piw z kraftowych pubów, a nie ze sklepu... Brewkit to jedno... Zawsze można fermentować różnymi drożdżami (górna/ dolna fermentacja), albo robić samodzielnie chmielenie ekstraktów, namaczać słody etc. Poczytaj blog na homebrewing.pl - tam jest mnóstwo informacji. Edytowane 12 Grudnia 2023 przez Szumidło Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Ekstrakt 10 - 11 i dorzuc karmelu. Malo na goryczke. Takie piwa jak robie paniom smakuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Rzeczywiście, jakoś nie zauważyłem, że autor wątku robi z brewkitów. To chyba jakiś najjaśniejszy trzeba wybrać + w miarę neutralne drożdże, chociaż wg mnie klona typowego koncerniaka będzie ciężko, bo brewkity, ze względu na technologie produkcji zazwyczaj dużo melanoidyn mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Melanoidyny można skontrować 15-20% dodatkiem cukru/glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Cukier to sumie dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Idź do biedronki, często jest promocja 12+12 gratis , wyjdzie taniej . Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 On 12/10/2023 at 12:17 AM, Szumidło said: Koncernowe piwa ze sklepu to nie jest wyznacznik jakości... Musiałbyś robić piwo metodą HGB i lać najlepiej w aluminiowe puszki dla lepszego posmaku... Ale wiesz, że aluminiowa puszka jest lakierowana od wewnątrz i nie wnosi żadnego posmaku? Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się